Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

PELENSKI OJED KOD BEBE

  • Šta je ojed?

Ojed je narodni izraz za bolest kože koja “napada” odojčad (ređe bebe u drugoj godini života) koje koriste pelene. Zato je pelenski dermatitis pravi – medicinski naziv za ojed.. To je ono (mnogim roditeljima dobro poznato) crvenilo bebine kože u predelu guze (naročito oko analnog otvora), genitalija, butina, i u predelu struka.

Crvenilo je prva faza bolesti, a skoro uvek je prati “ljuštenje” površnog dela kože. Ako bolest odmakne, mogu da se jave i “ranice” – ostrvca ogoljene kože. Tada se skoro uvek javlja i infekcija gljivicama i bakterijama, koje sa površine kože prodiru u dublje slojeve i dodatno pogoršavaju problem.

  • Zašto ojed nastaje?

Skoro sve je rečeno u nazivu pelenski dermatitis. Glavni zadatak pelene je da upije mokraću (ali i da zadrži stolicu), dok se ne promeni. To znači da ne bi smelo da bude kontakta između mokraće i stolice sa kožom bebe.

Ipak, ako se taj kontakt desi, pa još ako potraje, onda kiseli produkti mokraće “gricnu” površni sloj nežne bebine kože, koji tada postaje “porozan”. Pošto vlaga prodire u dublje slojeve kože, nastaje zapaljenje (dermatitis) – koje se manifestuje najpre crvenilom, a potom i ljuštenjem kože. Sve je još gore ako stolica duže “stoji” u pelenici.

  • Kada se najčešće javlja?

Uglavnom se javlja u drugoj polovini prve godine života, a najčešće između devetog i dvanaestog meseca. Može da se javi i ranije i kasnije, naročito ako beba predugo nosi pelene. Posebno su podložna deca sa osetljivom (nežnom i suvom) kožom.

  • Koliko vremena je potrebno da se ojed razvije?\"Резултат

To zavisi od tipa bebine kože, ali je nekada dovoljna jedna noć da se skoro svi znaci ojeda pojave. Ukoliko beba ima izrazito osetljivu kožu, dovoljno je par sati da se vide prvi jasni znaci pelenskog dermatitisa.

  • Mogu li roditelji da pomognu bebi kada dođe do ojeda?

Mogu i moraju da pomognu! Što pre treba napraviti prva dva koraka:

– Sušenje

Čim primete crvenilo, trebalo bi da preduzmu prvi korak – sušenje. Prodor vlage u dublje slojeve kože pospešuje zapaljenje, pa je “provetravanje” bebine kože ispod pelene prvi zadatak za mame i tate. Što više bez pelene, to bolje (neka se malo češće menja posteljina), a posle kupanja i čišćenja kože, treba da se koristi fen. Naravno, nežno i oprezno – “kroz prste”, iz daljine… tako da vreo vazduh ne “bije” direktno u već ranjenu bebinu kožu.

– Krema protiv ojeda

Kada se koža osuši, treba je namazati kremom koja, pored komponenti koje obezbeđuju lako mazanje i upijanje, mora da ima bar dva važna sastojka: cink oksid i pantenol. Oni ubrzavaju epitelizaciju – obnavljanje oštećene kože, a to je ključna faza borbe sa ojedom. Tek kada se obnovi zaštitni sloj kože (a to je epitelizacija), možemo biti sigurni da smo na pravom putu. Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (sušenje + prava krema), kod većine beba se ispolje znaci poboljšanja, a posle još nekoliko dana se sve lepo povuče.

  • Kada se mora kod lekara?\"Резултат

Kada roditelji preduzmu sve navedene mere, a posle tri do pet dana nema poboljšanja, potrebno je potražiti pomoć lekara. Tada postoji velika verovatnoća da je ojed “uznapredovao”, da se desila dodatna infekcija kože, koja traži posebno dizajnirane lekove, a to je već posao lekara.

Osim toga, potrebno je otići kod lekara i kada se odmah po prekidu ovog tretmana (jer bebina koža izgleda sasvim dobro) primete prvi znaci ojeda.

  • Da li roditelji mogu sami da kupe neki lek za ojed u vidu kreme ili masti?

To se ne preporučuje!

Veliki broj preparata koji se nalaze na tržištu sadrži kortikosteroide – hormone koji lokalnim dejstvom u koži brzo smanjuju znake zapaljenja. Ipak, to su potencijalno opasni lekovi. Ako se nepravilno koriste (bez konsultacije sa lekarom), mogu da oštete kožu i posle prvobitnog poboljšanja dovedu do ozbiljnih pogoršanja i komplikacija. Zato treba dete da se pregleda PRE započinjanja terapije.

  • Kako sprečiti ojed?

Jedna od glavnih karakteristika pelenskog dermatitisa (ojeda) je sklonost da se ponavlja! E to se mora sprečiti, a evo kako:

– Redovno pranje tekućom vodom i blagom bebi kupkom

Prvo i najvažnije jeste poštovati osnovne higijenske principe: tekuća voda (tuš) je ZAKON! Takođe, treba izbegavati jake sapune i šampone, naročito one sa raznim biljnim ekstraktima i aditivima, čak i kada nose oznaku “za bebe”. Treba se posavetovati (sa patronažnom sestrom ili pedijatrom) šta je najbolje za bebinu kožu – a to, svakako, zavisi od osetljivosti (tipa) same kože.

Vlažne maramice NISU za redovnu higijenu osetljive bebine kože koja je sklona ojedima! One su “za ponekad” – kad iz objektivnih razloga (putovanje, niste kod kuće…) beba ne može da se opere tekućom vodom.

– Nega kože i kad nema ojeda

Ako je beba već imala ojed, treba koristiti kreme koje neguju njenu kožu, dajući joj potrebnu vlažnost. Naravno, i zaštitni sloj, koji smanjuje verovatnoću oštećenja, ali koji omogućava bebinoj koži da “diše”. Takve kreme su bez aditiva i nepotrebnih “lekovitih” ekstrakata. Ne treba mazati kremu po sistemu “što deblje to bolje” – dovoljan je tanak sloj.

Prekomerno “tovarenje” masnih krema je potpuno besmisleno kada postoje snažno-upijajuće, kvalitetne pelene. To je nekada bilo potrebno, kada su se koristile pamučne pelene. Tada je trebalo obezbediti debeo zaštitni sloj jake i masne kreme, koja neće dati mokraći da se probije do kože.

Redovno menjanje pelena

Pelene moraju da budu kvalitetne, što znači da imaju mogućnost da upiju mokraću i ne daju joj da dođe u kontakt sa bebinom kožom. Dobar kvalitet pelena ne znači da mogu da stoje ceo dan – treba ih redovno menjati – čim se napune!

Kada se beba ukaki ODMAH promenite pelenu. Nema pelene koja može duže da zadrži stolicu bez štetnih posledica po nežnu bebinu kožu! Ovo naročito važi za kašaste i prolivaste stolice – one sadrže kisele produkte koji lako oštete kožu i za kratko vreme naprave problem.

Bebu koja ima sklonost ka ojedu treba obilaziti i tokom noći, naročito prvih pet do sedam dana posle uspešne borbe sa ojedom! Desi se da se beba ukaki u snu, pa roditelji neće da je bude da bi promenili pelenu – POGREŠNO! Bolje je kratko buđenje njego kontakt stolice sa kožom – već ujutro će nastati ojed!

Koliko je važna redovna promena i korišćenje kvalitetnih pelena, pokazuju medicinska istraživanja. Jasno je pokazan drastičan pad učestalosti pelenskog dermatitisa posle široke upotrebe kvalitetnih, apsorbujućih pelena uz korišćenje proverenih krema za negu bebine nežne kože.

Izvor: http://www.mojpedijatar.co.rs