Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

KAKO OBUĆI I RASHLADITI BEBU KADA SU VRUĆINE?

Često prva reakcija da beba nije adekvatno obučena bude osip koji se pojavi po koži, a nekada se može javiti i povišena temperatura koja veoma uplaši roditelje.

Ono što pedijatri najčešće viđaju je da baš takvo dete koje ima temperaturu roditelji dovedu sa previše garderobe na sebi a da i ne pomisle da je pretopljavanje deteta uzrok osipa ili temperature. Beba kojoj je vruće je uznemirena i uplakana, kao da roditeljima govori da joj je toplo.

\"RezultatU uslovima normalne spoljne temperature (22-23 stepena), zdravo terminsko novorodjenče treba obući slojevito – bodi benkica i pamučni donji deo. Kapica nije potrebna. Važno je da odeća bude od pamuka i da se lako oblači.

Bebine ruke i stopala su uvek hladna a glava je toplija zbog specifičnosti cirkulacije u najmlađem dobu. Nemojte pretopljavati bebu prema dodiru rukica i stopala, jednostavno na nogice obucite čarapice ali nemojte dodavati ostalu garderobu. Za proveru da li je bebi vruće koristite da dodirnete svojom rukom bebino telo. Ono ne sme da bude znojavo i pretoplo kada dodirnete rukom, treba da bude iste temperature kao i Vaša ruka.

Bebe treba zaštititi od visokih temperatura. Treba ih raskomotiti, pelene, pamučni bodi kratkih rukava i čarapice na nogama su sasvim dovoljne kada su napolju visoke temperature. Potrudite se da odeća bude od pamuka, gušćeg tkanja kako bi adekvatno štitila dete od sunčevih zraka. Pri viskom temperaturama i čarapice možete slobodno skinuti. Obavezni su šeširići i kapice za vreme koje beba provede na suncu. Beba može da bude izložena sunčevim zracima ujutru do 10:30, 11h i popodne posle 17h. Treba da bude namazana kremom sa zaštitnim faktorom,  u prvoj godini taj faktor treba da bude SPF 30, zbog produkcije vitamina D, ali bebu treba češće mazati. Deci iznad prve godine se preporučuje krema sa zaštitnim faktorom 50. Bebi treba ponuditi i vodu posle svakog obroka kada su visoke temperature zbog većih potreba. Naočari za sunce puno roditelja stavlja zbog “modiranja deteta”, ali oči svakako treba zaštititi, ali po mogućstvu kvalitetnijim naočarima jer plastične naočari kvare vid. Bebi treba češće menjati pelene u toku letnjih meseci.

\"\"Veoma je važno da ne postoje velike oscilacije u spoljnoj temperaturi- treba biti posebno obazriv kada se koristi klima u stanu i u kolima. Klimu pred svaku sezonu treba očistiti, a treba podesiti da hladi na prijatnu temperaturu, da razlika spoljne i unutrašnje temerature ne bude više od 5-7 stepeni. Ne sme da duva direktno na dete. Kada se izlazi iz stana, klimu treba ugasiti 10ak minuta pred izlazak kako bi se organizam adaptirao. I u kolima treba koristiti klimu, ali pre izlaska iz kola treba otvoriti prozore da bi se temperatura približila spoljnoj.

\"RezultatBeba slobodno može da se kupa u moru. Postoje različite vrste guma koje su adekvatne i za najmlađi uzrast i uz pomoć kojih beba može u potpunosti da uživa u vodi. Može se kupati i u bazenčiću na naduvavanje koji se može postaviti u hladovinu,a u njega uneti morska voda koja se u toku dana zagreje. Bazenčici su posebno zgodni za vreme kada je sunce najjače jer postoji mogućnost pomeranja. Bebe do godinu dana mogu da se kupaju u bazenima za odrasle, samo ako su izrazito čisti, što u većini slučajeva nije slučaj. Plivanje kao vid razvoja je veoma preporučljivo ali se treba raspitati koji bazeni ispunjavaju higijenske preduslove i u toku leta možete uživati sa bebom i na zatvorenom bazenu, gde su manje gužve.

Poštujući sva ova pravila bebu ćete zaštititi od pregrevanja i pomoći joj da svoje prvo leto provodi nasmejana i smirena.

izvor.mojpedijatar.co.rs