Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

PRVI DANI KOD KUĆE SA NOVOROĐENČETOM I DOJENJE

\"\"Kada novi član porodice stigne kući, započinje period prilagođavanja svih ukućana novorođenčetu. Život porodice se okreće za 180°, i u prvim danima i nedeljama sve se vrti oko novog člana porodice i naravno mame.

 

U ovom periodu mame traže odgovore na brojna pitanja. Pokušaćemo da vam pomognemo i odgovorimo na nekoliko najčešćih pitanja koja su u vezi sa ishranom novorođenčeta i odojčeta.

Koliko dugo i koliko često dojiti?

Za uspešno dojenje važno je da se sa dojenjem započne odmah nakon porođaja. Prilikom prvog fizičkog kontakta sa majkom novorođenče će samo naći bradavicu i počeće da sisa. Neka prvi podoj traje dok novorođenče samo ne prestane da sisa i ispusti bradavicu.

U prva tri do četiri dana nakon porođaja majčino mleko se zove kolostrum ili prva hrana. To je gusta žućkasta tečnost bogata imunoglobulinima, drugim belančevinama, mastima, mineralima, kao i vitaminima rastvorljivim u mastima. Za kolostrum se kaže da je »prva vakcina«. Novorođenče u prvim danima treba dojiti što češće. Važno je da se doji na jednoj dojci dok spontano ne ispusti bradavicu, a tek zatim mu ponudite drugu dojku.

Prvih dana dok su majka i beba u porodilištu u pomoć im može priskoči pedijatar, medicinska sestra za sve nedoumice i poteškoće. Već treći, četvrti dan, kad se obično izlazi iz porodilišta, počinje upoznavanje sa kućom i okolinom. Ono što je najvažnije je da svi ostanu smireni i bez panike. Sigurno da će svaka majka učiniti za svoje dete najbolje što zna i može u određenom trenutku.

Treći do peti dan nakon porođaja dojke počinju da izlučuju prelazno mleko, a nakon dve do tri nedelje zrelo mleko. U prvom mesecu novorođenče treba staviti na grudi svaki put kada to želi i istovremeno produžiti trajanje podoja. Odojče najjače sisa prvih pet minuta i tada popije većinu mleka, zato je preporuka da podoj traje od 10 do 20 minuta. Odojče uglavnom potpuno isprazni dojku, a ako je ne isprazni, onda je preporuka da mama sama to učini kako ne bi došlo do nekih komplikacija.

Što učiniti kada dojenje nije moguće?

\"\"Ponekad, uprkos velikoj želji i trudu mame da doji svoje dete, dojenje nije moguće. Ovakve situacije na sreću nisu česte. Može se desiti da u nekom trenutku jednostavno nema dovoljno mleka ili je preporučeno da novorođenče ne doji iz zdravstvenih razloga. U ovakvim situacijama je važno da mama koja ne može da doji svoje dete nema nikakav osećaj krivice. Osećaj krivice kod majke sigurno nije opravdan a može čak biti i štetan za odnos majka dete.

U situacijama kada dojenje nije moguće, odojčetu možemo ponuditi prilagođenu početnu mlečnu formulu za odojčad,a nakon navršenog šestog meseca prelaznu mlečnu formulu za odojčad. Prilagođena početna mlečna formula je zadovoljavajuća zamena za majčino mleko. Hranljivi sastav i energetska vrednost početne mlečne formule napravljeni su tako da su što sličniji majčinom mleku, za zdrav razvoj i rast odojčeta.

Koliko je obroka potrebno odojčetu?

Na ovo pitanje ne postoji univerzalan odgovor. Pokazatelj da je odojče unelo dovoljno mleka bilo da je na podoju ili se hrani mlečnom formulom je broj mokrih pelena koje se mogu očekivati (6 ili više u roku od 24 sata). Tokom nekoliko nedelja odojče obično samo uspostavlja ritam hranjenja sa šest do sedam obroka u roku od 24 sata.

Drage mame, vaše odojče obično šalje brojne znakove i obaveštava vas da je gladno (npr. povećana budnost i aktivnost, brzi pokreti očiju, pokreti usana, traženje dojke, približavanje ručica ustima, pokreti ili zvukovi sisanja, tihi glasovi, nemir, uzdisanje i plač). Sve ovo mame moraju da prepoznaju i reaguju. Korisno je znati da plač nije prvi, već kasni znak da je odojče gladno.

Izvor: novalac.rs