Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

PRVE CIPELICE

Kada kupovati prve cipele?

Najviše dilema i pitanja koje sebi roditelji postavljaju je pri kupovini prvih cipela za svoje dete. Zato roditelji toj kupovini veoma ozbiljno pristupaju kako u izboru proizvodjača tako i izboru modela.

Kada kupovati prve cipele? Kada dete počne da stoji i samostalno pravi prve korake. Pre nego se to desi za izlazak napolje može da ima nehodajuće cipele koje štite od atmosferalija.

Kako odabrati veličinu cipela ?

Lako! Veličinu možete da odredite tako što će te da izmerite dužinu stopala deteta i iz tabele veličina odredite broj cipele. Za siguran i pravilan prvi korak veoma je bitno da obuća bude odgovarajuće veličine. Neprilagođena veličina obuće može da dovede do zdravstvenih problema i deformiteta stopala.

Koji materijali?

Obuća treba da bude od prirodnih materijala. Lice i postava od prirodne kože ( mekana, porozna i upija znoj ), perforirana tabanica od kože obezbediće da noga diše. Đon od gume da se dete ne bi klizalo pri hodu po parketu i glatkim površinama.

Konstrukcija?

\"JesenjaCipela ne sme da bude previše tvrda kako ne bi ograničavala normano savijanje stopala pri hodu, ali ni mekana jer neće davati neophodnu stabilnost detetu. Treba poseno obratiti pažnju da cipela ima sledeće delove:

  • anatomski uložak je neophodan za pravilno formiranje unutrašnjeg svoda stopala.
  • kapna – pojačanje prednjeg dela stopala. Svojom strukturom štiti dečiju nogu od fizičkog udara i omogućava da cipela zadrži formu.
  • lub – pojačanje petnog dela daje stabilnost prvim koracima.
  • anti šok efekat: ublažava udare i pritiske na petu.
  • prednji deo cipele prema prstima mora da bude mekan i dovoljno širok da prsti ne bi bili zbijeni što može da dovede do njihovog deformisanja.
  • đon mora biti lagan i dobro savitljiv, najbolje od gume kako se ne bi klizao na ravnim površinama i parketu.

\"Prohodavanje\"Način vezivanja?

Česta dilema roditelja pri kupovini je da li da kupe obuću na pertlanje ili sa čičkom. Za malu decu koja ne umeju sama da se obuju ali znaju da skinu cipele bolje je odabrati pertle. Čvrsto vezane pertle dobro drže cipelu pa ona ne može da spadne i omogućavaju stabilnost skočnog zgloba što je naročito važno pri hodanju po neravnom terenu ili trčanju. Čičak je praktičniji kada dete ume samo da se obuje i ako često u toku dana menja obuću, deca u vrtiću tokom dana izlaze u dvorište da se igraju, za časove fizičkog obuvaju patike ili nose drugu obuću u školi.

\"Patofna\"Šta nositi u vrtiću ili kući?

Za decu koja su tek prohodala to može da bude ista obuća u kojoj hodaju i napolju. Isto važi i za nešto stariju decu. Ako se odlučite za sobne patike i one kao i cipele treba da budu od kvalitetnog, najbolje prirodnog materijala i čvrste da drže stopalo.

Sezona i obuća?

Pored veličine i kvaliteta, obuća mora da odgovara i vremenskim uslovima u kojima se nosi. Za zimu treba da bude topla i nepromočiva da bi detetu noge ostale suve i da ne poromrznu. Jesenja i prolećna obuća se najduže nosi pa treba voditi računa o njenom kvalitetu i izdržljivosti. Letnje sandale treba da budu od prirodnih materijala, od kože, plute ili posebno obrađenih materijala koji ne dovode do pojačanog znojenja ili pojave alergije.

Rezime:

Obratite pažnju na:

  • pravu veličinu cipela,
  • anatomski uložak neophodan za pravilno formiranje unutrašnjeg svoda stopala,
  • kapnu, pojačanje prednjeg dela cipele. Svojom strukturom štiti dečiju nogu od fizičkog udara i omogućava da cipela zadrži formu,
  • lub, pojačanje petnog dela daje stabilnost prvim koracima,
  • anti šok efekat, ublažava udare i pritiske na peticu,
  • gumeni djon, daje udobnost pri hodanju i sigurnost protiv klizanja,
  • perforirana tabanica od kože omogućava da noga diše,
  • lice i postava od prirodne kože, mekana, porozna i upija znoj,
  • odgovarajuća obuća za svaku sezonu.

 

Odredjivanje veličine obuće!

Veličinu možete da odredite tako što će te da izmerite dužinu stopala deteta i iz tabele veličina odredite broj cipele. Za siguran i pravilan prvi korak veoma je bitno da obuća bude odgovarajuće veličine. Neprilagođena veličina obuće može da dovede do zdravstvenih problema i deformiteta stopala.

Tabela uporednih veličina evropskog i UK standarda sa odgovarajućom dužinom stopala:

Europe16171819
Cm9-10.5 10.5-11.511-1212-12.5
Europe20212223242526272829
Cm12.5-13.513.5-1414-1515-15.515.5-1616-1717-17.517.5-1818.5-1919-20
Europe30313233343536
Cm20-20.520.52121.522-22.52323.5
Europe37383940
Cm2424.52525.5

 

Održavanje obuće!

Evo nekoliko praktičnih saveta za održavanje obuće:

  • Obuću od prirodne kože čistiti suvom krpom, namazati odgovarajućom kremom i istrljati do sjaja.\"Slika
  • Obuću od veštačke kože čistiti vlažnom krpom a zatim osušiti na sobnoj temperaturi.
  • Lakiranu obuću čistiti mokrom krpom i isijati sprejom za lakirane cipele. Ako je lak izgubio sjaj, premažite ga sa par kapi lanenog ulja. Nakon sušenja isijati vunenom krpom.
  • Antilop ili velur obuća: mrlje se odstranjuju finim brusnim papirom 100-150 granulata, nakon toga isčetkati finom gustom četkom i osvežiti sprejom za antilop. Takva obuća nije za vlažno vreme.
  • Mokru obuću očistiti suvom krpom i ispuniti je novinskim papirom, sušiti na sobnoj temperaturi. Kad se osuši, postupiti prema deklaraciji. Izlaganje visokoj temperaturi šteti kvalitetu materijala i oduzima mu mekoću.
  • Da bi cipela ostala lepa, mekana i otporna na vlagu zahteva redovno čišćenje i impregnaciju odgovarajućim preparatima za negu obuće.

Izvor: www.obucapavle.rs