Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

SPINALNA ANESTEZIJA

Kako ova anestezija funkcioniše?

\"\"Spinalna anestezija veoma brzo oslobađa od bola donji deo tela u toku određenog vremenskog perioda. Primenjuje se tako što anesteziolog aplicira iglu u donji deo leđa, u membranu koja okružuje kičmenu moždinu i ubrizgava anestetik u tečnost koja se nalazi u toj membrani. Ta membrana je ispunjena različitim živcima i nervnim završecima stoga anestetik direktno deluje na njih.

Tokom ubrizgavanja anestetika možete osetiti peckanje pri samom početku ubrizgavanja, ali sama spinalna anestezija i širenje anestetika kroz kičmenu moždinu nisu praćeni osećajem bola.

Kako anestezija počinje da deluje možete primetiti ukočenost i nepokretnost u stopalima, potom u nogama, sve do struka. Kada dejstvo anestetika prestane, pokretljivost će vam se polako vratiti.

Koliko ćete biti \“bez osećaja\“ zavisi od vrste lekova koji su korišćeni. Spinalna anestezija primenjena tokom prirodnog i uspešnog porođaja će vam omogućiti da osetite kontrakcije i da se pomerate u krevetu, dok vas primena ove anestezije tokom procedure carskog reza ostavlja potpuno nepokretnima od pupka na dole.

Razlika između spinalne i epiduralne anestezije

Spinalna anestezija se od epidurala razlikuje zato što se ubrizgava direktno u tečnost unutar kičmene moždine i zato što je to injekcija koja se primi jednom, dok se kod epidurala postavlja kateter kroz koji stalno protiče anestetik. Rezultat spinalne anestezije je brzo oslobađanje od bola koje traje par sati.

Lekar će vam preporučiti spinalnu anesteziju ukoliko odlučite da želite da se oslobodite bola u toku samog porođaja ili ako porođaj napreduje velikom brzinom pa nema vremena za komplikovaniju proceduru primene epidurala. Takođe, primenjuje se i kada je potrebno izvršiti carski rez.\"Резултат

Koje su prednosti spinalne anestezije?

  • Oslobađa od bola za nekoliko minuta.
  • Mali procenat anestetika dospeva do bebe.

Koje su mane spinalne anestezije?

  • Morate biti u nezgodnom položaju za vreme procedure.
  • Redukovan osećaj u donjem delu tela može biti problem kada dođe vreme da pogurate bebu, što može dovesti do potrebe za korišćenjem vakuuma ili forcepsa (u tom slučaju postoji rizik od ozbiljnih povreda i rastezanja). Umerena doza anestetika svakako može da minimizira ovaj efekat.
  • Anestetici mogu smanjiti vaš krvni pritisak, smanjujući time protok krvi do bebe, što dovodi do smanjenog broja otkucaja bebinog srca. (Ovo se može sprečiti primenom određenih lekova koji će biti ubrizgani u vašu krv tokom porođaja.)
  • Anestetici mogu izazvati svrab u predelu lica, mučninu, a dobro znamo da neke trudnice i bez primene anestetika stalno osećaju mučninu koja ih nagoni na povraćanje.
  • U retkim slučajevima, anestetici izazivaju peckanje u predelu nogu ili zadnjice koje može da potraje i do nekoliko dana.
  • Injekcija može da izazove bol u predelu ubrizgavanja i nekoliko dana nakon procedure.
  • U 1 od 100 slučajeva spinalna anestezija izaziva jaku glavobolju koja traje i nekoliko dana nakon procedure.
  • U retkim slučajevima, spinalna anestezija utiče na disanje, dok u vrlo retkim slučajevima ona može da izazove povredu nerava ili infekciju.

Ko ne bi smeo da primi spinalnu anesteziju?

Nisu sve trudnice dobri kandidati za ovaj vid anestezije. Trudnice koje neće moći da prime ovu vrstu anestezije su one koje pate od niskog krvnog pritiska, poremećaja krvarenja, infekcije krvi, infekcije kože u predelu donjih leđa gde se aplicira igla, ili ukoliko su imale bilo kakve alergijske reakcije na lokalnu anesteziju tokom života. 

Takođe, žene koje uzimaju lekove za razređivanje krvi nisu dobri kandidati za ovakvu vrstu anestezije.

\"Резултат