Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

ŠTA SE DEŠAVA U TELU ŽENE DOK SE RAĐA BEBA?

Kada je žena neprestano u strahu od onoga što sledi, ako dopusti da bolovi budu jači od nje same, ako se “izgubi” u vrtlogu trudova i misli kako ona to ne može, sigurno joj porođaj neće ostati u lepom sećanju. Ali isti taj porođaj od žene koja sarađuje sa svojim telom, podnosi bol i trudove kao nešto dobro, koja misli o pozitivnom ishodu, sigurno će biti iskustvo koje će je osnažiti za ulogu majke i žene

\"\"

Tokom porođaja karlica se prirodno širi, a mišići vrata materice i vagine se opuštaju kako bi dete moglo proći kroz njih; taj proces možete podržati osluškivanjem svoga tela, kretanjem, smejanjem, opuštenim disanjem i spremnošću da podnesete bol kao nešto prirodno.

Obično se žene pitaju kako je moguće da kroz tako malen otvor izađe nešto tako veliko, ali ženski polni organ je jednako sposoban da raste kao i muški. Jedina je razlika u tome što je vagina skrivena od pogleda. Uostalom, baš kao što i materica može narasti dovoljno velika da u nju stanu dvojke, pa i trojke, nema razloga zbog kojeg bismo verovali kako ostali delovi našeg tela uključeni u rađanje ne bi mogli učiniti isto.
Dete raste u materici, a rađa se kroz karlicu. Vaša je karlica oblikovana kao zakrivljeni dimnjak – tačno odgovarajućeg oblika za prolaz glave vašeg novorođenčeta tokom porođaja. Kad gledate strukturu ženske karlice kao presek odvojeno od ostatka tela, odozgo je vidljiva uvala koja oblikom čak i podseća na glavicu novorođenčeta, a odozdo ispust kroz koji čedo prolazi tokom rođenja.

Kako biste razumeli šta se tokom porođaja događa vreme je da se upoznate sa svojom karlicom koja je deo tela najdirektnije uključen u rađanje. To je koštani prolaz kroz koji vaša beba putuje kada dolazi na svet. Tokom trudnoće vaše telo proizvodi hormone koji omekšavaju zglobove karlice kako bi povećali njenu fleksibilnost i time pomažu rađanje deteta.

Ženska karlica se sastoji od tri velike kosti, dve bočne i jedne krsne, i jedne male, takozvane trtične kosti. Bočne su kosti s krsnom spojene pomoću zglobova ojačanih ligamentima, a međusobno su spojene hrskavičnim spojem (simfizom), odnosno vezivnom hrskavicom. Svi ti spojevi koji su,kada niste trudni, čvrsti i nesavitljivi, postaju u trudnoći elastičniji zbog posebnog hormonalnog statusa koji se za vreme trudnoće uspostavlja.

Veličina karlice tako nije fiksna kategorija budući da se radi o četiri odvojene kosti međusobno povezane ligamentima na zglobovima. Hormon relaxin opušta te ligamente u kasnoj trudnoći kad se vaše telo priprema za porođaj. Karlica koja se može činiti malenom dok ležite, postaje značajno veća kad ste u položaju na sve četiri odnosno na rukama i kolenima.

Moć gravitacije

Svojim rastom dete pritiska ka dole i na kraju trudnoće glavica koja je najteža pod uticajem gravitacije pomera se prema dole i sledi krivulju te dolazi do krsne kosti. Oblik kosti usmerava glavu da se porodi ispod pubičnog luka. Gravitacija je u porođaju jako važna jer povećan pritisak koji omogućuje lakše otvaranje karlice, što prostor kroz koji dete izlazi može proširiti čak do 28 posto.

Pubični zglob spreda može se tokom porođaja proširiti za ceo centimetar i malo više kako bi omogućio prolaz glavici vaše bebe. Dva karlična zgloba tokom porođaja takođe se šire na stranu i otvaraju poput levka kako bi proširili prostor porođajnog kanala i prihvatili oblik glavice deteta kako se ono spušta kroz karlicu.

I zadnjica se tokom porođaja pomera te na taj način proširuje prostor za dva centimetra. Njene kosti mogu dodatno proširiti prolazni prostor još za jedan i po centimetar.

Gravitaciji pomažete svojim kretanjem. Ukratko, nemojte sedeti na kostima, jer su vam u tom slučaju pokreti ograničeni. Možete se spustiti na sve četiri ili kleknuti, postaviti noge sa strane i sedeti na nogama. U svakom slučaju treba da koristite telo i izbegavate ležanje. Hodajte po stepenicama ako je to moguće.

Mišići zatvarači ili sfinkteri

Sfinkteri su mišići koji svojim zatvaranjem ili otvaranjem omogućavaju zadržavanje ili ispuštanje izlučevina poput urina ili stolice iz našeg tela, ali osim bešike i analnog otvora, vrat materice i vagina spadaju u istu grupu mišića.

Sfinkteri su kružna grupa mišića koji obično ostaju stisnuti kako bi zatvarali određene organe dok se ne pojavi potreba da nešto propuste. Zadatak je svakog sfinktera da se opusti i rastegne koliko je potrebno kako bi se otvorio dovoljno da omogući prolaz onome što kroz njih mora da prođe.

Obavljanje nužde i porođaj, obe te funkcije uključuju otvaranje sfinktera pa, ma kako u naravi bile različite, za njih vrede gotovo ista pravila:

– sfinkteri najbolje obavljaju svoju zadatak u uslovima intime i privatnosti

– sfinkteri ne reaguju na naredbe poput ‘stiskaj’ ili ‘opusti se’

– sfinkteri se mogu iznenada zatvoriti ako se osoba uznemiri, uplaši, oseti poniženom ili postane obuzeta sobom i položajem u kojem se zatekla

– smejanje opušta sfinkter

– opuštena usta i vilica pomažu opuštanju sfinktera kao i polagano, smireno disanje

Bebino putovanje na svet

Ako otvaranju sfinktera grlića materice i vagine pomaže opuštanje vilice i usta te smireno disanje, tada je logično zaključiti kako je bolje pritiskati kad osetite nagon za pritiskanjem nego kad se to od vas, ma koliko glasno i nestrpljivo, zahteva.

Pomoći će vam i ako znate kako beba normalno napreduje niz porođajni kanal kad pritiskate, i jednako normalno vraća se malo unazad kad prestanete da pritiskate. To nikako ne znači kako treba da pritiskate još jače da bi porođaj napredovao. Štaviše, taj je proces poželjan jer omogućava vagini da postepeno postigne veličinu neophodnu za prolaz deteta što znači da je veća verovatnoća da vam neće biti potrebno seći međicu.

Prednosti vaginalnog porođaja

Ako je žena neprestano u strahu od onoga što sledi, ako dopusti da bolovi budu jači od nje same, ako se “izgubi” u vrtlogu trudova i misli kako ona to ne može, sigurno joj porođaj neće ostati u lepom sećanju. Ali isti taj porođaj od žene koja sarađuje sa svojim telom, podnosi bol i trudove kao nešto dobro, koja misli o pozitivnom ishodu, sigurno će biti iskustvo koje će je osnažiti za ulogu majke i žene.

Navešćemo samo neke dobrobiti vaginalnog porođaja, a na vama je da se vratite sebi, zavirite u svoju psihu i izvučete ono iskonsko što svaka od vas nosi:

– dokazano je da je vaginalni porođaj sigurniji od operativnog dovršenja trudnoće (izuzev hitnih stanja)

– iskustvo aktivnog porođaja i rođenja deteta je osnažujuće za svaku ženu
nema razloga za odvajanje deteta od majke, povezivanje je mnogo snažnije

– mogućnost uspostavljanja dojenja već nekoliko minuta nakon porođaja
porođaj je iznimna radost koja se dogodi samo nekoliko puta u životu žene

– vaginalni porođaj je esencija ženstvenosti za većinu žena, on biološki i psihološki povezuje sve žene

Izvor: Klokanica.hr