Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

ŠTA KADA BEBI PRVI ZUBIĆI PORANE ILI ZAKASNE?

Oko šestog meseca je uobičajeno da bebama niknu prvi zubići, međutim nekad se desi da zubići iznenade. Pa tako kod nekih beba izrastu pre, a nekad i zakasne, medicinska sestra Anđelka Kotević objašnjava zašto se to dešava.

\"\"

Uobičajeno je da bebama prvi zubi niknu kada napune pola godine, ali događa se i da zubići stignu znatno ranije ili kasnije. Anđelka Kotević, viša medicinska sestra i šefica telefonskog savetovališta \“Halo beba\“, objašnjava da se bebe ponekad i rode s nekim zubićem, obično s jednim ili dva sekutića u donjoj vilici.

\“Uzroci preranog nicanja zuba mogu da budu ili nasleđe ili pojačan rad endokrinih žlezda. Ukoliko se klate, ove zube treba izvaditi jer beba može da ih proguta\“, savetuje ona i dodaje da izuzetno retko zub može da iznikne i u prvih mesec dana bebinog života. Ako se to desi, onda treba očekivati da će i ostali zubići nići ranije nego što je to uobičajeno.

Kotevićeva navodi da, ako se zubići ne pojave do prvog rođendana, roditelji obavezno treba da odvedu dete dečjem stomatologu, koji će odrediti način daljeg praćenja deteta.

\“Do kašnjenja može da dovede više razloga. Ukoliko je beba bila nedonošče, lakša je nego što bi trebalo u njenom uzrastu i ne napreduje lepo, onda će i zubi nicati kasnije. Kasno nicanje može da bude posledica usporenog rada endokrinih žlezda, ali je tada obično praćeno i drugim simptomima bolesti. Ali, ako je beba zdrava i lepo napreduje, onda je kašnjenje verovatno nasledno\“, objašnjava ona.

Izvor: blic žena