Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

PUTOVANJE SA BEBOM ILI MALIM DETETOM

Roditeljima je odlazak na odmor veoma potreban, a bebe su već posle tri-četiri meseca spremne za svaku vrstu putovanja. Bebama je mesto sa mamama, ma gde to bilo i verovali ili ne, one mnogo bolje podnose promenu sredine nego što to roditelji misle.
Da se ipak očekivani lep odmor ne pretvori u pakao sa bolesnim detetom, potrebno je predvideti moguće situacije. Evo nekoliko saveta:\"image\"

  • pre planiranja letovanja raspitati se da li u mestu gde letujete postoji zdravstvena ustanova i pedijatar
  • ima li u bilzini apoteka
  • dobra su manja mesta bez mnogo turista i gužve u kojima ima bar jedna prodavnica
  • dobro se informišite šta da ponesete na put, šta za boravak, i za bebu a i za vas.

Ako beba sisa, dobro će vam doći smeštaj u hotel sa punim pansionom. Prosto da se odmorite barem od kuvanja. Ako je na adaptiranom mleku, onda morate da se smestite u apartman ili sobu sa kuhinjom u kojoj možete iskuvavati vodu, flašice, dude… i u kojoj ima frižider. Apartman će vam trebati ako imate odojče starije od šest meseci, jer ste već počeli sa dohranom, pa vam treba šporet, frižider…

O čemu treba voditi računa ako bebu vodimo na put?

Putovanje sa bebom za roditelje može biti jako stresno, zato pokušavamo da predvidimo bebine potrebe, pripremimo se i putovanje pretvorimo u nezaboravno zadovoljstvo. Ako putujete u inostranstvo, OBAVEZNO SE OSIGURAJTE (zlu ne trebalo).

 

Treba spakovati priručnu torbu sa:

  • dovoljno pelena za jednokratnu upotrebu, jednu za svaki sat puta i još nekoliko za vanredne slučajeve (proliv)
  • pripremite i rezervnu odeću za bebu, može se desiti da bljucne, isprlja se ili oznoji, ali ponesite i nešto čime ćete moći da je pokrijete ako iznenada zahladni
  • ponesite vlažne i papirne maramice
  • ako dete koristi adaptiranu formulu, ponesite prokuvanu vodu. Pripremajte mleko za svaki obrok. Ako putujete sa odojčetom starijim od šest meseci, ponesite laganu hranu, voće i dosta tečnosti, sokove ili vodu
  • Sterilizator za flašice
  • Dobro je svu hranu tokom vožnje držati u ručnom frižideru
  • Za odrasle pripremite sendviče bez pavlake i majoneza, kao i slane grickalice, grisine ili krekere, ali što manje slatkiša
  • ponesite cucle, flašice, čaše, kašičice, portiklice
  • ponesite i par flaša obične vode da bebu povremeno umijete i osvežite
  • dobro dođe sprej sa vodom za osveženje i bebe i odraslih
  • obavezno provetravajte auto i držite odškrinute prozore da svež vazduh ulazi u kola
  • nikada ne ostavljejte bebu ili dete samo u kolima
  • spremite i igračke da dete može da se zabavlja u toku vožnje

Ako putujete automobilom, obavezno koristite sigurnosno sedište i zaštitu od sunca. Nikada ne putujte sami sa malim detetom, pored vozača treba da putuje još jedna odrasla osoba koja će sve vreme paziti na dete.

Koje prevozno sredstvo je pogodno za prvo bebino putovanje?

Ako bismo rangirali prevozna sredstva za odlazak na odmor sa bebom, naš favorit bi svakako bila ona sa kojima najbrže stigže na odredište. Međutim, dobro je svako prevozno sredstvo koje je udobno, bezbedno, u kome beba može nesmetano da zadovolji svoje potrebe vezane za hranjenje, higijenu, spavanje i zabavu u budnom stanju. Zabluda je da bebama smeta let avionom. Naprotiv, avionom se najbrže stigne, bebe ga dobro podnose, samo treba obratiti pažnju na pritisak u ušima prilikom dizanja i spuštanja aviona. Tada se bebi da da sisa ili pije iz flašice ili koristi cuclu, zavisno od toga šta koristi u svakodnevnoj nezi i ishrani. Poneti u ručnom prtljagu topliju garderobu jer je prilično hladno kada avion uzleti.

U automobilu je važno da se koristi sigurnosno auto-sedište ili žaštitni pojas za korpu u kojoj beba spava. Na prozor gde se nalazi beba stavite zaštitu od sunca, pelenu ili čaršaf. Često provetravajte automobil, ali tako da vazduh ne bije direktno na bebu. Ako je automobil klimatizovan, ne bi trebalo da razlika bude veća od 7-10 stepeni. Kada pravite pauze, pre ulaska u automobil otvoriti sve prozore i vrata kako bi se izbegao vreo vazduh, ili jednostavno uključite klimu nekoliko minuta pre unošenja bebe. Vozite polako i zaustavljajte se na svaki 150 -200 kilometara.

Ako se odlučite za putovanje autobusom, najbolje je da putujete noću, kako bi put prošao u spavanju. Torbu sa stvarima za bebu koje ste spremili po našem spisku držite pored sebe, da vam potrepštine za bebu budu pri ruci.
Voz, naročito kola za spavanje, nije loš izbor, samo mislite na mogućnost dužeg zadržavanja na našim nesigurnim prugama. Uvek dobro dođe malo više hrane i vode.

Upozorenja!!!
NIKADA, ni u kom slučaju, ni na trenutak ne ostavljati bebu samu u automobilu.

Izvor: http://www.ringeraja.rs