Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

OŽILJCI POSLE CARSKOG REZA I KAKO IH SE REŠITI ?

\"РезултатProcenat majki koje se porađaju putem carskog reza varira od zemlje do zemlje i od regije do regije, ali ono što može sa sigurnošću da se kaže je da je procenat žena koje se porađaju na ovakav način u stalnom porastu. Prema nekim podacima, u našoj zemlji je on na nivou od 30% svih pororđaja. Prateći trend, za očekivati je da se ovaj procenat dodatno, tokom vremena i poveća. Iako se najčešće primenjuje tzv. \“bikini rez\“ čija je postavka nisko, iznad pubične kosti, pa je rez pokriven gaćicama ili kupaćim kostimom, ožiljak biva predmet pažnje majke koja je prošla intervenciju. Obzirom da je razvijanje ožiljka uslovljeno individualnim, odnosno genetskim predispozicijama svake osobe, nekada se ne zna da li će ožiljak lepo zarasti ili će hipertrofirati i napraviti keloid koji će, pre svega, sa estetskog aspekta privlačiti pažnju, pre svega pacijentkinje, obzirom na položaj ožiljka i sve prethodno rečeno.

U tom smislu, prevencija nastajanja ožiljka, kao i tretman nastalog ožiljka dolaze do izražaja, ali tada nastaje dilema šta primeniti?

U obilju proizvoda koji se nalaze na tržišti teško je odabrati pravi proizvod, pa se nadamo da će ovaj tekst pomoći da se ovaj problem uspešno reši i da se jedan lep čin, kao što je porođaj i donošenje novorođenčeta na svet zaokruži i lepim, kao i estetskim zarastanjem rane.

U tretmanu ožiljka treba da razlikujemo dve njegove faze od kojih zavisi i pristup, kao i uspešnost tretmana.

Prva faza traje 7-10 dana od momenta kada se skinu konci i kada rana zasuši. U toj fazi, kao pomoć, mogu da posluže pre svega silikonski flasteri za ožiljke, kao i pojedini topikalni preparati koji se nanose u vidu gela pre svega.
Kod gelova i sličnih proizvoda je bitno da se počne sa primenom što pre, ali ostaje problem redovnosti i pravilnog nanošenja, odnosno ukupne tzv. komplijanse pacijenta. Takođe, problem je i kako odabrati pravi proizvod u prevelikoj ponudi proizvoda koji se reklamiraju.

Za razliku od gelova flasteri se nanose na ranu i ostaju na njoj tako da su silikonski flasteri mnogo komforniji za pacijentkinju i osiguravaju uspešan tretman ožiljka, odnosno prevenciju njegovog stvaranja.

Druga faza kod ožiljaka je po isteku pomenutih 7-10 dana kada većina topikalnih preparata (gelovi i sl.) uglavnom prestaju da budu efikasni i njihovim nanošenjem se ne postižu nikakvi efekti.

Tada jedino silikonski flasteri postaju prva preporuka i pomoć.

\"РезултатNa našem tržištu je prisutan jedan proizvod ovog tipa, Mepiform flaster, švedskog proizvođača Molnlycke Health Care, koji je svetski lider u oblasti tretmana rana, pa i ožiljaka, što bi bila naša preporuka u preveniranju nastanka ožiljka.

Ono što nas je u preporučivanju tretmana ožiljka opredelilo za silikonske flastere su sledeći argumenti: radi se o renomiranom svetskom proizvođaču, efikasnost je dokazana na velikom broju pacijenata širom sveta i to u primeni, kako kod svežih, tako i kod nekoliko godina starih ožiljaka, Mepiform iza sebe ima kliničku potvrdu efikasnosti, jednostavan i komforan je za primenu, a i cena mu je vrlo pristupačna, pogotovo poredeći ga sa cenama drugih proizvoda koji se nude u ovoj inidikaciji.
Carski rez je, svakako, tema vrlo aktuelna, pa ćemo se i u narednim tekstovima baviti nekim njegovim aspektima.

POGLEDAJTE BROŠURU MEPIFORM FLASTERA ZA UKLANJANJE OŽILJAKA

Izvor: bebiron.net