Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O POROĐAJU

\"\"Za sve vas koje ćete po prvi put postati mama, i po prirodi stvari se plašite svega što donosi porođaj, ili ste pak čuli iskustva mnogih porodilja koja baš i nisu tako sjajna, želimo da pomognemo na način da budete spremne za to veliko i važno iskustvo  u vašem životu. To ćemo učiniti na najbolji način tako što ćemo vam skrenuti pažnju na sve što treba da znate o porođaju. 

Ovo su saznanja za koja smo sigurni da će vam značiti u trenutku kada vaša beba odluči da dođe na svet. 

1. Ukoliko porođaj traje dugo, to nikako ne znači da sve vreme imate kontrakcije. Ovo je veoma važno da znate kako biste imale što manji strah od toga da će porođaj biti nepodnošljivo bolan i sve vreme bolan. Iako se porođaj računa od trenutka kada ste dobili prvu kontrakciju, posle može proći i par sati bez njih. Čak i kad su trudnice otvorene 9, 5 cm nemaju uvek kontrakcije na svaki minut, kako bi teorijski trebalo da bude.

\"\"

 

2. U početku, vaše kontrakcije mogu biti toliko slabe, da nećete ni znati da ih imate. I to je dobro, jer će se bol povećavati postepeno, što će vam dati dovoljno vremena da se naviknete na saznanje da je vaš porođaj počeo, umesto da vama ovlada osećaj panike.

 

3. Sam proces porođaja ako se porađate prirodnim putem, nije nešto što vi morate bukvalno da vidite. Vaš je izbor, i ukoliko ne želite da budete svesni tog poprilično naturalističkog prizora, jednostavno nemojte podizati glavu sa postelje.

 

\"\"

4. Oporavak od porođaja može biti teži nego sam porođaj. Ovo je dobro da imate u vidu kako biste imali što manji strah od tog trenutka. Sasvim je prirodno da, ukoliko su vas npr. šili posle vaginalnog porođaja, a naročito nakon operativnog zahvata tj. carskog reza, da će vas sve boleti, i da će vam ogroman napor biti i da odete do toaleta, čak i uz nečiju pomoć. Ipak, treba da znate da će i to proći. 

\"\"

5. Ipak, kako se ne biste dodatno plašili unapred i svega što dolazi i nakon porođaja, znajte da postoje različita pomagala, koja će vašem telu pomoći da se lakše oporavi, poput npr. mrežastog donjeg veža. Nemojte ništa od toga doživljavati tragično – sve majke koz to prolaze.

 

6. Znajte i to da je svaki porođaj priča za sebe, neki traje duže, neki kraće, a i uostalom svakom je prag tolerancije na bol drugačiji. Ono što je važno jeste da se vi unapred pripremite, a u tome vam pomažu i ovi naši redovi, kao i da sa svojim partnerom razgovarate unapred na temu epiduralne anestezije. 

 

7. Koliko god vas porođaj boleo, zvuči kao fraza, ali vaša beba će zaista učiniti da iz ovog iskustva izađete sa osmehom na licu. To ne znači da ćete zaboraviti taj bol, već samo da je vredno pomučiti se. \"smiley\"

\"\"

Izvor: http://mogujatosama.rs