Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

MASAŽA U TRUDNOĆI

\"РезултатPitanja poput  “Da li je dozvoljena masaža u trudnoći, kako mi može masaža pomoći, koliko često smem da idem na masažu, ko je obučen za rad sa trudnicama, gde da nađem obučenog terapeuta za moje stanje, kako li se izvodi masaža trudnica?” su samo neka od čestih pitanja koja muče trudnice. Slaba cirkulacija i pojava otoka na nogama, takođe retko zaobilaze trudnicu.

Da li je masaža u trudnoći dozvoljena?

Apsolutno- DA! Ako je izvodi pravilno obučeni terapeut, svakako da je dozvoljena.

Masaža može biti od velike pomoći u ublažavanju tegoba u trudnoći, ali ona mora biti posebno prilagođena. Masaža trudnice smanjuje bol u leđima, poboljšava san, cirkulaciju krvi i limfe i tako smanjuje oticanje ekstremiteta, priprema mišiće za porođaj, oslobađa od mentalnog i fizičkog umora.

Kada i kako masirati?

\"РезултатZbog velikih telesnih i hormonalnih promena koje se pojavljuju kod trudnice, neki lekari ne preporučuju masažu tokom prva dva-tri meseca… To je vreme kad se žena  treba prilagoditi svojoj trudnoći kako bi se osećala ugodno. Drugo i treće tromesečje je odlično vreme za početak s masažom.

Preporučuje se blaga i nežna masaža, jer trudnica ne bi smela da oseti bol. To će se postići time što će iskusni terapeut u Kinetico salonu u Beogradu, obučen za rad sa trudnicama postaviti trudnicu u pravilan položaj, izvoditi pokrete koji odgovaraju telu trudnice, izdozirati pritisak, naravno, sve vreme ostvarujući komunikaciju sa trudnicom.

Kako se izvodi masaža trudnica?

Masaža se izvodi tako što trudnica leži na boku, a pod glavu, između nogu i ispod stomaka se stave jastučići da bi omogućili što udobniji položaj. Masaža mora biti bez jakih i naglih pritisaka. Masira se gornji deo leđa, ruke i noge. Donji deo leđa i stomak se ne diraju, već samo lagano premazuju uljem, koje mora biti pažljivo odabrano jer jer mnogim trudnicama smetaju snažni mirisi. Preporučujemo eterična ulja za korištenje tokom trudnoće sa mirisom: mandarine, lavande, limuna.

\"Резултат