TRUDNOĆA I ZDRAVLJE ZUBA

ZDRAVLJE ZUBA SE STVARA U TRUDNOĆI

Oboljenja zuba su posledica nepravilnosti u ishrani i neodrgovarajuće higijene, što se prevenstveno stvara u porodici.

Trudnoća je najvažniji, ali i najefikasniji momenat za izgradnju zdravih navika. Na žalost, upravo u ovome periodu se posvetćuje najmanja pažnja u, kod nas, i onako veoma manjkavom sistemu stvaranja zdravlja(promocija zdravlja).

Ispitivanja u Srbiji i Republici Srpskoj su pokazala da preko  90% trudnica ima zubni kvar i to sa oko 15 obolelih zuba po osobi. Naravno, karijes je nastajao znatno ranije, ali upućuje da će se izazivači(ishrana i bakterije) prenose i na potomstvo, a posledica je da 35% beba već do druge godine dobija karijes. Moguće je samo pogoršanje, ako se nešto drastično ne promeni.

Pročitaj više

DA LI TRUDNOĆA DONOSI VIŠE KARIJESA?

U narodu i dan danas kruži priča da “svaka trudnoća odnosi po jedan zub”. Nekada su i stručnjaci smatrali da se tokom trudnoće gube minerali (pre svega kalcijum) iz zuba i kostiju. Kao posledica toga, smatrali su, dolazi do lakšeg razvoja i napredovanja karijesa i češćih zubobolja. Od tog perioda su rasvetljene mnoge tajne vezane za građu i metabolizam kostiju i zuba, kao i za uzroke i proces razvoja zubnog kvara.

Pročitaj više

STANJA U TRUDNOĆI KOJA MOGU IMATI POSLEDICE NA OTPORNOST ZUBA KOD DETETA

Različiti uticaji koji dolaze od majke u toku trudnoće mogu da utiču na razvoj mlečnih zuba, ali i prvih stalnih(“šestica” i sekutiča) koji počinju svoju mineralizaciju oko porođaja. Do sada su sa rizikom za razvoj slabije kvalitetne zubne gleđi povezivani:

1. Rizična trudnoća
2. Različite infekcije, anemije i druga oboljenja
3. Uzimanje lekova poput antibiotika, ali i drugih
4. Nedostatak pojedinih vitamina, posebno D i A
5. Drugi poremećaji ili nedostatci u ishrani (malnutricije)……..

Pročitaj više