Beba

Snažna veza između roditelja i malog deteta

najbolja je osnova za razvoj deteta.


Odricanje odgovornosti

Sav materijal koji je preuzet sa interneta, ukoliko to nije drugačije navedeno smatra se javno dostupnim. U slučaju da postoji bilo koji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sav sporni materijal biće uklonjen u najkraćem mogućem roku sa sajta.

PRVI DANI KOD KUĆE SA NOVOROĐENČETOM I DOJENJE

Kada novi član porodice stigne kući, započinje period prilagođavanja svih ukućana novorođenčetu. Život porodice se okreće za 180°, i u prvim danima i nedeljama sve se vrti oko novog člana porodice i naravno mame.

U ovom periodu mame traže odgovore na brojna pitanja. Pokušaćemo da vam pomognemo i odgovorimo na nekoliko najčešćih pitanja koja su u vezi sa ishranom novorođenčeta i odojčeta.

Pročitaj više

NEGA BEBA KAO U VREME NAŠIH BAKA

Резултат слика за KUPANJE BEBE

Nega i briga oko beba ubuduće će više ličiti na onu koju su primenjivale naše bake. To znači da je dojenje šest meseci do godinu dana prioritet, da nema kupanja prvih nekoliko dana i da se iz upotrebe kad god je to moguće izbacuju vlažne maramice

Nega i briga oko beba ubuduće će više ličiti na onu koju su primenjivale naše bake. To znači da je dojenje šest meseci do godinu dana prioritet, da nema kupanja prvih nekoliko dana i da se iz upotrebe kad god je to moguće izbacuju vlažne maramice

Šamponi i sapuni bi trebalo da se koriste oprezno i u manjim količinama.

Pročitaj više

RODITELJSKE DILEME: DA LI JE ŠIROKI POVOJ NEOPHODAN?

Do pre nekoliko godina sve bebe nosile su široki povoj prvih šest meseci. I oko toga nije bilo dileme među pedijatrima. Međutim, u poslednjih godinu dana sve je više lekara i kod nas koji tvrde da nema potrebe za širokim povijanjem beba. Ovakva mišljenja lekara samo su zbunila roditelje, koji ne znaju šta treba da rade kad je reč o ovoj temi.

Dr Branka Nestorović, kaže da su roditelji danas uglavnom protiv širokog povoja jer misle da je bebi prevruće i da je zarobljena u tom brdu pelena. Pritom misle da od toga i nema neke koristi za njihovu bebu.

Pročitaj više

TRIKOVI DA NAVEDETE BEBU DA SPAVA CELU NOĆ

21329_mama-shutterstock_85457470

Prinova u kući promeniće sve pa i vaš i bebin režim spavanja. Evo najboljih saveta kako da pomognete i bebi i sebi da prospavate što veći deo noći.

PRILAGODITE SVOJ STAV

Realna očekivanja mogu vam pomoći da ne poludite u sred noći. Većina beba tokom prve četiri nedelje ne prespava celu noć, bez obzira na priče koje su vam pričale tašta ili svekrva.

Većina novorođenčadi spava od 15 – 18 sati, ali taj san je podeljen na šest ili sedam perioda spavanja.

U nekom momentu između drugog i šestog meseca beba će se prilagoditi jednom režimu spavanja, ali ne zaboravite da je svaka beba individua za sebe pa nemojte biti frustrirani ako još nije ušla u rutinu. Važno je da znate da niste loša mama iako vaša beba nikako ne nalazi ustaljen režim sna.

PELENSKI OSIP KOD BEBE

Rezultat slika za pelenski osip

Ojed je narodni izraz za bolest kože koja “napada” odojčad (ređe bebe u drugoj godini života) koje koriste pelene. Zato je pelenski dermatitis pravi – medicinski naziv za ojed.. To je ono (mnogim roditeljima dobro poznato) crvenilo bebine kože u predelu guze (naročito oko analnog otvora), genitalija, butina, i u predelu struka.

Crvenilo je prva faza bolesti, a skoro uvek je prati “ljuštenje” površnog dela kože. Ako bolest odmakne, mogu da se jave i “ranice” – ostrvca ogoljene kože. Tada se skoro uvek javlja i infekcija gljivicama i bakterijama, koje sa površine kože prodiru u dublje slojeve i dodatno pogoršavaju problem.

Pročitaj više

ZAŠTO JE VAŽNO DA BEBA SPAVA NA STOMAKU

Резултат слика за beba spava na stomakuOdustajanje od toga da beba provodi izvesno vreme u ležećem položaju na stomaku, obično je prva i najčešća greška u prvim mesecima detetovog života, koja ometa njegov normalan razvoj kretanja.

Položaj na stomaku bebu priprema za puzanje, jer podstiče telo na odizanje. U njemu nauči da se odupire, uspravlja i da krene napred. Održavanjem položaja, postepeno uspostavlja ravnotežu. U početku će se kriviti na jednu ili drugu stranu, prevrnuće se ako je ne zadržite, ali vremenom je sve bolja. Kasnije, kada zauzme četvoronožni položaj, ostaje čvrsto u njemu, čak i kada guranjem u stranu pokušate da je izvedete iz ravnoteže.

Pročitaj više

DETE NIKADA NE PLAČE BEZ RAZLOGA

Po dolasku iz porodilišta nastupa „mesec dana koji vam promene svet”. Već ste pročitali svu dostupnu literaturu, zapamtili sve korisne savete iskusnih rođaka i prijatelja, kupili potrebnu opremu za novog člana porodice. Ipak, očajni ste i bespomoćni kad vam ne pođe za rukom da brzo umirite plač svoje bebe.

Iako bismo bili mnogo srećniji kada bebe uopšte ne bi plakale, moramo prihvatiti istinu da je plač njihov način komunikacije i signal za uzbunu. Dete nikada ne plače bez razloga! Ako uspete da odgonetnete šta mu nedostaje i to mu date, prestaće da plače.

Pročitaj više

DETE SA VISOKOM TEMPERATUROM

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

  • Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša 37,5.
Pročitaj više

NICANJE ZUBA I POVIŠENA TEMPERATURA

Roditelji se često obraćaju pedijatru zbog jedinog simptoma kod deteta u vidu povišene temperature. Pored toga naglašavaju da detetu rastu zubići, da je raspoloženo, dobro jede i spava. S obzirom da nije postojalo medicinsko objašnjenje ove pojave, brojna istraživanja su sprovedena u cilju dokazivanja povezanosti nicanja zubića i povišene temperature.

Nicanje zubića je relativno bezbolno za većinu dece, počinje od trećeg meseca i završava se oko petnaestog meseca, najčešće između četvrtog i sedmog meseca.

Pročitaj više

Резултат слика за razvojni poremećaj kuka

ULTRAZVUČNI PREGLED KUKOVA

Ultrazvučni pregled kukova je metoda koja vizualizacijom kako koštanih tkiva, tako i hrskavičavih, omogućava rano otkrivanje razvojnog poremećaja kuka. Ultrazvučna klasifikacija zgloba kuka se zasniva na kombinaciji morfoloških (proučavanje oblika) i morfometrijskih (merenje oblika) kriterijuma, kao i životnog doba deteta.

Kada je najbolje da se obavi prvi ultrazvučni pregled kukova bebe?

Ultrazvučni pregled kukova je najbolje da se uradi odmah po rođenju, već u porodilištu.

Pročitaj više

PUTOVANJE SA BEBOM ILI MALIM DETETOM

imageRoditeljima je odlazak na odmor veoma potreban, a bebe su već posle tri-četiri meseca spremne za svaku vrstu putovanja. Bebama je mesto sa mamama, ma gde to bilo i verovali ili ne, one mnogo bolje podnose promenu sredine nego što to roditelji misle.
Da se ipak očekivani lep odmor ne pretvori u pakao sa bolesnim detetom, potrebno je predvideti moguće situacije. Evo nekoliko saveta:

  • pre planiranja letovanja raspitati se da li u mestu gde letujete postoji zdravstvena ustanova i pedijatar
  • ima li u bilzini apoteka
  • dobra su manja mesta bez mnogo turista i gužve u kojima ima bar jedna prodavnica
  • dobro se informišite šta da ponesete na put, šta za boravak, i za bebu a i za vas.
Pročitaj više

ZNAČAJ PRIRODNOG NAČINA ISHRANE (DOJENJE) I POLAGANJE DETETA NA RAZVOJ OROFACIJALNOG SISTEMA

Prednosti prirodnog načina ishrane (dojenje) kod deteta su višestruke. Dojenje utiče kako na razvoj celokupnog organizma tako i na razvoj orofacijalne regije.

Naime, pri rođenju donja vilica („mandibula“) zauzima distalan (retrognat) položaj u odnosu na gornju vilicu („maxilla“). Takav položaj je pri rođenju fiziološki i omogućava nesmetan prolazak novorođenčeta kroz porođajni kanal. Međutim, zaostatak u rastu donje vilice, koji postoji po rođenju, trebao bi da se nadoknadi u prvih šest meseci života. Najvažniji uslov za postizanje pravilnog (ortognatog) odnosa među vilicama je prirodan način ishrane (dojenje).

Pročitaj više

10 GREŠAKA KOJIMA SABOTIRAMO DOJENJE

Nekim majkama dojenje je uspešno od prvog dana, dok druge imaju niz poteškoća.

Nema ništa lepše i zdravije nego dojiti svoju bebu i uživati u tome. Nažalost, svega 15,9 posto žena uspeva isključivo dojiti do šest meseci detetova života.

Kada je dojenje u pitanju, svaka porodilja ima svoju priču. Dok jednima dojenje od prvoga dana ide bez problema, druge muku muče s mastitisima i bolnim ragadama ili tvrde kako nemaju mleka. Dojenje je nešto o čemu mnogi smatraju da znaju sve, ali retki se zaista edukuju. To ostavlja prostora raznim mitovima, pogrešnim savetima mama, baka, svekrva… kojima, najčešće nesvesno, sabotiramo dojenje svog deteta.

Pročitaj više

NORMALAN RAZVOJ PREPUCIJUMA KOD DEČAKA

Резултат слика за fimoza kod bebe

Gotovo svi dečaci su rođeni sa uskim prepucijumom koji je spojen s glavićem. To je normalno fiziološko stanje i nije razlog za zabrinutost. Neki roditelji bezrazložno brinu da otvor prepucijuma nije dovoljno velik.
U trenutku rođenja, polni organi su na vrlo nezrelom nivou razvoja. Njihov rast i razvoj traju kroz pubertet pa sve do odraslog doba.
Kod novorođenog dečaka prepucijum je obično dugačak sa uskim vrhom. Kod većine beba prevlačenje kožice nije moguće upravo zato što taj uski vrh ne može preći preko glavića.
Pročitaj više

ZAŠTO BEBA SISA PRST I KAKO JE ODVIĆI?

Sisanje prsta je veoma česta navika mališana. Roditelji obično primete ovu naviku kod bebe oko trećeg meseca, ali se na ultrazvuku može primetiti i dok je beba u stomaku.

Sisanje je jedan od prirodnih refleksa bebe i na taj način se oni umiruju kada su umorni, gladni, dosadno im je ili se tako uspavljuju. Naučnici tvrde i da im sisanje prsta pruža osećaj zadovoljstva kao da su upravo jeli ili na taj način pokušava da nadoknadi nedostatak zbog hranjenja na flašicu.

Može li se sprečiti ova navika?

Pročitaj više

IZRASLINE I OTOCI NA RAZNIM DELOVIMA TELA BEBE

Glava vaše bebe može izgledati „spljošteno“ prvih dana po rođenju. Kosti lobanje se „pomeraju“ tokom rođenja i prolaska glave kroz porođajni kanal, ali se ubrzo „vraćaju“ u normalan položaj.

„Mekane površine“ – fontanele na glavi mogu da „oteknu“ dok beba plače, dok su u drugim situacija ravne ili čak ispod nivoa okolnih kostiju. Ne plašite se da ih dodirnete. Koža i ostala tkiva koja štite mozak su jaka i nećete povrediti vašu bebu ako je kupate ili češljate.

Neke bebe imaju otok na glavi posle rođenja koje se naziva kefalhematom. Nastaje zbog krvarenja između kosti i pokosnice i prolazi spontano, bez lečenja, nakon nekoliko nedelja.

Pročitaj više

Резултат слика за FONTANELA KOD BEBE

FONTANELA – OSNOVNE KARAKTERISTIKE

Novorođenče nema potpuno srasle kosti glave (dve čeone kosti, dve temene i potiljačna kost). Na mestu spajanja tih kostiju postoji proširenje koje se zove fontanela.

Prednja ili velika fontanela je veličine oko 4 centimetra u prečniku i može se napipati. Jako je mekana i pulsira, a smeštena je na spoju čeonih i temenih kostiju.

Pročitaj više

LAKO DO MIRNOG SNA

U drugoj godini života dete je naučilo da kaže ne i neprestano se nadmeće sa roditeljima ne bi li nametnulo svoju volju. Upravo iz ovog razloga dete želi da njegova bude poslednja kada dođe trenutak da ide u krevet ignorišući želju roditelja da budu malo u miru nakon napornog dana.

Evo kako da uspete u svojoj nameri da dete stavite u krevet na vreme i mirno prespavate noć.

Pročitaj više

STOMAČNI GRČEVI KOD BEBA

Problem stomačnih grčeva je za većinu roditelja aktuelan čak i kada beba nema određenih tegoba. Naime, nabavljaju se čajevi, preparati, primenjuju različiti recepti baka… kao da je u pitanju neka bolest.

Ipak, prvo što treba imati na umu jeste da se radi o fiziološkoj pojavi. A takve pojave se ne leče, već mogu samo da se primene određene mere, koje olakšavaju tegobe.

Pročitaj više

PREDNOSTI ČITANJA BEBI

Čitanje knjige vašem novorođenčetu je “jedan na jedan” aktivnost, koju možete da pretvorite u posebno vreme sa vašom bebom. Čitanje Izlaže bebu zvuku vašeg glasa, koji ih smiruje i čini da se osećaju ugodno. Ovo je jedan od najboljih načina da razvijete intimnost između vas dvoje.

Čitanje knjige vašem novorođenčetu je “jedan na jedan” aktivnost, koju možete da pretvorite u posebno vreme sa vašom bebom. Čitanje Izlaže bebu zvuku vašeg glasa, koji ih smiruje i čini da se osećaju ugodno. Ovo je jedan od najboljih načina da razvijete intimnost između vas dvoje.

Čitanje bebi pomaže izgradnji njihovog vokabulara, kao I matematičkih veština. Takođe postoji i direktna veza između toga koliko reči bebe čuju svaki dan i njihove jezičke sposobnosti. Bebe čiji roditelji pričaju sa njima često, obično postižu veće rezultate na matematičkim testovima kada budu starije.

Prikaži više

ŠTA KADA BEBI PRVI ZUBIĆI PORANE ILI ZAKASNE?

Oko šestog meseca je uobičajeno da bebama niknu prvi zubići, međutim nekad se desi da zubići iznenade. Pa tako kod nekih beba izrastu pre, a nekad i zakasne, medicinska sestra Anđelka Kotević objašnjava zašto se to dešava.

Uobičajeno je da bebama prvi zubi niknu kada napune pola godine, ali događa se i da zubići stignu znatno ranije ili kasnije. Anđelka Kotević, viša medicinska sestra i šefica telefonskog savetovališta „Halo beba“, objašnjava da se bebe ponekad i rode s nekim zubićem, obično s jednim ili dva sekutića u donjoj vilici.

Pročitaj više

RAST PRVIH ZUBIĆA

Nicanje zubića može da stvori probleme kako bebi, tako i roditeljima. Saznajte kojim redosledom rastu zubi i šta pomaže pri njihovom nicanju.

Smatra se da je pojava prvih zuba pre četvrtog meseca prerano, a posle dvanaestog zakasnelo nicanje. Inače, vreme nicanja je individualno (veoma se razlikuje od jednog deteta do drugog), pa ne treba brinuti ako se kod mališana ne pojave mlečni zubi pre prvog rođendana. Većina dece svoj prvi zub dobije između petog i osmog meseca života.

Važno je napomenuti da se, kad god oni izrasli, prvi zubići moraju redovno prati.

Pročitaj više

NEGA BEBE I POSTUPANJE SA NJOM U PRVA TRI MESECA ŽIVOTA VEOMA SU VAŽNI

Kada stigne prinova u kuću svi su uzbuđeni, pogotovo roditelji kojima je to prvo dete. Od mnogobrojnih stručnih, kao i saveta majki, prijateljica i drugih osoba iz okruženja od kojih svaka ponešto zna o nezi sićušnog bića, često ostaju potpuno zbunjeni. Da li dete treba da kupaju, kako da ga povijaju i brinu o osetljivom pupku, kako da ga hrane, samo su neka od pitanja. A nega bebe i postupanje sa njom u prva tri meseca života veoma su važni. Objašnjavajući fenomen tek rođenog novog života, pedijatar profesor dr Branimir Nestorović iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže:……

Pročitaj više

RAZVOJ BEBE OD POROĐAJA DO PRVE GODINE

Vaša beba se rodila i sada kreće njen dalji rast i razvoj. Baš kao i dok je u stomaku, postoje neki okviri kada su bebina visina i težina po mesecima u pitanju, ali odstupanja su uvek moguća.

Bebin rast i razvoj takođe zavisi od pola, jer su dečaci nešto teži od devojčica. Pošto bebe imaju samo po par kilograma, ta razlika nije velika, ali je svakako treba uzeti u obzir.

Pročitaj više

KAKO OBUĆI I RASHLADITI BEBU KADA SU VRUĆINE?

Rezultat slika za beba se kupa u moruČesto prva reakcija da beba nije adekvatno obučena bude osip koji se pojavi po koži, a nekada se može javiti i povišena temperatura koja veoma uplaši roditelje.

Ono što pedijatri najčešće viđaju je da baš takvo dete koje ima temperaturu roditelji dovedu sa previše garderobe na sebi a da i ne pomisle da je pretopljavanje deteta uzrok osipa ili temperature. Beba kojoj je vruće je uznemirena i uplakana, kao da roditeljima govori da joj je toplo.

Pročitaj više

KALENDAR VAKCINACIJE

Kalendar vakcinacije možete pogledati  ovde: Kalendar-vakcinacije.


KADA SE DETE BUDI PRERANO

Kome je još potreban budilnik kada se beba budi u cik zore? Najvažnije je da prvo otkrijete uzrok preranog buđenja, a zatim i isprobate neka od ovih rešenja…

“Rano buđenje je karakteristično za male bebe, decu do treće godine, pa čak i za predškolsku decu”, kaže Kim Vest specijalista za dečiji san.

“Kada beba zaspi i nije joj potrebno hranjenje u sred noći, onda bi neko optimalno vreme buđenja trebalo da bude između 6:00 i 7:30 ujutru. Ako je napolju još uvek mrak, onda je za buđenje previše rano”, navodi Kim.

Pročitaj više

RODITELJI LOŠE PROCENJUJU KOLIČINU ŠEĆERA KOJU NUDE DECI

Voćni jogurt prosečno sadrži čak sedam kockica šećera po pakovanju, a sveže i toplo pecivo od belog brašnaisto je kao da ste pojeli nekoliko kriški belog hleba…

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da bi dnevni unos šećera trebalo da bude manji od 10 odsto ukupnog dnevnog energetskog unosa, odnosno u dnevnom unosu od 2000 kalorija na šećer bi trebalo da „odlazi“ 10 kockica (i manje).

Pročitaj više

 STOLICA KOD DECE : ŠTA JE NORMALNO A ŠTA NIJE?

Stolica kod dece može biti svih boja i konzistencija, pa čak i iskusni roditelji verovatno nisu doživeli sve varijacije. Šta je sve normalno kod novorođenčadi, dojene odojčadi, odojčadi hranjene adaptiranim mlekom, odnosno mlečnom formulom i dece na dohrani i čvrstoj hrani?

U stolici je oko 75% vode. Ostatak je kombinacija mrtvih i živih bakterija koje pomažu da se hrana svari u crevima, belančevina, otpadnog materijala iz hrane, masti, soli i materija koje se ispuštaju iz creva i jetre.

Pročitaj više

KAKO UMIRITI BEBIN PLAČ ?

Plač je jedini „govor“ odojčeta jer samo tako može izraziti svoju nelagodu.Možda plače jer je gladno, umorno, mokro, razdraženo, osamljeno, pospano, jer ga boli ili su mu jednostavno potrebni roditelji i njihova blizina. Nikada međutim ne plače zato da bi roditeljima manipuliralo ili ih ucenjivalo. Toga roditelji moraju biti svesni, stoga je važno da se odazovu na plač odojčeta. Dokazano je da odojčad koju roditelji ostave plakati ne plaču manje, nego plaču prodornije. Osim toga, previše se povezuju sa roditeljima i ne postaju tako brzo samostalni.

Pročitaj više

BEBIN GOVOR TELAСродна слика

Međutim, retko kada se zapitamo koliko naše bavljenje detetom u tom najranijem uzrastu ima uticaja na razvoj njegovih čula i psihomotorni razvoj u celini?

Još u majčinom stomaku dete je sposobno da prima i obrađuje nadražaje iz spoljašnje sredine. Kretanje majke, kontakt sa zidovima materice, sisanje palca, svetlost i zvuci… neki su od stimulusa koji u tom periodu utiču na formiranje i oblikovanje centralnog nervnog sistema.

Pročitaj više

BEBINA TEŽINA

Kad postanete roditelj, vaša je najvažnija briga koliko ćete često hraniti bebu i koliko će ona dobijati na težini. Ako beba stalno dobija pomalo na težini, bićete uvereni da je ispravno hranite i da je beba zdrava. Pritom vrlo lako možete upasti u zamku da upoređujete svoju sa drugim bebama.

Mnoge mame mogu postati vrlo zabrinute ako njihova beba ne dobije na težini svake nedelje onoliko koliko se očekuje. Zato je važno zapamtiti da je svaka beba osoba za sebe i da treba gledati način na koji vaša beba dobija na težini i na koji raste.

Pročitaj više

VAKCINACIJA

Сродна слика

Preventiva je obavezna kod vakcinisanja jer može naškoditi zdravlju deteta ukoliko je ono pod terapijom, ili je akutno obolelo. Stoga je važno znati i redosled vakcinacija:

Prva godina: Od četri i  do sedam dana po rođenju, detetu se daje BCG (BeSeŽe) vakcina protiv tuberkuloze. U četvrtom, petom, šestom i sedmom mesecu, daje se Di-te-per (vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja) i vakcina protiv dečje paralize.

Druga godina: Vakcina protiv malih boginja, zaušaka i rubeole i revakcinacija Di-te-per i protiv dečje paralize.

Pročitaj više

ODVIKAVANJE OD PELENA

U prvim mesecima života vaše bebe rad sistema za varenje se usklađuje sa ostalim telesnim funkcijama. S vremenom roditelji nauče da prepoznaju tip i učestalost stolice i mokrenja. Ukoliko se beba hrani samo majčinim mlekom, verovatno neće patiti ni od kakvih probavnih smetnji, a pedijatar će vam objasniti da je potpuno normalno da napuni pelene posle svakog podoja, kao i da stolica izostane po nekoliko dana. Ni jedno ni drugo nije razlog za zabrinutost ukoliko beba ima dobar apetit, napreduje u težini i dobro je raspoložena.

Pročitaj više

HITNA HIRURGIJA KOD NOVOROĐENČADI: KOJE UROĐENE ANOMALIJE SE OPERIŠU ODMAH NAKON ROĐENJA?

Hirurgija urođenih anomalija sistema za varenje koje nastaju dok je beba u stomaku, najčešće se izvodi hitno, u prvim satima nakon rođenja. U čak 95 odsto slučajeva, problemi se uspešno rešavaju, ali je važno otkriti problem na vreme i izvesti operaciju u pravom trenutku.

Najčešća su urođena oboljenja sistema za varenje, ali nisu retki ni srčane i bubrežne anomalije, koji mogu da budu opasne po život.

Pročitaj više

MLEČNI ZUBI

Prvi meseci detetovog života izuzetno su važni zbog rasta i razvoja zdravih zuba, ali i zbog ličnog razvoja deteta. Što su deca više izložena različitim nadražajima, veći je i efekat na njihov psihički i lični razvoj. Što je više nadražaja, poput sisanja, gutanja, grizenja, to je bolji razvoj vilice i zuba.

Većina roditelja nicanje mlečnih zuba svojih mališana pamti po neprospavanim noćima, dok se deca izgubljenog mlečnog zubića najradije sećaju po nezaboravnom poklonu Zubić vile.

Pročitaj više

KONČIĆI KRVI U STOLICI BEBE

Alergijski kolitis je reakcija organizma izazvana proteinima, najčešće proteinima kravljeg mleka. Javlja se kod 2-3% dece, u uzrastu odojčeta i malog deteta do treće godine.

Kod odojčeta do pojave krvi dolazi zbog nezrelog imunog sistema creva, izlaganja većoj količini proteina u sklopu mlečnih formula i povećane propustljivosti crevne sluznice kod različitih crevnih infekcija.

Pročitaj više

OD REFLEKSA KORAČANJA DO PRVIH KORAKA

U prvim nedeljama života na spoljašnje stimulacije (zvuk, svetlo, dodir, promena položaja) bebe reaguju refleksno. Kako rastu i sazrevaju reakcije su manje instiktivne i ponašanje postaje sve više kontrolisano.

Jedan od refleksa sa kojim se beba rađa je refleks koračanja (hodanja). Pedijatar na prvom pregledu drži bebu uspravno uspod ruku tako da noge dodiruju tvrdu podlogu, na šta ona pravi pokrete koračanja podižući nogu u napred kao da treba nešto da preskoči. Ovo je biološki potencijal sa kojim se rađaju sve zdrave bebe I pokazuje da šema hoda postoji u detetovom mozgu od samog rođenja.

Pročitaj više

MOTORIČKE I PERCEPTIVNE SPOSOBNOSTI BEBE DO 6.MESECA

Razvojne mape će vam pomoći da sagledate rast i razvoj vašeg deteta. One su samo okvirni pokazatelji razvoja i ne treba ih shvatati kao upozorenje na problem. Ako ipak sumnjate da se vaše dete ne razvija u skladu sa svojim uzrastom, obavezno se posavetujte sa pedijatrom.

Pročitaj više

ŠTA NASLEĐUJEMO OD RODITELJA: BOLESTI KOJE NE MOŽEMO DA IZBEGNEMO

Genetika se „optužuje“ za nastanak brojnih zdravstvenih problema, a zapravo se nasleđuje sklonost.

Ako su vaši roditelji ili baba i deda imali alergiju, astmu, ali i preosetljivost na pojedinu hranu i lekove moguće je da ćete i vi imati takve probleme.

Pročitaj više

RECEPTI ZA JEDNOSTAVNE KAŠICE ZA BEBE

Kada vaša beba lagno pređe na kašice treba biti dovoljno maštovit i dovitljiv, pa napraviti najbolje i za one izbirljive. Mi vam donosimo nekoliko recepata za kašice za bebe.

Najbolje kod ovih kašica je što ih možete zamrznuti u posudicama za led i spakovati za one “frka” dane kada nemate vremena da spremate obroke za bebicu. Posle ih samo izvadite iz posudica spakujete u vrećice i čuvate u zamrzivaču. Rok trajanja im je tada obično 6 meseci, ali vaš će to beban smazati mnogo pre. Posle ih samo izvadite i nekoliko kockica kaše stavite u mikrovalnu rernu ili odledite u šerpici na pari…

Pročitaj više

PRVE CIPELICE

Kada kupovati prve cipele?

Najviše dilema i pitanja koje sebi roditelji postavljaju je pri kupovini prvih cipela za svoje dete. Zato roditelji toj kupovini veoma ozbiljno pristupaju kako u izboru proizvodjača tako i izboru modela.

Kada kupovati prve cipele? Kada dete počne da stoji i samostalno pravi prve korake. Pre nego se to desi za izlazak napolje može da ima nehodajuće cipele koje štite od atmosferalija.

Kako odabrati veličinu cipela ?…….

Pročitaj više

RAZVOJNI DEFORMITETI STOPALA

Stopala su temelj našeg tela, pa moramo posebnu pažnju obratiti na njihov razvoj. Početna loša briga o stopalima u detinjstvu, može uzrokovati kasnije probleme u drugim delovima tela (u nogama, leđima).

Razvojni deformiteti stopala koji se dijagnostikuju kod novorođenčadi nisu retki, i mogu da budu posturalni i kongenitalni. Posturalni deformiteti nastaju nakon normalnog formiranja dela tela, zbog neadekvatnog položaja fetusa u materici. Kongenitalni deformiteti predstavljaju strukturne anomalije nastale u toku organogeneze.

Posturalni deformiteti stopala se najčešće spontano koriguju, a kod određenog broja dece je neophodno da se sprovede rehabilitacioni tretman.

Pročitaj više

RADOSTI DOJENJA

Neizmerna je radost za majku da doji svoje dete. Majčino mleko je najbolja i najpotpunija hrana koju dete može da dobije, a prednosti dojenja su mnogostruke za oboje.

Za majku je korisno da se činom dojenja uspostavljaju veze sa detetom za ceo život, brže se oporavlja od porođaja, smanjuje se rizik od nastanka karcinoma jajnika i dojki i brže se oslobađa suvišnih kilograma koje je dobila tokom trudnoće. Sa druge strane, dete dobija majčinim mlekom sve hranljive supstanca koje su mu potrebne za rast i razvoj, ali i imune faktore u vidu antitela, enzima i ćelija imunog sistema, koje ni jedna mlečna formula ne poseduje. Dojenje je veoma važno u prvih šest meseci života deteta, kada se tek stvara imuni sistem i kada je dete u stanju fiziološkog „pada iminiteta“. Zahvaljujući majčinom mleku, dojena deca su više zaštićena od različitih infekcija, alergijskih ili hroničnih bolesti.

Pročitaj više

NEGA KOŽE NOVOROĐENČADI I BEBA

Vi i vaše novorđenče ste došli kući iz porodilišta I spremate se za dnevnu rutinu. Vaš prvi zadatak je da bebi bude ugodno I da bude negovana. Veoma je važno od prvog dana da vodite računa o koži vaše bebe.Koža novorođenčadi je osetljiva, kao I njihov imuni sistem. Hemikalije, veštački mirisi, boje kojima je obojena garderoba, deterdženti I proizvodi za bebe mogu izazvati iritaciju kože, suvoću i osip. U svakom slučaju vi možete mnogo da učinite da zaštitite kožu vaše bebe.

Pročitaj više

KADA JE BEBA SPREMNA ZA SEDENJE


Ako pažljivo pogledamo položaj koji beba stara četiri, pet meseci zauzima kada je na leđima, videćemo dosta sličnosti sa sedećim položajem. Ravnoteža je uspostavljena, glava je u središnjem položaju, beba hvata igračku šakama i stavlja je u usta. Skoro da sve vreme drži podignute noge, posmatra svoja stopala i dodiruje bedra. Ako malo bolje pogledamo, videćemo da beba u stvari sedi.

Pročitaj više

HIGIJENA BEBINOG NOSA


Za vreme sezone virusnih infekcija ni bebe nisu pošteđene, prenosioci su članovi porodice. Obzirom da im se imunitet razvija do treće godine života nije moguće sprečiti infekcije, posebno kod beba koje ne sisaju. Nekim bebama nos curi već u porodilištu kao posledica gutanja plodove vode.

Kada im je zapušen nos bebe su nervozne, plačljive, ne mogu da sisaju i spavaju. U sezoni grejanja je vazduh suv, pa je suvlja i sluzokoža nosa, pa beba čujno dišu što uplaši roditelje.

Veća deca znaju da izduvaju nos i tako izbace sekret, a šta sa bebinim nosem?

Pročitaj više