Mama

Odricanje odgovornosti

Sav materijal koji je preuzet sa interneta, ukoliko to nije drugačije navedeno smatra se javno dostupnim. U slučaju da postoji bilo koji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sav sporni materijal biće uklonjen u najkraćem mogućem roku sa sajta.

SAVETI VLADIKE NIKOLAJA SRPSKIM MAJKAMA: 3 ključna pedagoška principa!Резултат слика за vladika nikolaj

 

“Od majke zavisi najviše. Imaj uvek na umu ovo troje!”

Prvo: ostavi svoje dete bez ručka. Tvoje dete treba da sazna, šta znači biti gladan i treba da bude sposobno, da ovda-onda u životu svome da svoj ručak gladnima.

Pročitaj više

PORODILJSKO BOLOVANJE – BOLOVANJE RADI NEGE DETETA

Pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta, stiču zaposlene žene po ugovoru o radu (neodredjeno ili odredjeno vreme) pod uslovom da je bolovanje otvoreno najkasnije 28 dana pred planiran termin za porodjaj. Porodilja na porodiljskom bolovanju nema obavezu da radi, ali ostvaruje prava na naknadu zarade za celokupno vreme trajanja odsustva. Zaposlena porodilja ostvaruje i druga prava koja pripadaju porodiljama u radnom odnosu. Porodiljsko bolovanje se po automatizmu nastavlja i prelazi u bolovanje radi nege deteta. Zajedno, porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta mogu trajati najviše jednu godinu, odnosno 365 dana od dana otvaranja porodiljskog bolovanja, osim u određenim slučajevima, kada mogu trajati i dvostruko duže.

Pročitaj  više

ISHRANA PORODILJE – MLEKO I MLEČNI PROIZVODI

Hormonalne promene koje se dešavaju tokom perioda trudnoće podrazumevaju i sekreciju hormona prolaktina. Ovaj hormon je značajan jer podstiče laktaciju i stvaranje mleka.

Majci u periodu laktacije je potrebna veća količina energije nego u trudnoći ili u perodu pre trudnoće ( u odnosu na svakodnevne potrebe u periodu trudnoće povećava se potreba za unosom energije za 300 calorija, a u periodu laktacije za 500 calorija dnevno) .

Pročitaj više

ISHRANA POSLE POROĐAJA ZA OPORAVAK KOŽE

– Da li su promene na koži posledica trudnoće?
– U kom periodu je najčešća pojava promena na koži i koliko traje?
– Kako da se izborim sa promenama na mojoj koži?
– Da li hrana ima uticaja na pojavu promena na koži?
– Kako ishrana utiče na kožu?
– Koje namirnice štite kožu?
– Kada je u pitanju ishrana i stanje moje kože, šta bi trebalo da izbegavam u cilju njene zaštite?

Pročitaj više

ISHRANA POSLE POROĐAJA U SLUČAJU HEMOROIDA

Šta su hemoroidi i kako ih mogu prepoznati? Nakon porođaja imam problema sa hemoroidima. Čula sam da se oni često javljaju nakon porođaja. Da li je to istina i usled čega nastaju? Da li se hemoroidi mogu ublažiti ishranom?

Šta su hemoroidi i kako ih mogu prepoznati?
Hemoroidi su proširene vene rektalnog područja. Prepoznaćete ih po neuobičajenoj veličini koja se kreće od veličine zrna suvog grožđa do veličine bobice svežeg grožđa.

Praćene su obično svrabom i rukom opipljivim jastučićima u predelu rektuma, ali često i jakim bolovima i rektalnim krvarenjima koja su naročito izražena u toku defekacije (pražnjenja creva).

Pročitaj više

USPAVANKE ZA BEBE: TIHIM PEVANJEM U SANРезултат слика за USPAVANKE ZA BEBE

Sve mame sveta već hiljadama godina pevaju svojim bebama. Uspavanke su prvi oblik komunikacije mame s bebom.

Širom sveta, mame svoje bebe uspavljuju pevajući uspavanke. Pevanje uspavanki prirodni je i spontani čin, a mnoge majke počinju pevati vrlo brzo nakon porođaja, kada sa suzama radosnicama u očima u naručju drže svoju tek rođenu bebu.

 

Pročitaj više

SVI STRAHOVI MLADIH MAJKI: RADI LI MOJE DETE SVE NA VREME?

ŠEST nedelja od porođaja konačno sam dobila osmeh od moje bebe devojčice i osetila da roditeljstvo može da bude zabavno, napisala je jedna čitateljka portala “Popsugar“.

Ona je navela da je mesec dana živela u „beskrajnom krugu hranjenja, promena pelena i flačicama“. Posle osmeha, poručuje, konačno je osetila lepšu stranu roditeljstva, ali i olakšanje.

„Ovaj „društveni osmeh“ (za razliku od refleksivnog mlečnog osmeha) je važna prekretnica u životu novorođenčadi. Znajući da mi još mnogo toga predstoji, rekla sam sebi da moram da promenim stav po pitanju prekretnica.

Pročitaj više

LJUDI MISLE: PORODILA SI SE, PA ŠTA. PODOJIŠ, PREPOVIJEŠ, PONOSAŠ MALO, USPAVAŠ GA….

Kalina je pala. A meni je stalo srce. Onako kako majkama stane srce kad im dete padne prvi put pred očima. Nisam gledala sa strane, nisam zevala u telefon ili računar. Stajala sam pored šporeta i kuvala mleko za njeno „laku noć“. I dete, lepo i kulturno, pade sa svoje guralice.

O, padala je ona i te kako! Onako kako padaju deca koja propuzavaju, koja prohodavaju, koja protrčavaju. Tad se zajedno smejemo! „Bravo! Od toga deca rastu! ’Ajde sad ustani! Idemo! Gore, gore! Kako brišemo ruke?“ I ona mi pokaže dva reda od četrnaest zuba i krene da trlja dlan o dlan. Kao: obrisalo dete ruke. Kao: pala sam, pa šta?! Kao: idem, mama, da se igram!

Pročitaj više

PROMENE NA TELU POSLE POROĐAJA

Promene na telu tokom trudnoće su i više nego vidljive, čak i ljudma oko vas – stomak raste, grudi rastu, dobijate telesne rezerve u vidu masnih naslaga najviše u regiji butina i zadnjice… Ali šta je sa telom nakon porođaja? Ovo su stvari o kojima mnogi ne pričaju, pa prvorotke često ostanu šokirane promenama koje ih zateknu nakon što izađu iz porodilišta. Mame su odlučile da budu iskrene i pričaju o svojim iskustvima kada je ova tema u pitanju. Pogledajte tekst koji sledi i saznajte kakve vas promene u izgledu i stanju tela čekaju NAKON porođaja!

Pročitaj više

DOJENJE SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH OBOLJENJA MAJKE

Treba li nam još jedan razlog za razmatranje dojenja? Već smo čuli za mnoge prednosti koje imaju dojene bebe – od jačanja imunog sistema do smanjenjog rizika od astme, alergija i infekcije ušiju, kao i smanjenog rizika od gojaznosti. Prednosti dojenja se ne završavaju kod bebe. Majke koje doje imaju manji rizik od postporođajne depresije i određenih bolesti kao što su rak dojke i jajnika. Dojenju je takođe pripisano da pomaže porodiljama da lakše izgube višak kilograma.

Pročitaj više

KAKO SE REŠITI STOMAKA POSLE POROĐAJA?

Prema definiciji Diastasis recti označava abdominalno razdvajanje, odnosno stanje kada je razmak između levog i desnog trbušnog mišića proširen. Diastasis recti nastaje kada prekomerni pritisak na stomak, zbog dodatne težine, uzrokuje da trbušni mišići izgube oblik.

Iako u nekim slučajevima ovo stanje dobiju deca ili muškarci , uglavnom su žene te koje pogađa, naročito trudnice jer materica raste i mišići se razdvajaju, pa 2 od 3 trudnice pate od Diastasis recti-a.

Postoji nekoliko faktora koji povećavaju verovatnoću razvoja Diastasis recti, a to su: trudnoća nakon 35. godine, blizanci ili trojke te rađanje više dece tokom života.

Pročitaj više

MRŠAVLJENJE NAKON POROĐAJA

Nakon što ste devet meseci nosili svog anđela, konačno ste ga ugledali i vašoj sreći nema kraja. Posvetili ste mu dane koji slede, želite mu pružiti najbolju pažnju, brigu i ljubav. Ali, svaka mama zna da u prvoj detetovoj godini pomalo zanemari sebe. Što zbog nedostatka vremena, što zbog toga da je ipak sada to maleno biće u prvom planu.

U tim prvim mesecima detetovog života, mame obično ne paze šta  jedu, već uzmu nešto u žurbi kako bi ponovo brzo bile dostupne svom detetu.

Pročitaj više

KAD PREVIŠE MLEKA POSTANE PROBLEM

Manjak mleka smatra se uobičajenim i relativno čestim problemom novopečenih majki, međutim, u nekim situacijama i višak mleka itekako može postati problem. Najočiglednije posledice toga su otežano sisanje zbog prejakog mlaza mleka, kao i sporije napredovanje bebe, pa čak i – prestanak sisanja.

Prejak mlaz koji je posledica prevelike količine mleka stiže do bebinog grla brže nego što ona može da proguta. Beba se zato davi i postaje nemirna. Obično postaje opuštenija kako podoj odmiče jer masnije mleko usporava protok, tj. jačinu mlaza.

Pročitaj više

MASTITIS

Mastitis se javlja kao najčešća komplikacija tokom dojenja. Mastitis se obično razvija u prvih 3-6 meseci nakon porođaja. Može biti vrlo bolno stanje, koje kod velikog broja žena dovodi do odustajanja od dojenja. Dobra strana jeste, da se mastitis vrlo lako dijagnostikuje i leči.
Kod dojilja, mastitis je uzrokovan nakupljanjem mleka u tkivu dojke. Stanje koje se naziva staza mleka. Staza mleka se javlja usled različith uzroka, najčešći od njih su:
  • Nepravilno povezivanje bebe i bradavice
  • Poteškoće bebe sa sisanjem
  • Retka hranjenja ili propuštanje termina hranjenja