Porođaj

Odricanje odgovornosti

Sav materijal koji je preuzet sa interneta, ukoliko to nije drugačije navedeno smatra se javno dostupnim. U slučaju da postoji bilo koji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sav sporni materijal biće uklonjen u najkraćem mogućem roku sa sajta.

VAŽNE INFORMACIJE O POROĐAJU

Strahovi koje trudnica doživljava tokom trudnoće, a naročito pred sam porođaj, odluke lekara koje mora da prihvati, i briga njenih bližnjih da sve prođe u najboljem redu – može nekada da stvori osećaj kod žene da nema nikakvu kontrolu nad onim što joj se dešava. Žene kojima odgovara da svu odgovornost prebace na druge – medicinsko osoblje i članove porodice, lakše će se prepustiti. Ali, većina trudnica ima potrebu da „drži konce“ u svojim rukama.

Porodilište

Porodilište mogu da biraju trudnice koje žive u većim gradovima, ili u njihovoj blizini. To je kod nas slučaj jedino u Beogradu, jer u manjim gradovima postoji samo po jedno. U Beogradu, žene mogu da biraju između dva veća: GAK u Višegradskoj i GAK “Narodni front”, i tri manja – u KBC “Dr Dragiša Mišović”, u Gradskoj bolnici, zapravo Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC “Zvezdara” i u KBC “Zemun”. Takođe, u Beogradu postoji i mogućnost porođanja u privatnom porodilištu, tačnije u Specijalnoj ginekološkoj bolnici “Jevremova”.

Pročitaj više

ŠTA SVE TREBA DA ZNATE O KONTRAKCIJAMA

Za mnoge žene briga oko toga kako će uspeti da preguraju porođaj baca senku na vreme tokom trudnoće, uzrokujući im preteran stres i sprečavajući ih da potpuno uživaju u ovom specijalnom vremenu. Dok se zna da će u toku porođaja biti mnogih poteškoća, ipak postoje mnogi načini da pregurate ovo kako treba, medicinski i psihički.

Znanje je moć i razumevanje procesa porođaja vam može pomoći da osećate mnogo više kontrole kada vaša beba bude dolazila na ovaj svet. Dakle da bi vam pomogli da se osećate samouvereni da izdržite porođajne bolove, objasnićemo vam sve što treba da znate o kontrakcijama.

Pročitaj više

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O POROĐAJU

Za sve vas koje ćete po prvi put postati mama, i po prirodi stvari se plašite svega što donosi porođaj, ili ste pak čuli iskustva mnogih porodilja koja baš i nisu tako sjajna, želimo da pomognemo na način da budete spremne za to veliko i važno iskustvo  u vašem životu. To ćemo učiniti na najbolji način tako što ćemo vam skrenuti pažnju na sve što treba da znate o porođaju. 

Ovo su saznanja za koja smo sigurni da će vam značiti u trenutku kada vaša beba odluči da dođe na svet. 

Pročitaj više

KAKO DA ZNAM DA LI JE POROĐAJ POČEO?

“Kako da znam da li je porođaj počeo”, jedno je od pitanja koje muči buduće mame. Naučite da razlikujete pravi od lažnog porođaja. 

Znaju kontrakcije da zbune i te kako , taman pomislite to je to kad ono lažne . Pa da vidimo mi kako ih možemo razlikovati ?

Ali kakav je stvarno osećaj kada imate trudove?

Pročitaj više

ŠTA SE DEŠAVA U TELU ŽENE DOK SE RAĐA BEBA?

Kada je žena neprestano u strahu od onoga što sledi, ako dopusti da bolovi budu jači od nje same, ako se “izgubi” u vrtlogu trudova i misli kako ona to ne može, sigurno joj porođaj neće ostati u lepom sećanju. Ali isti taj porođaj od žene koja sarađuje sa svojim telom, podnosi bol i trudove kao nešto dobro, koja misli o pozitivnom ishodu, sigurno će biti iskustvo koje će je osnažiti za ulogu majke i žene

Tokom porođaja karlica se prirodno širi, a mišići vrata materice i vagine se opuštaju kako bi dete moglo proći kroz njih; taj proces možete podržati osluškivanjem svoga tela, kretanjem, smejanjem, opuštenim disanjem i spremnošću da podnesete bol kao nešto prirodno.

Pročitaj više

O POROĐAJU: SVE ŠTO ZANIMA BUDUĆE MAME A STIDE SE DA PITAJU!

Porođaj je i dalje nešto o čemu mnoge žene znaju veoma malo, pa čak i kada same dođu u tu situaciju, što u njima izaziva osećaj straha i nelagode prema samom činu i životu posle. Treba da znate sve, od toga kakav je seks posle porođaja, pa do svega drugog vezano za vaše psihofizičko stanje. Vagina, grudi, kukovi… Sve vas zanima, znamo. Profesorka i doktorka sa Jejla Meri Džejn Minkin odgovara na škatljiva pitanja.

1. Obavljanje velike nužde u toku porođaja

– Svima se dešava, jer ako se ne “ukakite” znači da se ne naprežete dovoljno. To stalno govorim svojim pacijentkinjama – navodi doktorka.

Pročitaj više

MIHAELISOV ROMBOID – DETALJ NA TELU KOJI OTKRIVA DA SE POROĐAJ ZAISTA PRIBLIŽIO

Сродна слика

Stručnom oku babice biće potreban samo jedan pogled na zadnjicu trudnice da zna da li se beba spustila i da li je spremna za porođaj.

Isto će tako stručno oko lekaraa već na prvi pogled, opet na zadnjicu trudnice, oceniti širinu karlice, ali i da li se sprema beba možda na prevremeni porođaj.

Ako niste nikada čuli za njega, vreme je da upoznate još jedan važan deo ženskog tela, a to je Mihaelisov romb.

Pročitaj više

OŽILJCI POSLE CARSKOG REZA I KAKO IH SE REŠITI ?

Procenat majki koje se porađaju putem carskog reza varira od zemlje do zemlje i od regije do regije, ali ono što može sa sigurnošću da se kaže je da je procenat žena koje se porađaju na ovakav način u stalnom porastu. Prema nekim podacima, u našoj zemlji je on na nivou od 30% svih pororđaja. Prateći trend, za očekivati je da se ovaj procenat dodatno, tokom vremena i poveća. Iako se najčešće primenjuje tzv. „bikini rez“ čija je postavka nisko, iznad pubične kosti, pa je rez pokriven gaćicama ili kupaćim kostimom, ožiljak biva predmet pažnje majke koja je prošla intervenciju.

Pročitaj više

SPINALNA ANESTEZIJA

Spinalna anestezija veoma brzo oslobađa od bola donji deo tela u toku određenog vremenskog perioda. Primenjuje se tako što anesteziolog aplicira iglu u donji deo leđa, u membranu koja okružuje kičmenu moždinu i ubrizgava anestetik u tečnost koja se nalazi u toj membrani. Ta membrana je ispunjena različitim nervima i nervnim završecima, zato anestetik direktno deluje na njih.

Tokom ubrizgavanja anestetika možete osetiti peckanje pri samom početku ubrizgavanja, ali sama spinalna anestezija i širenje anestetika kroz kičmenu moždinu nisu praćeni osećajem bola.

Pročitaj više

EPIDURALNA  ANESTEZIJA

Epiduralna ili periduralna anestezija pripada regionalnim anestezijama koji blokiraju odredjene nerve na nivo kičmene moždine, s tim obezbedjuju bezbolnost odredjenih delova tela. Primenjuje se u lumbalnom području kičme-sakralni blok.Koristi se u abdominalnoj, torakalnoj, urološkoj hirurgiji, ginekologiji a posebno mesto zauzima u akušerstvu. Može da se koristi kod dece i kod odraslih, posebna karakteristika je to što pored bezbolnosti obezbedjuje i mišićnu relaksaciju.

Pročitaj više

ŠTA BEBA OSEĆA NA POROĐAJU

Jeste li se ikada zapitali, za svih tih divnih devet meseci trudnoće, kako se zapravo beba oseća tokom porođaja? Porodilja prolazi kroz više intenzivnih faza, o kojima manje ili više znamo sve, ali – kako je bebi u trenutku dolaska na svet? Neosporno, to su dva sasvim drugačija iskustva.

Porođaj zna da bude bolan, naporan i vremenski dug. Mala beba je “napravljena” da izdrži proces rađanja. Tokom porođaja, mama može dobiti lekove protiv bolova kako bi ih ublažila, ali postoji li nešto što bebi može ublažiti ovo stresno iskustvo? Da li ste zabrinuti da detetu može biti traumatično dok dolazi na svet?

Pročitaj više

PROMENE POSLE POROĐAJA

Buduće majke pokušavaju da se pripreme na sve što ih čeka nakon porođaja, ali postoje neke stvari o kojima se malo ili uopšte ne govori. Mama Lauren Marks-Clee odlučila je da otkrije šta bi sve moglo da se dogodi porodiljama, šta sve može da ih zabrine ili je pak potpuno normalno.

Pojačano znojenje

Ako primetite da se nakon porođaja znojite više nego inače, nemojte se brinuti. To je zapravo način putem kojeg se telo rešava viška vode koja se nakupila u trudnoći. Ako dojite, u početku će doći do pada estrogena, što je još jedan razlog zbog kojeg možete osetiti pojačano znojenje….

Pročitaj više

DIANATAL OBSTETRIC GEL

Dianatal® akušerski gel je namenski razvijen da olakša vaginalni porođaj. Dianatal® je bioadhezivan i ima veliki kapacitet vezivanja vode. Dianatal®  se upotrebljava tokom vaginalog porođaja da bi se majci i detetu olakšao porođaj i da bi se umanjila povreda međice. Dianatal®  akušerski gel formira bioadhezivni film u vaginalnom porođajnom kanalu koji smanjuje trenje između novorođenčeta i vaginalnog kanala, čime olakšava vaginalni porođaj.  Dianatal®  akušerski gel je sterilan, bez alergena, elektroprovodljiv, blago kiseo i ne izaziva iritaciju sluzokože ili očiju.

Pročitaj više