Tata

Odricanje odgovornosti

Sav materijal koji je preuzet sa interneta, ukoliko to nije drugačije navedeno smatra se javno dostupnim. U slučaju da postoji bilo koji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sav sporni materijal biće uklonjen u najkraćem mogućem roku sa sajta.

U EVROPI OČEVI SU NA POROĐAJU, A GDE SU U SRBIJI?

Partner pre prisustvovanja porođaju prolazi edukaciju i stiče znanja i veštine da bi na najbolji mogući način pomogao svojoj partnerki i bebi

U Švajcarskoj, u državnoj bolnici imate isti tretman kao i na privatnoj klinici. Budući otac može da bira da li želi da prisustvuje porođaju. Kada se beba rodi, bračni par sve prolazi tih dana zajedno nakon svih upustvava koje dobije od babice.

Pročitaj više

BOLOVANJE RADI NEGE DETETA – OTAC

Da li suprug može da otvori “porodiljsko”, odnosno bolovanje radi nege deteta?
Otac ne može da otvori porodiljsko bolovanje, ali može bolovanje radi nege detata. Dakle, po isteku tri meseca od rođenja bebe, brigu o detetu može da preuzme otac, ali pod uslovom da je majka nastavila da radi. Ovo pravo ne može da ostvari otac, ukoliko je majka otakazala ugovor o radu i trenutno je nezaposlena.

Koja je procedura za oca, da otvori bolovanje radi nege deteta?
Potrebno je da prethodno kod svog ginekologa i u svom preduzeću zaključite bolovanje, a zatim vaš suprug da po istoj proceduri kao i vi, otvori bolovanje radi nege deteta. Od dokumenata mu je potrebno:….

Prikaži više

ULOGA PARTNERA U TRUDNOĆI

Trudnoća i rana briga o detetu nisu rezervisane samo za mamu

Značaj aktivnog učešća partnera za vreme trudnoće doprineo je da se danas više ne govori o ženi – trudnici, već o trudničkom paru. Suprotno mišljenju da su trudnoća i rana briga o detetu rezervisani za majku, uloga partnera je nezamenljiva još od trenutka planiranja porodice i začeća.

Od momenta kada se sazna za trudnoću, muškarac i žena su aktivni i ravnopravni učesnici u pripremanju za rođenje bebe. Nema osnova za mišljenje da je jedino uloga majke važna. Kada se dete rodi, kompetentnost oba roditelja ogledaće se u tome koliko su oni osetljivi i spremni da prepoznaju i reaguju kako treba na potrebe bebe.

Pročitaj više

SAVETI TATAMA ZA PRVE DANE

Uzmite slobodne dane

 Dogovorite se sa šefom da uzmete slobodne dane posle porođaja vaše supruge. Verujte, trebaće i vama i njoj. Nećete biti naspavani da bi mogli normalno da obavljate svoja posla a vaša pomoć će biti od velikog značaja u kući.

Ne smete da zaboravite da vaša žena jedva može da hoda, a ne da obavlja kućne poslove. Ukoliko se porodila carskim rezom moraćete čak i dodavati  bebu da bi mogla da je podoji. Treba i da prijavite novog člana porodica, kao i da predate zahteve za novčani dodatak za novorođenče.

Prikaži više

TATA PRVI PUT

Očevi su važni za razvoj dece, mada se na početku ne čini da je baš tako. Ukoliko provodite više vremena sa svojom bebom, ona će vas sve bolje upoznavati i verovati vam. Ne treba da čekate da dete dovoljno poraste da počne da govori ili da šutira loptu da bi počeli da uživate u  ulozi oca. Deca čiji su očevi od rođenja bili aktivno uključeni u njihovu negu  zrelija su od svojih vršnjaka, sigurnija u sebe, imaju bolju samokontrolu i manje problema u ponašanju, veći kapacitet za empatiju i društvenu odgovornost, bolje se prilagođavaju i postižu bolji uspeh u školi. Očevi su podjednako važni i za devojčice i dečake.

Pročitaj više

Сродна слика

TATE I DOJENJE

U današnje vreme reklamirane jednakosti polova, možemo u časopisima namenjenim roditeljima male dece videti slike srećnih očeva koji drže svoje zadovoljne bebe i hrane ih flašicom. Poruka je jasna: roditeljske uloge su izjednačene, roditelji dele svoje dužnosti podjednako, pa je tako i posao oko hranjenja bebe podeljen na oba roditelja.

Pročitaj više

6 NAČINA KAKO SE TATE MOGU POVEZATI S BEBOM

Svako zna da je veza između mame i njenene bebe intenzivna i posebna, veza čiste i nevine ljubavi. Upravo zato, mnogo puta nove tate mogu se osetiti izostavljeni iz celog tog iskustva, što stvara napetost u odnosima te dovodi do osećaja nepripadnosti.

Iako mame nose i rađaju dete, i tate mogu od samog početka biti uključeni u sve radosne, ali i one malo manje radosne trenutke s novorođenčetom. 

Ovde je šest načina na koje se tate mogu osećati više uključenima i povećati svoje zadovoljstvo te sijati baš kao i mame!

 

Pročitaj više

PORODILJSKO ODSUSTVO ZA OČEVE: PRVI KORACI S TATOM

Očevi u Srbiji mogu da koriste porodiljsko odusustvo tokom prve godine života bebe.

Iako očevi u Srbiji mogu da odsustvuju s posla radi nege deteta tokom prve godine bebinog života, većina njih to pravo ne koristi.

Dobrivoje Lale Erić iskoristio je ovu mogućnost sa oba deteta. Ubrzo nakon rođenja sina, njegova tadašnja supruga dobila je posao u inostranstvu i on je preuzeo brigu nad njim.

Priznaje da mu u početku nije bilo lako.

„Tek kada je ostavljen sam sa bebom, muškarac vidi šta to sve podrazumeva. S druge strane pošto je to retkost kod nas, svi žele da ti pomognu.“

Pročitaj više

TATA OD POMOĆI NA POROĐAJU

Kada dođe vreme za porođaj najbitnije je da ostanete prisebni koliko god možete   trebate vašoj supruzi. 
Bilo bi dobro da nekoliko nedelja ranije napravite plan za sve moguće scenarije, kako ne biste paničili u tom trenutku.
Treba da znate kada da krenete u porodilište, šta raditi kada krenu kontrakcije i šta raditi u slučaju kada vam žena prokrvari.
Možete sve da zapišete i da stavite spisak na vidno mesto i ,ukoliko je porođaj krenuo, uzmete spisak i radite sve po njemu.
Važno je da budete prisutni i da date što veću podršku vašoj partnerki u jednom od najlepših trenutaka vaših života.
Istraživanja su pokazala da mnogim muškarcima pomažu škole za trudnice. Slobodno, zajedno sa vašom suprugom, idite na neka od predavanja. Značiće njoj, ali će u mnogome pomoći vama.

Pročitaj više