NAJČEŠĆE GREŠKE KOJE USPORAVAJU RAZVOJ DEČJE INTELIGENCIJE: ROZE SOBA, KOLICA, MIKSOVANJE HRANE…

Dr. Ranko Rajović, poznati stručnjak za rano podsticanje dečje inteligencije objašnjava zašto ne trebamo zabranjivati deci da se igraju na podu, skaču po krevetu i vrte se oko svoje ose, te kakve veze s inteligencijom imaju dečja kolica i kašice …

“Inteligencija nije nasledna, nasleđuje se samo potencijal kojeg treba aktivirati, a u tom je smislu najvažnija rana stimulacija u prvim godinama života deteta, dok najveći utjicaj na njega imaju upravo roditelji”, ističe dr. Ranko Rajović, autor NTC sistema učenja, koji se primenjuje u vrtićima i školama u 14 država Evrope. Lekar, specijalista interne medicine iz Srbije, koji se niz godina bavio istraživanjima u području neurofiziologije i neuroendokrinologije, član je međunarodnog odbora Mense za darovitu decu i saradnik UNICEF-a, te sve popularniji stručnjak za rani razvoj inteligencije.

Kojim čestim greškama roditelji mogu negativno utjicati na prirodni razvoj inteligencije kod deteta, objasnio je na jednom od svojih predavanja.

Roze soba

Beba u prvih mesec dana vidi sve mutno, kao da ima dioptriju +20, i primećuje jedino jake kontraste. Umesto jednoličnih, roze  ili plavih interijera, u dečju sobu trebalo bi barem u tom prvom razdoblju staviti tamne zavese ili tapete koje će biti kontrast, poručuje dr. Rajović.

Sprečavanje igre na podu

Dok dete puzi, rukama se oslanja na pod, a takav pritisak na dlan aktivira određene delove mozga koji su važni za kasniju inteligenciju. Neki roditelji brzo podižu dete s poda, ne žele da se zaprlja ili da rukama unese u usta neku prljavštinu ili nešto što nađe na podu. Ali faza puzanja je jako kratka i ako se tada ne dogodi specifična stimulacija dlana, propušta se dobra prilika za razvoj mozga.

Резултат слика за beba puzi

Zabrana skakanja po krevetu

Резултат слика за beba skače po krevetuNeuroni koji ne rade, umiru, a upravo neuroni prirodno podstiču decu da skaču. Svaki skok pomiče težište tela u levo ili desno pa onda moraju aktivirati sve mišiće da bi održali ravnotežu prilikom povratka na noge, a upravljanje time je aktivnost mozga. “Umesto da zabranite detetu skakanje, pazite na sigurnost. A ako zaista želite podstaći razvoj inteligencije deteta, rodite mu brata ili sestru, jer jedno dete će skakati pet minuta, a dvoje će ih zajedno skakati pet sati”, poručuje dr. Ranko Rajović, koji napominje da slično kao skakanje, deluje i vrtenje oko svoje ose, nakon koje deca ponekad i padnu.

Vožnja u kolicima umesto hodanjaСродна слика

Hodanje je jako važno za razvoj mozga, a mnogi roditelji danas decu voze u kolicima čak do četvrte ili pete godine. Pored utjicaja na kognitivni razvoj, dugo guranje dece u kolicima dovodi i do pojave spuštenih stopala, koja danas ima već oko 70 posto dece. Svakako bi deca trebala što više hodati, a idealno je, kad za to postoje uslovi, da hodaju bosa.

 

Predugo miksanje hrane

Сродна сликаSa žvakanjem dete počinje u dobi od šest meseci, a do godinu i po dana trebalo bi svakako preći s kašica na čvrstu hranu. Važno je da žvaće, da mu se hrana ne miksa i ne usitnjuje na male komadiće, jer žvakanje, prema rečima dr. Rajovića, šalje impulse u korteks, čisti zube, aktivira jezik, pa će se i govor bolje razviti, a važno je i za imunitet.

Ali čak i ako je bilo grešaka ili propusta u prvim godinama, napominje dr. Ranko Rajović, roditelji još uvek kroz različite vežbe i igre mogu podstaći razvoj inteligencije kod svog predškolca ili školarca.

Izvor: mislipozitivno.com

Оставите одговор