PLACENTA ILI POSTELJICA

Posteljica snabdeva vaše dete hranom. To je organ, koji je pričvršćen na unutrašnji zid materice. Na kraju trudnoće ona je teška otprilike 500 gr., široka otprilike 20-22 cm,  i ima poprečni presek od 2-4 centimetra. Sa bebom je spojena preko pupčane vrpce.

Najvažnije funkcije placente su:

Srodna slikaOna zadržava jednu vrstu luksuznog snabdevanja za bebu: velika ponuda majčine krvi, iz koje beba sebi po potrebi uzima novi kiseonik i hranjive supstance.

Ona zadržava mnogo štetnih sastojaka i uzročnika bolesti i ne dozvoljava im da prođu do bebe, te preuzima nepotrebne sastojke od bebe.

Ona proizvodi hormone koji su potrebni za očuvanje trudnoće. Ubrzo nakon porođaja, posteljica se u normalnom slučaju sama odvaja od materice i biva izbačena zajedno sa ostatkom pupčane vrpce. Ovaj proces se uvek pažljivo proverava, da bi se osiguralo da nema ostataka posteljice.

U slučaju da placenta ne vrši svoje funkcije, beba više nije dovoljno snabdevena potrebnim materijama i zaostaje u rastu i razvoju. Prvo se zaustavlja rast tela, a glava i dalje raste normalno. To se dešava iz razloga što će beba prvo zadovoljiti svoje osnovne potrebe tj. potrebe glavnih organa: srca, mozga i bubrega. U 80% slučajeva se takva stanja mogu videti kod preventivnih pregleda ultrazvukom.

Trudnice, kod kojih se ustanovi zastoj u rastu bebe, se upućuju specijalisti, koji će pokušati da nađe razloge. Sa doppler ultrazvukom je moguće pregledati tok krvi u majčinim krvnim sudovima, da bi se proverilo, da li je placenta dovoljno opskrbljena krvlju, a samim tim i kiseonikom. Ili se mjere krvni sudovi u pupčanoj vrpci i tako proverava, da li krvotok fetusa radi ispravno.
Kod većih smetnji posteljice da bi se izbegao veći zastoj u razvoju, lekari pokušavaju da poboljšaju protok krvi u placenti i tako povećavaju mogućnost primanja fetusa, npr. kroz striktno mirovanje, po mogućnosti na levoj strani, od strane trudnice. Jer je tad placenta najbolje opskrbljena.

Ponekad se može desiti, da je posteljica u materici locirana jako nisko, zbog čega se  pred kraj trudnoće ili u toku porođaja mogu javiti krvarenja, koja su opasna za majku i za dete. Ako placenta leži tačno na ulazu u maternicu, onda se trudnica od 30 nedelje mora hospitalizovati, i porađa se carskim rezom. Danas se položaj placente već prilično rano može videti ultrazvukom.

 

Izvor: http://gugu.ba

Оставите одговор