Postupanje sa bebom- baby handling

Резултат слика за leptir pngBaby handling, odnosi se na pravilno postupanje sa bebom – uzimanje, držanje, nošenje, igranje, vežbanje, masažu. Kako dete da podižu sa podloge, bočno bez pridržavanja glave, kako da ga drže, nose, postupak pri hranjenju, presvlačenju, kupanju jer su roditelji najbolji izvor stimulacije.

Većina roditelja iz straha da ne povrede bebu rade samo ono što je neophodno, hrane je, kupaju i menjaju pelene, a onda je ostavljaju da leži u krevecu, nosiljci ili kolicima. Način na koji to rade i položaji u kojima beba boravi od presudnog su uticaja na formiranje šema pokreta. Pravilno postupanje sa bebom ima za cilj podsticanje senzomotornog razvoja.

Ovo su razlozi zašto je važno da roditelji budu upoznati sa postupcima i načinima kako bi sprečili formiranje nepravilnih šema pokreta poput zabacivanja glave unazad, izvijanja trupa, prekrštanje nogica, stezanje mišića ruku i nogu koji mogu otežati pokrete koje beba treba samostalno da radi, poput podizanja glave okretanja na stomak ili leđa, oslanjanje na podlaktice i šake uzimanje i držanje igračaka u rukama…

Ispravnim podizanjem, držanjem i nošenjem bebe, mozak deteta dobija informacije o odgovarajućim položajima koje telo zauzima.
Igra takođe ima važnu ulogu u razoju bebe, pravilan izbor igračakanačin na koji se bebi nude određuju kako će se razvijati sposobnosti deteta, prvenstveno motoričke a zatim i kognitivne.

Ove vežbe se u početku roditeljima čine teškim, ali vremenom se savladaju i vrlo su jednostavne.

 

Radionicu vodi Snežana Milanović diplomirani fizioterapeut , SI baby terapeut, Marte Meo Therapist/ Coll trainer

        

    

 

 

Radionica Baby Handling  Srodna slika