Vežbe za kukove bebe, široki povoj

Резултат слика за leptir png

Najvažnija stvar u lečenju dislociranih kukova je rana dijagnoza i zbog toga bi najbolje bilo da se pregled obavi još u porodilištu. Nekada se u tu svrhu koristio rendgen, ali se ispostavilo da takva dijagnostika nema puno smisla pre navršenih četiri ili pet meseci, jer postoji veliki postotak grešaka usled teškog tumačenja. Rendgensko snimanje primenjuje se tek posle navršenih godinu dana, kada se dovoljno razviju sve strukture kuka. Uvođenjem ultrazvuka ovakva vrsta pregleda postala je jednostavnija i bezopasnija: nema nepotrebnog zračenja, a što je najvažnije, omogućuje se rana dijagnostika. 

Kukovi se razvijaju tokom trudnoće, i svaki pokret nogu koji beba napravi produbljije čašice. Ako su ovi pokreti na bilo koji način ograničeni, veličinom bebe ili položajem u kome se nalazi, pupčanom vrpcom koja može biti obavijena oko noge, za posledicu može da ima deformitet kukova u određenom stepenu.

U zavisnosti od stepena deformiteta lekar će preporučiti široko povijanje, specijalne gaćice, kaiševe ili će staviti gips. Kada su kukovi potpuno iščašeni radi se operacija.

Vežbe su sastavni deo tretmana deformiteta kukova i obavezno ih treba sprovoditi uz primenu određenih pomagala i nastaviti i dalje sa vežbanjem nakon postignute korekcije da bi se očuvala pokretljivost kukova i njihova čvrstina.

Sa vežbama treba krenuti što ranije, odmah nakon uspostavljene dijagnoze.

Radi se najmanje tri puta dnevno po deset ponavljanja svaka vežba. Najpogodniji trenutak za izvođenje vežbi je pri presvlačenju, jer je beba oslobođena pelena što omogućava nesputane pokrete u kukovima, kao i nakon kupanja kada je beba opuštena.

Ukoliko nema problema, onda će, osim podsećanja na obavezno široko previjanje bebe, roditelji dobiti uputstva za jednostavne vežbe koje će s detetom svakodnevno izvoditi kod kuće.

 

Radionicu vodi diplomirani fizioterapeut Hristina Andrašević.

 

 

 

Резултат слика за Vežbe za kukove bebe, široki povoj  Резултат слика за Vežbe za kukove bebe, široki povoj   Резултат слика за Vežbe za kukove bebe, široki povoj