Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe

Puno je pitanja i nedoumica u trenutku kada nova beba dolazi u porodicu. Ona su, pre svega, vezana za najstarije dete i njegova osećanja prema prinovi.

Kada se mama vrati kući sa bebom, starije dete može da reaguje nerazumevanjem za majčin stalni zamor i iscrpljenost, da bude plačljivije, jer mu se ne poklanja onolika pažnja, koliko je dobijalo do dolaska bebe i da se iz dana u dan sve više oseća zanemareno.  Sve do dolaska bebe, starije dete je bilo glavni izvor divljenja svih ukućana, (po sopstvenom shvatanju, sasvim zasluženo), upravo zato što je veliko i “odraslo”. A onda, odjednom, celokupnu pažnju roditelja zaokuplja biće koje ne zna ni delić toga što zna ono. To stvara zabunu u glavi starijeg deteta i osećanje odbačenosti. Neka deca na bebu reaguju napadima besa prema njoj, neka ignorisanjem, a neka vraćanjem u period kada su i sami bili bebe (ponovo piške u krevet, mnogo plaču, kenjkavi su…).

Zato je važno da se starije dete pripremi za veliku promenu koju donosi dolazak novog člana porodice.

Radionicu vodi Nedeljko Jeremić, diplomirani psiholog, licencirani zdravstveni saradnik, nosilac nacionalnog i evropskog sertifikata za psihoterapiju.

11608_shutterstock_25823767