Uticaj prinove na partnerski odnos

Ako ste strahovali da će dolazak prinove promeniti vaš partnerski odnos, vreme je da se opustite i prepustite promenama koje slede. Ukoliko vam je već stigla beba, znate da su promene neminovne. Ono što je glavno pitanje ovde jeste: a da li su te promene na gore ili na bolje?

Za nekog su promene na bolje, ali kod većine parova (u prvim godinama života deteta), partnerski odnos može biti veoma ugrožen. Ovaj period za porodicu, takozvani period „porodice sa malim detetom“, se smatra jednim od najkriznijih perioda za porodicu i kao rezultat toga jeste i najveći broj razvoda baš u ovom periodu.

Vi kao par ulazite u novu životnu fazu, dobijate nove uloge koje do sada niste imali – uloge roditelja. Mnogo toga vas čeka da naučite, pa u svemu tome možete zaboraviti na svoj odnos.

U ovom periodu „nastanka roditeljstva“ – glavni zadatak jeste da se novi član porodice što bolje uključi u porodicu. Sve u svemu, privatnost i intimnost odlaze u drugi plan – češće na štetu jednog, ali nije isključeno i oba partnera.

Stvoriti i odgajati maleno biće i spremiti ga za život, jedan je od najvažnijih, najodgovornijih i najtežih zadataka koje nam život postavlja. Promene su neminovne, prijatne, lepe, ispunjavajuće, ali ponekad se dogodi da se odnos između partnera koji su postali roditelji zauvek promeni. Kako će se ko snaći u novoj ulozi, zavisi od mnogo faktora, tvrde stručnjaci. Psiholozi kažu da za roditeljstvo ne možemo da se spremimo i da, zapravo, niko, ni muškarci ni žene, ne znaju šta ih očekuje sve dok beba ne stigne kući. Sve priče, saveti i preporuke padaju u vodu, svako mora da prođe „period privikavanja“ i da polako prihvata nove okolnosti, novu svakodnevicu, drugačiji život…..

Radionicu vodi Nedeljko Jeremić, diplomirani psiholog, licencirani zdravstveni saradnik, nosilac nacionalnog i evropskog sertifikata za psihoterapiju.

  Резултат слика за Uticaj prinove na partnerski odnos  Резултат слика за Uticaj prinove na partnerski odnos