Masaža trudnica

Prenatalna masaža se posebno izdvojila kao rezultat trenda zdravog života i interesovanja mnogih trudnica da na sve moguće načine unaprede svoje zdravlje i olakšaju uobičajene tegobe tokom trudnoće i samog čina porodjaja.Prenatalna masaža je usmerena na specifične potrebe žene tokom trudnoće i podrazumeva se da je isključivo može izvoditi posebno edukovana osoba, medicinskog obrazovanja i sa ozbiljnim iskustvom iz oblasti zdravlja žene u ovom posebnom periodu! 

Nošenje bebe menja centar gravitacije tela trudnice i prebacuje puno opterećenja na leđa, vrat, stomačne mišiće i ramena. Trudnoća opušta ligamente, tako da su zglobovi karlice manje stabilni i menjaju svoj položaj, povlačeći karlicu napred. Dodatak tome je i težina bebe, pa je bol u donjem delu leđa i ramenima skoro neizbežan.

Masaža trudnica ili prenatalna masaža podrazumeva mnoge od ciljeva redovne masaže – da se opusti napetost mišića, ublažavanje bolova na bolnim mestima, poboljšanje cirkulacije i pokretljivosti ili da samo učini da se dobro osećate. Masažu je takođe moguće posebno prilagoditi potrebama trudnica i njihovom menjanju tela u toku trudnoće.

Terapeutska korist od masaže za trudnice je da masaža može pomoći trudnicama koje pate od bolova u donjem delu leđa i eventualno onima sa hroničnim glavoboljama. U svakom slučaju, masaža trudnica može smanjiti stres i stvoriti osećaj opuštenosti, što može pomoći u lakšem prevazilaženju promena kroz koje telo trudnice prolazi.

Prenatalna masaža podrazumeva se da se pre započinjanja ove vrste tretmana, konsultuje i lekar koji vodi trudnoću! Najčešće nema nikakvih smetnji da bi se krenulo na ove izuzetno prijatne tretmane, ali se u nekim slučajevima kao preporuka lekara dobiju i odredjena ograničenja. Recimo, u nekim situacijama se savetuje da se masaža ograniči samo na noge, ruke, lice, glavu i vratni deo kičme, a da se ne obradjuje stomak i donji deo ledja!

Резултат слика за bol kičme u trudnoći

Najčešće tegobe žena u periodu trudnoće su:

 • Bol u vratu i leđima,
 • Slaba cirkulacija,
 • Oticanje nogu i ruku,
 • Nesanica.

Rezultati prenatalne masaže:

 • Smanjen pritisak na karlicu, donji deo ledja i zglobove stopala,
 • Eliminisanje osećaja bola u vratu i ledjima, kukovima, nogama,
 • Priprema mišića koji su važni u toku porodjaja,
 • Eliminisanje otoka ruku i nogu,
 • Sprečavanje pojave grčeva u listovima nogu,
 • Ublažavanje i eliminisanje glavobolja,
 • Poboljšana cirkulacija krvi,
 • Olakšan protok limfe,
 • Sveopšte opuštajuće delovanje na telo i psihu.Kome se ne preporučuje prenatalna masaža?!
 • Prenatalna masaža se ne preporučuje:
 • Trudnicama s rizikom prevermenog porodjaja i drugim rizicima koji zahtevaju stalni nadzor ginekologa (krvni ugrušci, bolovi u trbuhu, preklampsija…)
 • U prvih 18 nedelja trudnoće!

Šta treba da očekujete tokom masaže!

Masažu može i mora izvoditi isključivo specijalno edukovana osoba, medicinski profesionalac, koji razume fiziološke promene u organizmu žene u toku trudnoće, koji zna koje zone se smeju, a koje  ne smeju tretirati tokom masaže i koji ume da prepozna potrebe organizma trudnice za odredjenim pokretima i pritiscima tokom masaže!
Masaža se izvodi u provetrenoj prostoriji, optimalne, prijatne temperature, a sto na kome se izvodi masaža mora biti siguran, udoban i čist! Podrazumeva se da trudnica tokom masaže zauzima najugodniji mogući položaj (najčešće na boku, jednom pa drugom)i da su pri ruci terapeuta jastuci kojim se osigurava optimalna udobnost tokom celog tretmana!

Sredstva kojim se izvodi masaža moraju biti prirodna, neutralna i prijatna za kožu! Najčešće se masaža izvodi čistim bademovim uljem u koje se po želji trudnice mogu dodati kakao puter ili neko kompatibilno i sigurno biljno i/ili mirisno ulje

Učestalost prenatalne masaže!

Preporučuje se da se masaža izvodi po potrebi. Najidealnije bi bilo da se u drugom tromesečju trudnoće izvodi jednom sedmično, a u trećem i češće. Naravno, učestalost  zavisi od tegoba koje se masažom trebaju otkloniti!

 

Masažu izvodi Mario Kolar, viši fizioterapeut.

 

    Резултат слика за school for pregnant course