Pravilno pranje zuba i oralna higijena kod trudnica i dece

 

Za vreme trudnoće nivoi hormona se drastično povećavaju. Povećanje progesterona može uzrokovati upalu desni, što škodi bebi.

Kod žena koje imaju parodontalne bolesti postoji sedam puta veća opasnosti da prerano rode ili da rode dete premale porođajne težine? Oscilacije hormona u trudnoći mogu uzrokovati gingivitis, čak i ciste u ustima, a to pak može uticati, ne samo na zdravlje, već i preživljavanje vašeg deteta. Zato je važno da znate kako da se brinete za zdravlje zubi i desni.
Za vreme trudnoće nivoi hormona se drastično povećavaju. Povećanje progesterona uzrokuje da vaše desni drugačije reaguju na plak, i to može uzrokovati gingivitis (upalu desni), naročito između drugog i osmog meseca trudnoće. Neki od simptoma su da desni postaju ljubičastocrvene, mekane i sjajne, lako prokrvare, posebno pri pranju zuba. Spomenuli smo i ciste u usnoj šupljini koje se, takođe, mogu pojaviti. Ove lokalizirane izrasline tkiva desni znaju se pojaviti u drugom tromesečju, a posledica su taloženja plaka (naslaga čestica hrane, pljuvačke i bakterija).

U nekoliko slučajeva pokazalo se da loše održavanje higijene usta kod trudnica može biti kobno za dete. Tako je nedavno u časopisu “Pedijatrija i ginekologija” otkriven slučaj žene koja je imala uobičajeni gingivitis, no kako nije vodila brigu o sebi, tako je bakterija završila u krvotoku bebe, njenim plućima i stomaku. U ovom slučaju oralna bakterija bila je odgovorna za smrt bebe koja se skoro u potpunosti razvila. Upravo zbog ovakvih slučajeva udruženja stomatologa širom sveta stalno naglašavaju koliko je za trudnice bitno voditi računa o zdravlju i higijeni desni i usta.

 

Radionicu vode Prof.dr Mirjana Ivanović i saradnici brenda Curaprox.

 

 

 

Резултат слика за Pravilno pranje zuba i oralna higijena kod trudnica i dece  Резултат слика за Pravilno pranje zuba i oralna higijena kod trudnica i dece  Сродна слика

Резултат слика за Pravilno pranje zuba i oralna higijena kod trudnica i dece