Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

ŠTA NASLEĐUJEMO OD RODITELJA: BOLESTI KOJE NE MOŽEMO DA IZBEGNEMO

Genetika se „optužuje“ za nastanak brojnih zdravstvenih problema, a zapravo se nasleđuje sklonost.

Ako su vaši roditelji ili baba i deda imali alergiju, astmu, ali i preosetljivost na pojedinu hranu i lekove moguće je da ćete i vi imati takve probleme.

 

1) ALERGIJA

 

\"Резултат

Alergije predstavljaju promenjenu, preosetljivu reakciju imunog sistema organizma na strane materije iz okruženja, koje nazivamo alergenima. Sklonost ka nastanku alergija je nasledna.

Da bi se umanjile komplikacije, najdelotvornija je rana prevencija. Majka dok doji ne treba da uzima namirnice koje mogu da izazovu alergiju.

Ali posle rođenja ne valja preterivati sa čistoćom. Štaviše, poželjno je da nabavite kućnog ljubimca.

2) ASTMA

Astma je hronična opstruktivna zapaljenska bolest disajnih puteva koja uzrokuje probleme pri disanju. Bolest se kod osetljivih osoba manifestuje otežanim disanjem, zviždanjem u grudima i kašljem, udruženim s opstrukcijom u disajnim putevima.

3) KRATKOVIDOST

I ova bolest se nasleđuje. Isto važi i kad je neko u porodici dalekovid ili ima astigmatizam, i daltonizam, nesposobnost prepoznavanja boja (svih ili nekih), ovo se uglavnom prenosi sa majke na mušku decu.

4) KARIJES I BOLESTI ZUBA\"Резултат

Karijes je bolest prouzrokovana bakterijama, ali ima dece koja su mu sklona više nego neka druga, zato što i njihovi roditelji pate od bolesti zuba. Drugi problem je loš zagriz ili poremećaj u žvakanju usled nasledne deformacije vilice.

5) DEPRESIJA

U slučaju kad neko u porodici pati od depresije rizik se povećava na 40 do 50 odsto, jer je bolest duha nasledna.

Naravno, reč je o klinički dokazanoj depresiji, a ne o promenama raspoloženja ili o razdobljima nervoze zbog umora i kad se osećate kao da ne možete dalje.

  

6) EKCEM I PSORIJAZA\"Резултат

Ukoliko u porodici ima obolelih od alergija, velika je verovatnoća za naslednost atopijskog ekcema. Genetskim putem se prenosi i psorijaza, ali se može iskazati i nakon jake bakterijske infekcije (upala krajnika ili ždrela) ili kod adolescenata nakon psihofizičkog stresa.

 

Izvor: www.farmacijamedicina.rs