Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

Psihofizička priprema trudnica

 Čuvajte svoje telo – to je jedino mesto koje imate za život !

Jedna od smernica za vežbanje u trudnoći kaže:
„Zdrave žene koje pre trudnoće nisu sprovodile intenzivno i naporno vežbanje trebale bi provoditi najmanje ukupno 150 minuta nedeljno (raspodeljeno u toku nedelje) u aktivnostima umerenog intenziteta tokom trudnoće i u postpartalnom periodu“ (Americko ministarstvo za zdravstvo – Physical Activity Guidelines for Americans 2008.)

Odgovarajuće disanje igra veoma važnu ulogu tokom trudnoće. Često već u drugom tromesečju trudnoće, ali i kasnije, buduće majke se žale na kratak udah i nedostatak kiseonika. To se dešava zbog određenih fizioloških promena u telu majke, kao i zbog činjenice da treba da obezbedi kiseonik ne samo telu, već i telu deteta.  Osloboditi se neprijatnih senzacija, moguće je pomoću respiratorne gimnastike koja: pomaže u prevazilaženju uznemirujućih osećaja, smiruje i opušta; smanjuje toksikozu; poboljšava cirkulaciju krvi; uklanja povećani tonus materice; promoviše protok kiseonika u telo deteta; oslobađa od težeg disanja.  Važno je sistematično vežbati.

Vežbe za jačanje mišića karličnog dna – Kegelove vežbe, su veoma važne u prevenciji nastanka stres inkontinencije (nevoljnog mokrenja), kao i u njenom lečenju. Kako u trudnoći često dolazi do pojave nevoljnog mokrenja, kegelove vežbe se preporučuju trudnicama i pre pojave bilo kakvih simptoma. Trudnice koje svakodnevno rade Kegelove vežbe mogu olakšati sebi porođaj. Jačanje ovih mišića pomoći će vam da ih kontrolišete u toku porođaja.

Lopta za vežbanje je dobra jer pruža mnogo mogućnosti za vežbe snage i istezanja. Lopta omogućava da se istežete po prirodnim linijama svog tela, što je u drugim slučajevima teško postići. Takođe povećava pokretljivost. Većina problema sa leđima uzrokovana je nedostatkom koordinacije mišića, a lopta vam omogućava da razvijete odgovarajuću motoriku. Upotreba lopte za vežbanje pomoćiće vam da poboljšate svoje držanje forsirajući odgovarajuću spinalnu krivinu i jačanje mišića donjeg dela leđa. Tokom trudnoće, sedenje na lopti pomoćiće fetalno pokretanje ka karlici i može ubrzati porođaj.

Za upešnu psihofizičku pripremu i njenu primenu u porođaju su neophodni određeni preduslovi:

● Sa psihofizičkom pripremom za porođaj trudnice započinju od 24-te nedelje trudnoće, eventualno nešto kasnije, uz saglasnost lekara nakon obavljenog pregleda, što podrazumeva da je grlić čvrst i zatvoren i da nema kontrakcija, kako bi bilo dovoljno vremena da se razvije uslovni refleks da trudnica na pojavu kontrakcije odgovori disanjem a ne grčenjem – koje izaziva strah, što na kraju dovodi do bola.

● Ovladavanjem tehnikama relaksacije pre hormonskih promena koje dovode do razmekšavanja zglobova i tetiva, trudnica stiče mogućnost korišćenja opšte relaksacije dok traju kontrakcije – što smanjuje njen subjektivan doživljaj njihovog intenziteta, kao i lokalne relaksacije u fazi rađanja bebe – čime se skraćuje dužina boravka bebe u koštanom delu kanala.

 

Program psihofizičke pripreme za porođaj se sastoji od:

– fizičkih vežbi koje imaju za cilj povećanje opšte fizičke kondicije, jačanja grupa mišića koje se koriste u fazi istiskivanja bebe (trbušni, mišići karličnog dna),

– vežbi disanja kojima se poboljšava oksigenacija (bolja snabdevenost organizma kiseonikom) tokom trudnoće i u samom porođaju, upoznavanjem sa disajnom muskulaturom i načinom korišćenja, čime se obezbeđuje njena upotreba u fazi napinjanja i istiskivanja bebe,

– tehnika disanja koje se primenjuju u porođaju, prepoznavanja faze i načina primene disanja za obezboljavanje kontrakcija,

– tehnika relaksacije – lokalne i opšte, koje se primenjuju u trudnoći i porođaju za otklanjanje straha, napetosti i bola, i kao prevencija lokalnog i opšteg zamora

– zauzimanje određenih položaja kojima se ublažava bol i smanjuje pritisak na matericu tokom porođaja

– tehnike napinjanja za istiskivanje bebe iz porođajnog kanala.

teorijskom delu se prolazi tok porođaja od momenta kada započne pa do rađanja bebe. Trudnice dobijaju i  usvajaju za njih važne informacije kako bi što aktivnije sarađivale u porođaju, a to su: koji su predznaci porođaja, kako prepoznati kontrakcije, kada krenuti u porodilište, šta znači i kako se ponašati ukoliko pukne vodenjak, da napravi razliku između bistre i zelene plodove vode, šta znači ispadanje krvavo sluzavog čepa, šta da ponesu u porodilište, šta ih očekuje u porodilištu od prijema do ulaska u porođajnu salu, kućni red porodilišta, kako sarađivati sa babicama i lekarima….

● Da bi se svi sadržaji usvojili, osvestili i dovoljan broj puta ponovili, do 34-te nedelje pripreme se sprovode dva puta nedeljno do dva sata, a od tada do porođaja tri puta. Nakon navršene 36-te nedelje započinje se sa vežbama napinjanja koje će omogućiti rađanje bebe bez zastoja u porođajnom kanalu.

Pored vežbi, trudnice međusobno razmenjuju svoja iskustva i ono što osećaju, emotivno i telesno. S obzirom da postoji čitav niz telesnih simptoma koji su potpuno normalni za trudnoću, saznanje da ostale trudnice osećaju isto ima umirujući efekat. Mi podstičemo trudnice da misle pozitivno o sebi i svojoj trudnoći, da se povezuju sa svojim bebama, učimo ih da sve što rade, jedu, misle i osećaju direktno utiče na razvoj njihove bebe. Razgovaramo o dojenju, emotivnoj i fizičkoj dobrobiti dojenja, ali i o problemima koji se mogu javiti u samom početku. Važno je znati puno praktičnih stvari da bi se izbegli potencijalni problemi, a ukoliko se on ipak jave da bi se brže rešili. Pričamo i o porođaju, kako o onome što je lepo, tako i o manje prijatnim stvarima.

Naše trudnice nisu samo lepe, zgodne i zadovoljne, već su i edukovane i emotivno i fizički povezane sa bebom i na najbolji način pripremljene za ono što donosi trudnoća, porođaj i majčinstvo.

Zaključak:

Zasto je bitna psihofizička priprema trudnica ?

Zato što :

– obučena trudnica lakše iznese trudnoću do kraja
– olakšava porođaj
– lakše se nosi sa kontrakcijama i trudovima
– vežbanjem se olakšava oporavak u postnatalnom periodu

Pomozite sebi i bebi !

Psihofizička priprema podrazumeva 8 dolazaka u trajanju od sat vremena,  vežbe za trudnice, za ublažavanje bolova u kičmi, podrška na sajtu, možete uvek postaviti pitanje našim trenerima online, razgovori sa babicama, priprema za porođaj…

Psihofizičku pripremu vode:

Nevenka Stojanović, babica

Mirjana Prvulović, babica