Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

Kako se osloboditi straha od porođaja

Vrlo je verovatno da ne postoji žena koja je bila trudna, a da nije imala strah od porođaja. Uprkos uputstvima koje objavljuju brojni časopisi i knjige, žena koja će prvi put roditi zapravo ne zna šta očekuje osim jakog bola koju svi naglašavaju. I baš zbog te nepoznate situacije rađa se strah. Srećom, te to uglavnom bude strah u granicama normale, koji ne parališe trudnice. Međutim, u pojedinim slučajevima se događa da taj strah preraste u pravi panični strah. Pod tim pravi, podrazumevamo da žena koja dođe na porođaj ne vlada sobom.

Brojne trudnice, pogotovo prvorotke, razmišljajući o porođaju, često obuzme strah hoće li izdržati bol te hoće li sve biti u redu. Strah od porođaja je zapravo strah od bola i njega je moguće odstraniti s verbalizacijom i suočavanjem s onim čega se bojimo, kao i pažljivo planiranom pripremom za porođaj.

Najvažnije je da zauzmete pozitivan stav, da prestanete da čitate raznorazne informacije kojih je internet prepun i da pokušate da se okrenete lepim stvarima i mislima. Uživajte u slatkom iščekivanju, bez opterećenja negativnim mislima, i ne zaboravite da je priprema za porođaj koju sprovode osobe koje su specijalizovane za nju jedan od najboljih načina da se upoznate sa svim onim što Vas čeka od trenutka kada počne porođaj.

Strah je neprijatelj prirodnog porođaja. Ukoliko Vam je potrebna podrška, naročito kod savladavanja straha od nepoznatog, straha od bolova i straha od komplikacija, onda je ovo prava radionica za Vas.

Radionicu vodi Jasmina Ćirović, medicinska sestra sa višegodišnjim iskustvom na odeljenju psihijatrije.