Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

ISHRANA BEBA -UVOĐENJE NEMLEČNE HRANE

Sigurni smo da je za svaku mamu zdravlje njene bebe na prvom mestu, a kako je ishrana bitan segment brige o novorođenčetu, važno je znati kada je idealan period za prestanak dojenja, odnosno kada ishrana treba da prestane da bude isključivo mlečna i kada treba uključiti i druge namirnice. Zato, da bismo pomogli mamama, pogotovo onim koje su se po prvi put našle u ovoj ulozi, angažovali smo našu saradnicu i nutrcionistu Ljiljanu Miljković, koja će Vas uputiti kada je pravo vreme za uvođenje nemlečne ishrane kod beba.

1. Šta da beba jede do početka uvođenja nemlečnih namirnica?

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu. Ništa bolje ne postoji za bebu od maminog mleka i zaista je nemoguće napraviti istinsku zamenu! Odavno je jasno da je za “neposredno” zdravlje bebe mamino najbolje, ali se sve više saznaje da majčino mleko ima i udaljene povoljne efektne na zdravlje budućeg starijeg deteta i odraslog čoveka.

2. Ako mama ne može da doji može li beba u prvih 6 meseci da počne da pije kravlje mleko?

Kravlje mleko NIJE hrana za bebu.Beba naprosto nije spremna za kravlje mleko koje nema ni približno isti sastav kao mamino: ima previše proteina, koji su potpuno NEPRIKLADNI za bebu (pa mogu izazvati alergije i brojne druge probleme), previše mineralnih materija (koje opterećuju bebine nezrele bubrege), NE sadrži gvožđe, koje je važno za dobru krvnu sliku), ali sadrži previše soli koje ometaju preuzimanje gvožđa iz hrane (što dovodi do anemije – malokrvnosti), ima previše nezdravih masnoća, a premalo zdravih…previše je nesumnjivo dokazanih loših efekata kravljeg mleka na bebino zdravlje – zato ga naprosto NE treba davati!

3. Kada početi sa uvođenjem nemlečne hrane?

Prvih šest meseci je rezervisano za dojenje! Ako beba samo sisa (a to je najbolje) onda je mamino “zakon” u prvih pola godine bebinog života! To su potvrdila brojna ozbiljne medicinska istraživanja, pa je “ekskluzivno” dojenje u prvih šest meseci zvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije i većine pedijatrijskih udruženja širom sveta.

Ipak, svaka beba je “priča za sebe”.

  1. Kada je pravo vreme za uvođenje novih namirnica?
  2. Koje namirnice odabrati u odnosu na uzrast deteta?
  3. Kako čuvati namirnice i pravilno ih pripremiti za korišćenje?
  4. Koji zdravo da pripremite I čuvate obrok za Vaše dete?
  5. Kako uvesti novu namirnicu
  6. Kako ćete znati da je Vaše dete sito?
  7. Da li Vaše dete treba da pije vodu?
  8. Kako ćete bezbedno hraniti Vaše dete?
  9. Na koji način ćete motivisati Vaše dete da uživa u obrocima i da ne odbija hranu?