Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

DETE NIKADA NE PLAČE BEZ RAZLOGA

Bebin plač je način komunikacije i signal za uzbunu, pa treba bez nervoze odgonetnuti šta bebi nedostaje, koju joj potrebu treba zadovoljiti i kako je utešiti da se oseća udobno i sigurno\"Резултат
 

Po dolasku iz porodilišta nastupa „mesec dana koji vam promene svet”. Već ste pročitali svu dostupnu literaturu, zapamtili sve korisne savete iskusnih rođaka i prijatelja, kupili potrebnu opremu za novog člana porodice. Ipak, očajni ste i bespomoćni kad vam ne pođe za rukom da brzo umirite plač svoje bebe.

Iako bismo bili mnogo srećniji kada bebe uopšte ne bi plakale, moramo prihvatiti istinu da je plač njihov način komunikacije i signal za uzbunu. Dete nikada ne plače bez razloga! Ako uspete da odgonetnete šta mu nedostaje i to mu date, prestaće da plače.

Što je dete mlađe – potrebe su jednostavnije. Nahranite li i presvučete novorođenče, zadovoljno će nastaviti da spava. Kod devetomesečne bebe repertoar uzroka plača je mnogo veći, ali ćete i vi biti mnogo iskusniji u prepoznavanju vrste plača.

ZAČARANI KRUG\"\"

Plač kod roditelja izaziva emocionalno uzbuđenje. Dete neutešno plače i pored svih nastojanja da mu pomognu, pa se roditelji osećaju bespomoćno i beskorisno. Dete oseća napetost i nervozu kod roditelja, pa plače sve jače i jače. U ovom začaranom krugu su se nekada našli svi roditelji. Nema razloga da budete ljuti na dete zato što plače, ali ni na sebe što odmah nemate rešenje koje će ga umiriti.

GLAD:  Najčešći i za otklanjanje najlakši uzrok plača kod odojčeta je glad. Imajte na umu da je želudac novorođenog deteta izuzetno mali, da su količine mleka koje

se luče u prvim danima takođe male i zbog toga ne očekujte da spava tri sata, a potom vam „mirno saopšti” da je gladno. Dojenje predstavlja prirodni sistem ponude i potražnje – sistem će funkcionisati ukoliko se ponašamo prirodno i zato je  tzv. dojenje na zahtev sve popularnije u savetovalištima, ali će zakazati ako nastojimo da se držimo strogog rasporeda hranjenja.

Svako će odojče s vremenom utvrditi svoj ritam hranjenja, na oko tri sata. Budete li se držali strogog rasporeda, dete će se više buditi i plakati. Ako ga ne nahranite jer „nije vreme”, nema načina da ga utešite – ono će plakati sve više jer je gladno i biva sve gladnije. Kada najzad dođe planirano vreme za obrok, biće umorno i nervozno od plakanja, iscrpljeno će zaspati i opet će se probuditi ranije, plačući od gladi. Ne plašite se da će steći naviku da često traži hranu, ono ne plače zbog navike nego zbog gladi. Kad bude sposobno da u stomačić smesti veću količinu mleka koja će ga zadovoljiti nekoliko sati, neće biti potrebe da ga često hranite.

FIZIČKI KONTAKT: Beba koja plače van naručja majke, a zadovoljno utone u san kad je uzmete iz krevetića bez fizičkog kontakta sa majkom ne oseća se dovoljno udobno i sigurno. Ovaj plač se u našoj sredini pogrešno tumači kao siguran put ka „lošim navikama”. Dete plače zato što želi fizički kontakt sa vama, želi udobnost vašeg dodira, blizinu vašeg glasa i mirisa. Nije njegov zahtev neopravdan, devet meseci najprisnijeg telesnog dodira sa majkom je za njim.

U nekim delovima sveta majka i dete su stalno u prisnom kontaktu – majke decu tradicionalno nose na leđima i tako obavljaju sve kućne poslove. Sasvim je prirodno da će beba prestati da plače ako je uzmete u naručje. U našoj organizaciji porodičnog života sigurno nećete moći da bebu neprestano držite u naručju, ali ako neutešno plače u kolevci, razmislite na koju količinu vašeg naručja ima pravo? Nećete ga nositi u rukama celog života – sa prvim koracima će mu okolina postati interesantnija od vašeg zagrljaja.

\"РезултатGRČEVI: U prvim mesecima grčevi ili kolike su čest uzrok neutešnog plača. Ne očekujte previše od raznih sirupa i kapi koje se reklamiraju kao spasonosni lek – dok ih sve isprobate i grčevi će prestati. Pedijatar će vas uveriti da je dete zdravo, da dobija na težini – što znači da nije gladno i da grčevi ne ostavljaju nikakve posledice po zdravlje.

Bespomoćnost roditelja otežava i to što se grčevi ponavljaju najčešće uveče, kada ste i vi umorni. Pomirite se sa činjenicom da im je uzrok nepoznat i prihvatite nekoliko plačnih nedelja. Mada niste u stanju da bebu potpuno utešite, nemojte je ni ostaviti da sama pati iza zatvorenih vrata. Posvetite detetu vreme i pažnju, uzmite ga u naručje, masirajte stomačić, podržite ga dodirom, glasom i strpljenjem. Sebe utešite činjenicom da su grčevi jači kod beba koje bolje napreduju u težini i da je dete zdravo.

RITMIČNI POKRETI: Ako sve drugo zakaže, pokušajte da utešite vašeg mezimca raznim ritmičnim podražajima. Ritmični pokreti isključuju sve spoljašnje i unutrašnje neugodnosti koje dete ne ume da nam opiše. Umirujući efekat ljuljanja s istom frekvencom vašeg hoda potiče iz bebinog iskustva u majčinoj utrobi kada ste zajedno šetali unaokolo. U borbi sa neutešnim plačem sva su sredstva dozvoljena – delotvoran je ritmični zvuk ventilatora ili fena, mnogi roditelji će vam posvedočiti da su u gluvo doba noći satima po gradu vozili bebu koja je zadovoljno spavala tokom vožnje i da je to bio jedini lek za napade plača.

SIGNAL ZA AKCIJU: Dete plače zato što je nesposobno da se služi govorom, a potreba za hranom, toplotom i ljubavlju mu je podjednako jaka kao i naša. Plač je zamena za akciju – to je signal vama da preduzmete nešto da bi se ono osećalo bolje. Odojče plače kada je gladno, starije dete će vam samo reći da želi da jede, a školarac će sam spremiti doručak. Ako je dete mokro ili mu je hladno, nema drugog načina da vam to saopšti nego plačem. „Pustite ga da plače!” čest je i besmislen recept. Ako nije gladno, dete vam plačem saopštava neku drugu potrebu.

Ako je gladno, hrana je brzo rešenje. Vaše krilo i zagrljaj su njegova udobnost i sigurnost,  spremno je da se za njih bori upornim plačem koji nećete smiriti dodatnim hranjenjem ni varalicom. Vaspitanje počinje u ranom uzrastu, ali ne podrazumeva ignorisanje bebinih potreba. Plač je neizbežan, neka deca plaču više od drugih – ustanovite uzroke plača, utešite bebu i uživajte u napredovanju svog zadovoljnog deteta.

DOJENJE NA ZAHTEV\"Сродна

Logično je da mala beba mora često da sisa jer joj je želudac mali, a u dojkama se stvara malo mleka. Generacije naših baka su odgajale decu bez časovnika, vage, patronažne sestre i pedijatra – setite se toga kada dete plače, a još „nije vreme za hranjenje”. Dete koje se hrani adaptiranom mlečnom formulom hranite na isti način – kad zatraži (plačem!) i pustite ga da popije onoliko koliko želi.

VARALICA

Za upotrebu varalica postoje argumenti i za i protiv. Sisanje varalice neće umiriti gladno dete, a ima i beba koje ih ne prihvataju, bez obzira na veliki izbor veličina i oblika. Ipak, postoje bebe koje ritam sisanja varalice umiruje i opušta. Neke bebe će same pronaći sopstvene prstiće koje će ritmično sisati dok se ne umire. Nastojte da prethodno utvrdite uzrok plača i da ne upadnete u zamku da je bebi najlakše gurnuti dudu u razjapljena usta. Neka varalica bude mera kojoj pribegavate kada ste se uverili da ste pokušali sve ostalo.

Izvor: www.benuapoteka.rs