Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

PREDNOSTI ČITANJA BEBI

Šta novorođenčad razumeju iz knjiga?

1. Kvalitetno vreme sa mališanom

\"\"

 

Čitanje knjige vašem novorođenčetu je “jedan na jedan” aktivnost, koju možete da pretvorite u posebno vreme sa vašom bebom. Čitanje Izlaže bebu zvuku vašeg glasa, koji ih smiruje i čini da se osećaju ugodno. Ovo je jedan od najboljih načina da razvijete intimnost između vas dvoje.

2. Pomaže im da razviju naviku za čitanjem kasnije u životu\"\"

 

Čitanje knjige vašem novorođenčetu je “jedan na jedan” aktivnost, koju možete da pretvorite u posebno vreme sa vašom bebom. Čitanje Izlaže bebu zvuku vašeg glasa, koji ih smiruje i čini da se osećaju ugodno. Ovo je jedan od najboljih načina da razvijete intimnost između vas dvoje..

3. Dobro je za njihov mozak

\"\"

Čitanje bebi pomaže izgradnji njihovog vokabulara, kao I matematičkih veština. Takođe postoji i direktna veza između toga koliko reči bebe čuju svaki dan i njihove jezičke sposobnosti. Bebe čiji roditelji pričaju sa njima često, obično postižu veće rezultate na matematičkim testovima kada budu starije.

4. Uči ih o emocijama\"\"

 

Vaša beba je izložena raznim osećanjima kroz različite zvukove koje koristite kada čitate, bilo da menjate svoj glas za određenu ulogu ili objašnjavate šta se dešava u priči. Jednostavno ne mogu da osete tu vrstu emocije slušajući muziku ili gledajući TV.

5. Dobar način da im predstavite vizualne sadržaje

\"\"

U prva 3 meseca života vaše dete najviše obraća pažnju na jednostavne paterne koje vidi na stranicama knjiga. Čitanje slikovnica predstavlja otkrivanje raznih oblika, slova i boja koje će vaše novorođenče početi da prepoznaje kako meseci prolaze. Što će im vremenom umnogome olakšati da shvate razne video forme.

6. Možete odabrati bilo koju knjigu po vašem ukusu\"\"

 

Budući da novorođenčad još ne razumeju vaše reči, možete odabrati bilo šta za čitanje. Od članka iz novina do knjige “Gordost I predrasuda”. Na kraju nije važno šta im čitate, sve dok to radite.

Izvor: http://blog.pufies.com