Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

FINSKE KUTIJE ZA BEBE

Finski model kutija za bebe je nešto što je odavno poznato u ovoj zemlji. Dobija se kutija sa odećom i svim što je neophodno neposredno posle rođenja bebe.

Danas su kutije postale globalni hit i nešto što postaje pravi trend. Inače, ova finska tradicija datira još iz tridesetih godina prošlog veka. Naime, svaka finska majka je bez obzira na poreklo ili društveni status po porođaju dobijala kutiju od vlade.

Tu su se uglavnom nalazile benkice, pelene, vreća za spavanja, proizvodi za higijenu te mali madrac. Sve to bi bilo stavljeno u ovu kutiju, koja je ujedno bila i prvi bebin krevetić. Ovo je svakako imalo uticaja na to da Finska vremenom postane zemlja sa najnižom stopom mortaliteta kod novorođenčadi.

\"\"

Štaviše, ova ideja je postala globalno popularna kada je finska vlada pre nekoliko godina istu kutiju poslala kao poklon vojvodi i vojvotkinji od Kembridža, koji su tada očekivali svoje prvo dete. Ubrzo, tri oca iz Finske su uvidela komercijalni potencijal u ovoj ideji i pokrenuli su posao sa kutijama, koje distribuišu širom sveta.

Takođe, sličan posao su pokrenule i dve žene iz SAD, a već niču i slične kompanije u Velikoj Britaniji, ali i u ostatku sveta. Mnogi nisu verovali da ovako jednostavna ideja može biti tako efikasna. Ipak, ispostavilo se da jeste. Kutije koje se distribuiraju širom sveta uglavnom sadrže one stvari koje su ženama i bebama u tim regionima najpotrebnije.

I sama kutija, koja može da posluži kao krevetac, dizajnirana je tako da ne postoji bilo kakav rizik po bebu. Na primer, južnoafrički preduzetnici su odlučili da ovu kutiju prave od plastike, jer su shvatili da je južnoafričkim majkama potrebnije nešto u čemu će kupati bebu nego sam krevetac.

\"\"

Ipak, glavni cilj finskih vlasti nekada davno bio je da podstaknu majke da pohađaju kurseve poznate kao škola za trudnice, a sve sa ciljem dodatne edukacije. Upravo na tim kursevima su i dobijali kutije za bebe.

Ovaj poduhvat finskih vlasti se isplatio, jer njihove majke danas imaju svest o važnosti redovnih kontrola, pa je tako mortalitet među novorođenčadima sveden na minimum. Mnogi su uvereni da je finski model kutije za bebe nešto što je od izuzetnog značaja, posebno za regione gde majke nemaju dobru prenatalnu negu.

\"\"

Ono što je bitno naglasiti jeste da se finske kutije ne dele samo u zemljama gde je smrtnost među novorođenčadi visoka. Tako se od prošle godine ove kutije dele i u dve londonske bolnice: \“Kraljica Šarlot\“ i Bolnica Čelsi.

\“Svi uzimamo zdravo za gotovo da svaka porodilja ima sve što je neophodno za prve dane kad beba dođe kući. Međutim, nije uvek baš tako. Mnoge od njih ni znaju šta im sve treba, a mi im sve to poklonimo u ovoj kutiji pri izlasku iz bolnice\“, kaže Karen Džoš, konsultantkinja u bolnici \“Kraljica Šarlot\“.

\"\"

\"http://monbaby.com/safesleep/wp-content/uploads/2016/02/baby-box.jpg\"

\"\"

 

 

 

Izvor: http://www.021.rs/