Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

MLEČNI ZUBI

\"\"Prvi meseci detetovog života izuzetno su važni zbog rasta i razvoja zdravih zuba, ali i zbog ličnog razvoja deteta. Što su deca više izložena različitim nadražajima, veći je i efekat na njihov psihički i lični razvoj. Što je više nadražaja, poput sisanja, gutanja, grizenja, to je bolji razvoj vilice i zuba.

Većina roditelja nicanje mlečnih zuba svojih mališana pamti po neprospavanim noćima, dok se deca izgubljenog mlečnog zubića najradije sećaju po nezaboravnom poklonu Zubić vile. To svakako govori u prilog činjenici da je izuzetno važno brinuti o mlečnim zubima našeg deteta na najbolji mogući način.

Značaj i uloga prvih zuba

Prvi mlečni zubi kod odojčadi se pojavljuju između 4. i 11. meseca života. Prvo se pojavljuju oba donja sekutića, potom prvi i drugi gornji sekutići, zatim druga dva donja sekutića, prvi gornji i donji kutnjaci, potom očnjaci i na kraju između 24. i 36. meseca života drugi kutnjaci. Svi mlečni zubi izrastu do 3. godine detetovog života, tako da ih tada ima 20. Neki roditelji često podcenjuju značaj zdravlja mlečnih zuba svoje dece, jer smatraju da će ti zubi ubrzo ispasti i zato ne treba posebno brinuti za njih, što nikako nije tačno. Naime, čim izraste prvi mlečni zub, ispod njega se počinje razvijati trajni zub. Loša briga o mlečnim zubima može ozbiljno naštetiti i trajnim zubima. Mlečni zub je takođe onaj koji “čuva“ mesto trajnom zubu. Ako dete pre vremena izgubi mlečni zub, taj se prostor počinje brzo sužavati, što može kasnije dovesti i do ortodontskih problema.

\"Резултат

Neka detetovo prvo iskustvo sa četkicom za zube bude prijatno

\"\"

Od velikog je značaja da dete već u ranijim godinama nauči važnost održavanja dobre i pravilne oralne higijene, jer je ono izuzetno bitno za njegovo oralno zdravlje, kao i zdravlje celokupnog organizma u kasnijim godinama. Za dobro zdravlje zuba značajno je da detetova ishrana sadrži što manje šećera i slatkih pića, a u svakom slučaju bitna je temeljna i redovna oralna higijena. Pritom je svakako važno kakvo će biti prvo detetovo iskustvo sa četkicom za zube. Pri tome je naravno poželjno da to bude prijatno iskustvo, jer će se dete pre naviknuti na redovnu potrebu četkanja zuba. Takođe valja napomenuti kako se tokom detetovog rasta i razvoja, njegova usta bitno menjaju – od razdoblja bez zuba, mlečnih zuba, izgubljenih mlečnih zuba i mešovitog stanja zuba (mlečni i trajni zubi), do svih izniklih trajnih zuba. Upravo zbog toga se celom tom procesu prilagođavaju i pomoćna sredstva koja se koriste za održavanje oralne higijene. Uprkos tome osnova temeljne oralne higijene se ne menja – potrebno je svakodnevno očistiti sve zubne površine svakog pojedinog zuba.

Izvor: www.zdrav-osmeh.rs