Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

NEGA KOŽE NOVOROĐENČADI I BEBA

\"\"Vi i vaše novorđenče ste došli kući iz porodilišta I spremate se za dnevnu rutinu. Vaš prvi zadatak je da bebi bude ugodno I da bude negovana. Veoma je važno od prvog dana da vodite računa o koži vaše bebe.Koža novorođenčadi je osetljiva, kao I njihov imuni sistem. Hemikalije, veštački mirisi, boje kojima je obojena garderoba, deterdženti I proizvodi za bebe mogu izazvati iritaciju kože, suvoću, I osip. U svakom slučaju vi možete mnogo da učinite da zaštitite kožu vaše bebe.

 

PRIRODNA NEGA KOŽE VAŠE BEBE

Bebe se rađaju sa naboranom kožom koja je prekrivena zaštitnim omotečem, koji nestaje prirodnim putem nedelju dana po rođenju. Nema potrebe da žurite sa uklanjanjem ovog sloja, niti da ga tretirate kremama ili losionima ( ukoliko je beba rođena posle predviđenog termina, zaštitni sloj će verovatno nestati odmah po rođenju).

\"\"Za negu kože novorođenčadi važi pravilo “ manje je više”.

Evo nekoliko saveta kako da zaštitie vašu bebu od alergija I osipa.

Prečestim kupanjem bebe uklanjate prirodna ulja iz kože koja je štite. Ovim koža bebe postaje ranjiva I suva., I može doći do pojave ekcema.

Male bebe se ne prljaju puno osim u pelenskoj regiji, tako da je dovoljno oprati je u tom predelu, pre svake promene pelena . Iskustva majki govore da upotreba vlažnih maramica ( koje sadrže iritanse) nije preporučljiva, jer može doći do pojave osipa.

Ne prepručuje se upotreba proizvoda sa veštačkim mirisima, u prvim mesecima života bebe. Upotrebom ovih proizvoda možeze izazvati iritaciju kože vaše bebe.

Odeću vaše bebe perite baby deterdžentima, koji nemaju veštačke mirise I boje. Bebine stvari uvek perite odvojeno od ostalog rublja.

Suva koža novorođenčeta može dovesti do pojave ekcema

Najčešći problemi vezani za kožu kod beba vezani su za pojavu ekcema i pelenski ojed, koji se u većini slučajeva ne javljaju u prva dva meseca života. Pojavu ekcema prati crveni osip praćen svrabom koji se najčešće pojavljuje na licu i temenu glave, na pregibima laktova i kolena.

Nekoliko saveta kako preventivno delovati na pojavu ekcema:

  • Ne koristite često proizvode za negu koje u sebi sadrže veštačke mirise. Na delovima gde je koža suva koristite samo mast ili baby losion.
  • Garderoba bebe treba da bude po mogućstvu mekana i od čistog pamukaKod pojave ekcema uvek je dobro konslutovati pedijatra u vezi preporuke kod izbora kvalitetnog proizvoda.Pelenski ojedNajčešće, pelenski ojed se javlja usled iritiranosti bebine kože mokrim pelenama. Ojed takođe može da se javi ukoliko niste dobro posušili bebinu kožu posle kupanja. Ponekada, ojed može da bude posledica pojave bakterija ili gljivica. Bebe koje su na terapiji antibioticima mogu da dobiju gljivičnu infekciju, jer upotreba antibiotika pogoduje razvoju gljivica.

Evo nekoliko saveta za tretman pelenskog ojeda:\"Srodna

Većina formi pelenskog ojeda ne zahteva medicinsku pomoć.

  • Često menjajte pelene
  • Promenite pelene odmah čim primetite da su mokre
  • Pelensku regiju operite mlakom vodom i mekom pamučnom krpom. Ako je ojed uporan operite bebu mlazom vode iz boce i nemojte trljati kožu da je dodatno ne iritirate.
  • Nemojte koristiti vlažne maramice, one često sadrže u sebi iritanse ili alkohol.
  • Nemojte trljati bebinu kožu da biste je osušili, već je samo lagano potapšite nekoliko puta. Veoma je važno da koža bebe bude potpuno suva pre stavljanja pelene.
  • Pre stavljanja pelene nanesite mast protiv ojeda, i vodite računa da mast ne sadrži iritanse.Ukoliko se ojed ne povuče za dva do tri dana, posetite pedijatra.

Izvor: http://meadowlab.rs/