Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

FLEKAVO DETE JE SREĆNO DETE

\"128464_fleke-profimedia0002999709\"

Kako se dete rodi ono nekako dolazi u paketu sa flekama i gomilom prljavog veša. Ali to je veš koji se sa radošću pere jer uprljane portiklice i smrdljive pelenice znače da beba jede, vari i da je sve kako treba.  Jedino što se broj fleka sa vremenom ne smanjuje, već naprotiv.

Bilo da dete sami hranite ili je „naučilo“ da jede, planirajte da će dobar deo te hrane defitnitivno završiti tamo gde ne treba. Ali tek kad protrči i krene da ide napolje, počinje prava žurka. Žurka na koju je važno puštati ih a evo i zašto.

\"\"

Fudbalica. Aračkinje baračkinje. Pentranje po drveću. Vesela vriska dok protivnički tim osvaja „tvrđavu“ – lokalno brdašce. Ove dečije radosti, vršnjačko povezivanje i zdrav avanturizam danas sve više menja igra u četiri zida pred ekranom. Deca jedva da progovore dok udubljeno gledaju u virtuelni svet jarkih boja i agresivnih zvukova. Iako svaki roditelj manje brine dok mu je dete u kući, igra napolju veoma je bitna za razvoj deteta.

Poslednja istraživanja ukazuju na to da igra napolju doprinosi bržem razvijanju mentalnih sposobnosti i jačanju imuniteta. Deca koja daju mašti na volju zamišljajući neke druge svetove umesto virtuelnih, ne samo da brže uče nego su mnogo zabavnija kada su u društvu.

Svaki roditelj malog deteta zna da je izlazak u park potencijalno prljanje odeće. Sve i da se na neki način ne pocepa, dečija garderobica je uvek uprljana. Jede mu se sladoled? Naravno da može, leto je došlo. Želi da se igra u travi? Slobodno, svi znamo da je hodanje četvoronoške jako zabavno. Detetu, naravno. Dakle svaki roditelj zna da je uflekano dete – srećno dete.

Van kuće treba da se osećaju sigurno i opušteno, slobodno i bezbrižno. Toliko bezbrižno da neće brinuti čak ni o tome da li će kući doći uprljani kao prasići. To znači da roditelj umesto grdnje treba da se naoruža strpljenjem i Kosili tečnim deterdžentom i omekšivačem, kako bi znao da je njegovo dete uvek u čistom i mirisnom vešu koji je mekan i nežan prema koži jer je takav i Kosili.

Istina je da roditelji moraju odvojiti više slobodnog vremena da bi dete vodili u prirodu. Tačno je da je posebno naporno čuvati klince kada imaju dovoljno godina da brzo jure naokolo ali premalo da bi znali šta ne smeju da rade. Pa ipak, odlazak na vazduh ne prija samo deci već i roditeljima pogotovu ako su dovoljno hrabri da podetinje i pridruže im se u jurcanju i igranju žmurke. A onda, na kraju dana ispunjenog fizičkim aktivnostima svima sleduje nagrada – kvalitetan i miran san koji ništa ne može poremetiti.

Izvor: https://zena.blic.rs