Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

KADA SE DETE BUDI PRERANO

Kome je još potreban budilnik kada se beba budi u cik zore? Najvažnije je da prvo otkrijete uzrok preranog buđenja, a zatim i isprobate neka od ovih rešenja…

“Rano buđenje je karakteristično za male bebe, decu do treće godine, pa čak i za predškolsku decu”, kaže Kim Vest specijalista za dečiji san.

“Kada beba zaspi i nije joj potrebno hranjenje u sred noći, onda bi neko optimalno vreme buđenja trebalo da bude između 6:00 i 7:30 ujutru. Ako je napolju još uvek mrak, onda je za buđenje previše rano”, navodi Kim.

Iako se od 10 od 15 posto dece prirodno budi rano, kod većine mališana postoji neki razlog za to. Na sreću, kada uspete da prepoznate problem, postoje načini da se on brzo i reši.

Evo šta trebate da radite ako se vaša beba budi u cik zore. 

Budite detektiv za san 

Prvo što je potrebno da uradite jeste da proverite da li postoji neki spoljašnji faktor koji bi mogao da utiče na to da se vaše dete budi ranije. To mogu biti ptice koje se glasno čuju sa prozora ili ulična svetlost. Postavite alarm da vas probudi 10 minuta ranije nego što se beba probudi. Ako je uzrok njenog buđenja buka, to možete da rešite mašinom koja porizvodi takozvanu belu buku koja će neutralisati ostalu. Ako je svetlost ta koja je problem, jednostavno dodatno zamračite prostoriju u kojoj beba spava. 

Neka beba počne ranije da ide na spavanje

\"grceviOvo će možda zvučati kontradiktorno, ali većina beba se budi ranije zato što je preumorna. Najbolje je da vreme odlaska na spavanje pomerite za 20 minuta ranije. Ako ovo bude delovalo, neka vreme odlaska na spavanje bude sve ranije, sve dok se vreme buđenja ne unormali.

Ne preskačite dremanje u toku dana

\"otacMnogi roditelji veruju da ako dete ne bude spavalo preko dana, da će spavati duže noću. Ali to nije tako, bebe koje kratko spavaju u toku dana ili spavaju veoma rano u toku dana a kasnije ne, imaju problem sa spavanjem u toku noći što dalje dovodi do toga da se i ranije bude.

Probajte sa budilnikom

\"spavanje-sa-roditeljima\"Za decu od prve do treće godine, probajte da upotrebite budilnik. Na ovaj način deca mogu da dobiju osećaj kada je vreme za spavanje a kada za buđenje. Budilnik u kombinaciji sa pohvalom u slučaju da je dete ostalo u krevetu sve dok se alarm nije oglasio, može da bude veoma efikasna kombinacija. 

Postavite očekivanja

\"bebaAko je vaše dete ustalo rano, nemojte odmah da ga uzimate iz kreveta sve dok ne dođe vreme u koje želite da se dete budi. Tako će dete naučiti da još nije vreme za buđenje a i dajete mu vremena da se samostalno zabavlja u krevecu ili da se eventulano opet vrati na spavanje.

Izvor: www.detinjarije.com