Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

PRIČE ZA LAKU NOĆ

Priče su neizostavan deo detinjstva, naročito kada ih roditelji pričaju deci uveče kad ih ušuškavaju pred spavanje.

Osim što smiruje, opušta vaše dete i priprema ga za spavanje, pričanje priča podstiče razvoj mašte, obogaćuje rečnik, razvija samostalno razmišljanje, pamćenje te podstiče komunikaciju.

U nekim su slučajevima priče za laku noć uticale i na napredak u razvoju govora deteta. Dok roditelj detetu čita priču stvara se određena bliskost između njega i deteta. Pričanje priča na neki način još više povezuje dete s roditeljem te ih čini bližima. Osim toga, kroz priče dete prepoznaje tuđe, ali i vlastite emocije, a čitanjem od malena sigurno se utiče na stvaranje ljubavi prema učenju čitanja te prema knjizi.

\"TL_priče\"Ljudi su izmislili nebrojeno mnogo priča za laku noć. Kada ste tek počeli s ritualom pričanja priča za laku noć svom detetu, ono ne traži odmah određene pričice, već mu je najbitnije da se vi smestite pored njega kako bi mogao uživati slušajući vaš glas. Nakon što je dete čulo nekoliko priča, sigurno će  u jednom trenutku zatražiti da mu opet pročitate onu priču o vilenjacima. Naravno da ćete mu ispuniti želju, jer najvažnije je čitati ono što vaše dete voli i u čemu uživa.

Kada dete malo poraste povedite ga sa sobom u knjižaru i neka samo odabere priče koje želi da mu čitate. Na raspolaganju vam stoji jako puno interaktivnih slikovnica koje deca ne samo da mogu listati i gledati slike već i pipati ili slušati neku melodiju u sklopu priče.

Neka vam čitanje priča za laku noć postane deo svakodnevice i naravno zabava vama i vašem mališanu. Ljubav prema čitanju započinje u ranom detinjstvu; deca u toj dobi zavole reči jer se pomoću njih može napraviti nešto novo što dosad još nisu čuli. Upoznajte vaše dete s knjigom te mu je predstavite kao nešto uzbudljivo i zabavno. Bez obzira na to što deca imaju slabiju koncentraciju na jednu stvar, svaka pa čak i kratka interakcija s pričama i knjigama podstiče ljubav prema čitanju.

Nikad nemojte preskočiti priču za laku noć kao kaznu; ona mora biti nedodirljiva. Neka deca više vole kad im roditelji čitaju priču, dok druga više uživaju u pričanju priča. Proverite oba načina te se odlučite za ono čemu se vaše dete više raduje. Naravno da ćete s vremenom malo promeniti ritual, ali najvažnije je da je dete zadovoljno jer je čulo nešto novo i uzbudljivo.

Ako želite pričati priče za laku noć, to ne moraju biti složene i kompleksne radnje s puno obrta, jer dete ionako ne može dugo održavati pažnju na to što pričate. Najbolje se držati jednostavne priče s problemom, rešenjem problema i eventualnom porukom. Dete će sigurno shvatiti više.

Obrazovne i poučne priče odličan su vid zabave, ali i pokušaj učenja kroz igru odnosno čitanje. Pričanjem priča možete ukazati detetu na važnost deljenja igračaka s mlađim bratom ili sestrom, na pristojno ponašanje i sl. Kroz priču dete će sigurno lakše shvatiti da je zabavnije uživati u društvu i deliti svoje igračke, nego da ste mu to pokušavali običnim načinom dati do znanja.

Priče za laku noć najzabavniji su deo detinjstva, zato večeras pre spavanja pripremite omiljenu priču vašeg mališana i zajedno uplovite u čarobni svet u kojem je sve moguće.

\"Резултат

Izvor:  blog.magicbaby.hr