Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

ISHRANA POSLE POROĐAJA U SLUČAJU HEMOROIDA

\"\"Šta su hemoroidi i kako ih mogu prepoznati? Nakon porođaja imam problema sa hemoroidima. Čula sam da se oni često javljaju nakon porođaja. Da li je to istina i usled čega nastaju? Da li se hemoroidi mogu ublažiti ishranom?

Šta su hemoroidi i kako ih mogu prepoznati?
Hemoroidi su proširene vene rektalnog područja. Prepoznaćete ih po neuobičajenoj veličini koja se kreće od veličine zrna suvog grožđa do veličine bobice svežeg grožđa.

Praćene su obično svrabom i rukom opipljivim jastučićima u predelu rektuma, ali često i jakim bolovima i rektalnim krvarenjima koja su naročito izražena u toku defekacije (pražnjenja creva).

Tegobe nastaju postepeno, najpre kao bezbolna krvarenja, a kasnije bolovi postaju sve intenzivniji (iz tog razloga vodite računa o sprečavanju pojave zatvora koji dodatno pogoršava stanje).

Nakon porođaja imam problema sa hemoroidima. Čula sam da se oni često javljaju nakon porođaja. Da li je to istina i usled čega nastaju?

Istina je. Hemoroidi se veoma često javljaju ne samo u postporođajnom periodu, već i za vreme trudnoće i prilikom samog porođaja. Nastaju kao posledica pritiska uvećane materice na vene vašeg stomaka (naročito na donju šuplju venu i vene male karlice) čime usporavaju \“kretanje\“ venske krvi u predelu rektuma i donjih ekstremiteta. Na pojavu hemoroida utiče i zatvor, smanjeno kretanje (naročito dugotrajno sedenje), neadekvatna ishrana, jak fizički napor.

Da li se hemoroidi mogu ublažiti ishranom?

Evo nekoliko saveta pomoću kojih ćete izbeći ili smanjiti tegobe uzrokovane hemoroidima:

– Već smo vam naveli da je zatvor jedan od krivaca za pojavu hemoroida, stoga sledite savete za ishranu u slučaju zatvora;

– Veoma je bitno da izbegavate: suviše začinjenu hranu, usoljene suhomesnate proizvode, masnu hranu i alkoholna pića;

– Pijte dosta tečnosti – najmanje 8-10 čaša vode dnevno. Ne izostavljajte ni ceđene sokove od voća i povrća (borovnice, paradajza,…);

– Jedite namirnice koje sadrže bogatstvo dijetnih vlakana: sveže voće i povrće, žitarice, leguminoze,…

– Vodite računa o svojoj telesnoj težini-prekomerna telesna masa takođe doprinosi pojavi hemoroida (suvišne naslage dodatno pritišću abdomen).

Izvor: /opusteno.rs