Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

PRVIH 40 DANA – VODIČ ZA PREŽIVLJAVANJE

Kada ostanete u drugom stanju, čini vam se da vaša trudnoća traje duže nego kod drugih žena. Još ako imate mučnine i povraćate, jedva čekate dan kada ćete se poroditi i otići kući sa „zamotuljkom“ koga ste tako željno iščekivali.

Dolaskom kući prestaje bezbrižni period života i počinje jedan od najstresnijih perioda: period vašeg  oporavka i usklađivanja sa bebom  ili tzv. period babinja. U ovom periodu ne bi trebalo da dolaze gosti jer je to najosetljiviji period i za majku i za bebu. Ne treba da vas zanima što „za 10 dana počinje post, pa bi rodbina htela pre toga da dođe na babine“. Vi ćete napraviti plan i saopštiti rodbini kada je najbolje vreme.

Da bi vam ovaj period prošao što laganije i sa minimalno stresa, treba vam dobra priprema koja će započeti nekoliko nedelja pre porođaja. Nemojte ostavljati majci ili partneru da oni sve kupe dok ste vi u porodilištu. Nema ništa lepše od toga da sami izaberete i spremite sve za dete. Ceo svet se sa radošću sprema unapred za dolazak bebe, pa zašto ne biste i vi?

Prvo procenite kapacitete partnera i ostalih članova porodice za pomoć u kući. Od toga će zavisiti opsežnost pripreme!

Unapred spremite krevetac, kolica i garderobu za bebu!

\"\"Položaj kreveca treba da bude takav da stimulusi, dok je dete u njemu, dolaze sa raznih strana (svetlost, otvaranje vrata, glas roditelja). Najbolji je takav položaj da mu možete pristupiti sa raznih strana. Krevetac može da bude nov ili polovan, ako je polovan kupite nov dušek. Najbitniji je položaj bebe pri spavanju. Beba treba da spava na tvrdoj podlozi, bez jastuka, u sobi sa roditeljima. Soba treba da je provetrena, čista, osunčana,  da u njoj ne bude ni pretoplo ni prehladno (22-240C). Poželjno je da se u toj sobi ne puši. Zdrava beba treba da spava na leđima,  sama će okrenuti glavu na stranu. Podloga treba da je ravna, bez mekanih igračaka oko bebe. Beba ne treba da deli krevet sa majkom!

Kada kupujete kolica, obavezno pitajte prodavca da li ih možete koristiti od rođenja i koliko su teška. Teža od 8kg ne kupujte jer neće uvek biti prisutan partner ili komšija koji će vam pomoći i izneti ih.  Probajte i da ih rasklopite i sklopite jednom rukom jer ćete obično držati dete u jednoj ruci a kolica u drugoj. Suncobran nije toliko bitan, ionako nećete šetati dete po najjačem suncu. Leti je najpovoljnije vreme za šetnju ujutru i predveče, a zimi u najtoplijem delu dana. Bebu uvek obucite u skladu sa vremenskim prilikama, tj. onako kako se i vi oblačite.

\"\"Kada birate garderobu za bebu, najbolje je da izaberete bodi koji se otvara kao benkica. Nije lako novorođenoj bebi provući glavu kroz uzan otvor na vrhu. Ako je hladno, obavezno kupite vreću za spavanje jer nećete morati da razmišljate da li je beba pokrivena.

Kozmetika za bebe

Uvek birajte medicinsku kozmetiku (u apoteci), pre kupovine pročitajte sastav. U kupovinu idite sa lupom. Kupujte proizvode bez konzervanasa, parabena, mirisa, boja, mineralnih ulja.

Kupanje bebe

Ukoliko vam partner radi po smenama ili je često odsutan zbog posla, morate se sami organizovati oko kupanja deteta. Nisu vam potrebni kofa, lonče, termometar za vodu, niti osoba koja će polivati bebu. Kupajte bebu u kupatilu. Temperatura u prostoriji treba da bude 26oC (da vama, ako ste bosi, bude prijatno), dogrejte je ako treba (instalirajte grejalicu).  Nadlanicom proverite da li adekvatna temperatura vode. Koristite vrlo malo bebi kupke bez parabena. U prvom mesecu bebu kupajte ispod slavine držeći je preko ruke, nad kadom, svakodnevno, prvo glavu i lice, potom telo i guzu, štiteći pupak. Potom je uvijete u peškir sa kapuljačom. Ako vam je hodnik kroz koji prolazite hladan, kupite prenosiv pult za presvlačenje bebe i instalirajte ga u kupatilu, na mašini za veš gde ćete obući bebu.

\"\"Kada beba bude veća, kupajte je u kadici u koju stavite dodatak za kupanje bebe. Najbolje je da dodatak za kupanje bude gumiran (da ne bude hladan kada spustite bebu), a beba odatle ne može da se pomeri i sklizne u kadicu. Kupajte je tušem. Ne postoji specijalna nega genitalija. Perite genitalije i sve nabore detaljno (kao sebe), muškom detetu „ne prevlačite kožicu“. Dobro osušite kožu, namažite kožu pelenske regije masnom kremom koja pravi barijeru za vlagu.

Ne koristite bebi-puder, beba može slučajno da ga inhalira, a to je vrlo opasno!

Presvlačenje bebe

\"\"Ako beba ima preko 3kg na rođenju, odmah kupite pelene broj 2. Presvlačite bebu uvek pre hranjenja, i danju i noću, okrećite je levo-desno dok joj ne namestite pelenu, ne dižite “guzu” na gore. Ne „navikavajte“ bebu na prljave pelene, samo zamislite sebe u toj situaciji. Operite je  vodom, koristite vlažne maramice samo van kuće.

Beba svaki čas piški (najmanje 4-6 puta dnevno, nekada i dva puta između presvlačenja) i kaki (prvih dana ima 3-4 stolice dnevno, taj broj se povećava na 4-6 stolica od 4.-6. dana, a od 2.-4. nedelje ima 8-10 stolica dnevno). Orjentacioni broj pelena u prva dva meseca je 12-14 pelena dnevno.

Obrada pupka

\"\"Prvih dana po rođenju važna je obrada pupčanog patrljka. To nije bauk i ne zahteva nikakva specifična znanja, iako će vas mnogi ubeđivati u suprotno. Izbegavajte kvašenje pupka dok patrljak ne otpadne i rana ne zaraste. Pupak obrađujte 1-2 puta dnevno.

Pre obrade pupčane rane dobro operite i dezinfikujte ruke (dovoljan je akohol). Prethodno kupite gaze 5×5 i 5x8cm (ja najviše volim TOSAMA gaze jer se lako otvaraju), Povidon jodom (jer je aseptik-uništava sve bakterije) i „svileni flaster“ koji ćete iseći na trake i zalepiti na pult za presvlačenje. Očistite pupak sterilnom gazom (ili sterilnim štapićem) sa Povidon jodom, dobro ga osušte drugom sterilnom gazom (koju ćete isto baciti), a treću gazu stavite preko rane (po potrebi i četvrtu) i zalepite flaster. Ili otvorite veću gazu, napravite “maramu“ , uvijte patrljak i zavežete gazu oko njega; tada ne lepite flaster. Ako slučajno ovlažite pupčanu ranu (ili je beba “zapiški”), obradite pupak ponovo! Ukoliko se jave krvarenje, vlaženje ili crvenilo oko pupčane rane, hitno se javite lekaru!

Kako pravilno da držite bebu?

\"\"

Bebu treba držati u položaju “kao u gnezdu”, da joj ruke budu ispred tela i noge savijene u kukovima. Beba će se leđima osloniti na vaše ruke, a bokom na vaše telo, drugom rukom pridržavajte karlicu.

\"\"

Drugi način je da beba bude oslonjena leđima na vaš trup, glava joj je u pravoj liniji sa telom, jedna vaša ruka ispod oba pazuha, drugom pridržavate bebinu karlicu. Bebine ruke su uvek ispred tela, a ona treba da  izgleda kao “da sedi” u vašim rukama.

\"\"

Možete je držati i u položaju na stomaku, preko vaše ruke, pridržavajući karlicu drugom rukom.

\"\"

Izuzetno podsticajan je položaj kada je beba u položaju na leđima, na natkolenicama roditelja, oslanjajući se nogama na trbuh roditelja, okrenuta  licem-u-lice, dok su noge roditelja savijene u kolenima.

\"\"

Kada uzimate bebu u ruke, ne podupirite je šakom ispod vrata i guze, nego bebu zarotirajte na stranu preko vaše ruke (koja se nalazi između bebinih nogu, pridržavajući je za rame koje je na podlozi) i polako počnite da je podižete  čekajući da sama odigne glavu od podloge.  Pri spuštanju koristite isti manevar, samo obrnutim redosledom.

Kada beba treba da podrigne, neka se osloni na vaše rame obema rukama ili neka leži potrbuške na vašem trbuhu.

O dojenju sam već pisala, u nastavku čitajte o

Problemima u vezi sa dojenjem

Nabrekle dojke – Prepunjene, tvrde i bolne dojke, najčešće 3-5 dana posle porođaja, što je praćeno lako povišenom temperaturom. Prevencija se vrši  omekšavanjem obrnutim pritiskom tokom 2-4 ili više dana:

  • Sedeći ili ležeći položaj
  • Pritisak na dojku se vrši ka grudnom košu, polako, dok se ne izbroji do 50 (5-10min.)
  • Pre svakog podoja, po potrebi, kratko izmazati dojke (nizak ili srednji vakum).

Na crtežima ćete videti uobičajen položaj ruku tokom omekšavanja dojke obrnutim pritiskom:

\"\"

\"\"

\"\"

Uvučene bradavice – I žene sa ravnim ili uvučenim bradavicama mogu da doje: ubacuje se i deo aerole u usta bebe, a ne samo bradavica. Može se pokušati sa veštačkom bradavicom. Koristi se na početku dojenja, kada se bradavica izvuče-sklonite je. Pažnja: nakon 7-10 dana smanjuje se lučenje mleka!

Ragade na bradavicama (ispucale bradavice) – Ključ je da beba pravilno uhvati dojku. Kada izvučete bradavicu bebi iz usta, ona treba da je okrugla i izdužena, ne ravna i spljoštena. Menjajte položaj pri svakom dojenju: prazne se različiti delovi dojke. Nakon dojenja izmuzite nekoliko kapi mleka, premažite bradavice, ostavite da se osuše na vazduhu.  Obucite pamučnu majcu bez brushaltera. Perite dojku vodom, ne koristite jake sapune i kupke. Menjajte često uloške za dojke.

Manja produkcija mleka ili kriza dojenja – U fazama ubrzanog rasta, bebi je potrebno više mleka, pa ona sisa češće i duže. Kriza dojenja se obično javlja u uzrastu od 2-3 nedelje, 6 nedelja, 3 meseca ili bilo kada. Tada prvo  proverite tehniku dojenja, neka beba sama odredi koliko dugo će sisati, potom ponudite drugu dojku; prestanite da koristite lažu i budite strpljivi, ne uvodite mlečnu formulu, naročito ne tokom noći jer ćete ostati bez mleka.

Ako beba spava 4-5 sati…

Bebe koje su imale neki problem na rođenju (asfiksiju, krvarenje u CNS) ili imaju žuticu, mogu da budu pospane i da slabije sisaju. Treba ih buditi na 2-2,5 sata, da sisaju 15-20 minuta i pratiti da li dobijaju po 25 g/dnevno u telesnoj masi. Pokušajte i sa vežbama dojenja – radite masažu lica bebi.

Izvor: http://drtanja.rs