Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

TATA PRVI PUT

Očevi su važni za razvoj dece, mada se na početku ne čini da je baš tako. Ukoliko provodite više vremena sa svojom bebom, ona će vas sve bolje upoznavati i verovati vam. Ne treba da čekate da dete dovoljno poraste da počne da govori ili da šutira loptu da bi počeli da uživate u  ulozi oca. Deca čiji su očevi od rođenja bili aktivno uključeni u njihovu negu  zrelija su od svojih vršnjaka, sigurnija u sebe, imaju bolju samokontrolu i manje problema u ponašanju, veći kapacitet za empatiju i društvenu odgovornost, bolje se prilagođavaju i postižu bolji uspeh u školi. Očevi su podjednako važni i za devojčice i dečake.

 

Bebe uživaju u kontaktu sa svojim tatom.

\"РезултатMožete da držite u naručju svoju bebu, razgovarate sa njom, čitate joj, hranite je, presvlačite, kupate je, šetate je, igrate se, mazite se.

Podrška koju dajete partnerki je od neprocenjive važnosti za bebu i vašu vezu.

Dok majka usmerava svu svoju energiju na usklađivanje sa detetom, možete joj pomoći na različite načine:

  • Podržavati je da doji dete
  • Možete da kuvate i perete sudove
  • Idete u nabavku hrane
  • Stavljate veš na pranje i peglate
  • Čistite kuću
  • Pričuvate dete svakog dana da majka ima malo slobodnog vremena samo za sebe
  • Ukoliko se majka ne snalazi u svakodnevnim obavezama, da joj pružite podršku i potražite pomoć. Razgovor rešava mnoge probleme!

Finansijski doprinos domaćinstvu  je očigledan način kojim ćete svojoj porodici obezbediti dodatna sredstva nakon rođenja deteta. Ali važno je naći balans između posla i porodice. Pokušajte da izbegnete razgovore o poslu kada ste daleko od njega. Ako je izvodljivo, uzmite slobodne dane u vreme kada beba stigne kući ili ako je Vaša partnerka bolesna ili beba nije dobro.

I očevi mogu da imaju postnatalnu depresiju!

Nekada se očevi osećaju izolovano i neraspoloženo kada dobiju bebu. To jeste poseban trenutak u životu, ali nekada velike promene i novonastali problem mogu da vas nadvladaju o čemu je teško razgovarati. Zato, razgovarajte sa svojom partnerkom i svojim lekarom.

Nađite vremena da ponovo budete par!

\"\"

Kada dobijete bebu, postajete mama i tata, uživate u  detetu, ali nekada zaboravite da uživate u vezi sa partnerkom, pa veza bude puna tenzije. Bebe osećaju tenziju koja se pojavi među roditeljima. Zato pokušajte da razgovarate i radite timski sa partnerkom. Odvojte   vreme samo za vas dvoje kada ćete biti par kao i ranije.   Baka,  deka  ili prijatelji uvek mogu na kratko da   pričuvaju dete.

Biti otac je najznačajniji i najvredniji posao u životu i počinje od rođenja deteta!