Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

POSTALI STE RODITELJI PRVI PUT…

\"РезултатKada postanete mama ili tata, u vaš život i dom se usele neverovatna radost i sreća. Ali, biti roditelj je zahtevno i, ponekad, zastrašujuće. Kada dobijete dete, ne dobijete i “uputstvo za upotrebu”. Beba vam promeni život: više niste vi i vaše potrebe na prvom mestu, sada morate da brinete o nekom ko zavisi u potpunosti  od vas. Dobra vest je da roditelji uče usput, ulažući u roditeljstvo svu svoju snagu i veštine, oslanjajući se na sopstvene vrednosti i birajući kakva vrsta roditelja žele da budu svojoj deci.

Preplavljenost informacijama

\"РезултатNovopečeni roditelji dobijaju informacije sa svih strana, najčešće od porodice, prijatelja i medicinskog osoblja, kao i preko društvenih mreža, sa interneta i iz medija. Nekada vas i najdobronamerniji  savet od porodice ili prijatelja može dovesti u stanje očaja i neuspeha i više vam odmoći, nego pomoći.

Zato je važno:

  • Slušati i biti otvoren za nove ideje.
  • Pokušati da radite stvari koje su logične.
  • Razmišljati o pouzdanosti izvora informacija, na internetu može da piše ko šta hoće.

Kada imate dilemu, najbolje je posavetovati se sa svojim pedijatrom.

Osećanja

\"РезултатU početku su roditelji preplavljeni jakim emocijama koje nisu očekivali i mogu imati pomešana osećanja. Ljubav, radost i ponos  se smenjuju sa zabrinutošću, očajem, besom, nekad čak i mržnjom. Većina roditelja povremeno oseća umor, zabrinutost, bude im  dosta svega.  Negativna osećanja mogu biti zastrašujuća i dovesti do osećaja krivice i sumnje da niste dobri roditelji.

U vreme velike promene u životu  kakva je roditeljstvo, pomešana osećanja su uobičajena pojava. Razgovarajte sa svojim partnerom, prijateljima ili članovima porodice, a ako ste vrlo  uznemireni i sa lekarom.

Savršenstvo nije realno

\"РезултатNeki roditelji žele da budu “savršeni roditelji” kao sa televizije ili reklama. O sebi mogu da misle loše kada shvate da njihov život ne odgovara zamišljenom.

Zapamtite:

  • Ne postoji “savršen roditelj”. Sve porodice prolaze kroz razne teškoće koje se spolja ne moraju uvek primetiti.
  • Ne očekujte da ćete biti savršeni otac ili majka, najčešće je dovoljno da budete DOVOLJNO DOBRI RODITELJI!

Imajte strpljenja. Treba vam vreme da naučite kako da savladate sve probleme (npr. možete da pokušavate da uspavate dete na različite načine, osećate se frustrirano dok ne pronađete pravi način).

Društvene mreže

Društvene mreže mogu da budu zabavan način na koji roditelji dele svoja iskustva sa prijateljima i porodicom, ali je i mesto gde mogu da dobiju kritike i osude. Ne dozvolite da društvene mreže utiču na vaše samopouzdanje kao roditelja. Treba vam pozitivna podrška.

Izvor: http://drtanja.rs