Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

RECEPTI ZA JEDNOSTAVNE KAŠICE ZA BEBE

\"\"Kada vaša beba lagno pređe na kašice treba biti dovoljno maštovit i dovitljiv, pa napraviti najbolje i za one izbirljive. Mi vam donosimo nekoliko recepata za kašice za bebe.

Najbolje kod ovih kašica je što ih možete zamrznuti u posudicama za led i spakovati za one “frka” dane kada nemate vremena da spremate obroke za bebicu. Posle ih samo izvadite iz posudica spakujete u vrećice i čuvate u zamrzivaču. Rok trajanja im je tada obično 6 meseci, ali vaš će to beban smazati mnogo pre. Posle ih samo izvadite i nekoliko kockica kaše stavite u mikrovalnu rernu ili odledite u šerpici na pari.

Pire sa kruškama

Operite kruške, ogulite ih (nije obavezno), rasecite na polovine i očistite od koštica. Stavite komadiće u šerpicu na paru par minuta da omekšaju (ako su ekstra mekane ovo nije potrebno). U seckalici za hranu ili blenderu izmiksajte komadiće krušaka (dodajte malo vode ako je potrebno). Dajte bebi odmah ili zaledite u posudicama za led.

Pire od šljiva

Šljive operite, skinite peteljke (ako ih ima) i napravite na svakoj šljivi presek nožem u obliku slova “X” sve do koštice. Zagrejte rernu na 180C. U tepsiju uspite malo vode, da pokrije dno i poredajte šljive sa razrezanim delovima okrenutim prema dole, da budu u vodi. Pokrijte tepsiju aluminijumskom folijom i pecite šljive u rerni 25 do 35 minuta. Vadite šljive iz tepsije kašikom, uklonite koštice i stavite šljive u blender ili seckalicu. Izmiksajte ih dok ne dobijete vodenasti pire.

Pravi kaša-obrok

Potrebno vam je: 1 šolja kuvanog crnog graha, 1 slatki krompir (batata), skuvan, 2 pileća fileta, skuvana, pola šolje kuvane kinoe i 2 šolje bujona od povrća.

Sve sastojke stavite u blender i izmiksajte.

Jabuke, cimet i cvekla

Da biste vašeg bebana prevarili da pojede malo cvekle, najbolje je da je pomešate sa jabukama i cimetom. Potrebno vam je: 1/3 šolje pirea od cvekle, 4 kašike pirea od jabuka i sasvim malo cimeta. Pomešajte sve sastojke i zamrznite ili odmah dajte detetu.

Izvor: http://lifepressmagazin.com/