Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

NEGA KOSE POSLE POROĐAJA

\"СроднаU prvoj godini posle porodjaja, treba posebnu pažnju posvetiti nezi kose, adekvatnom unosu vitamina i minerala, da bi ona ponovo zablistala punim sjajem!

Nega žene u prvoj godini nakon porođaja

Većina fizioloških promena (nastalih u toku trudnoće, a vezanih za hormonski status) kako kože lica i tela, tako i kose, povlači se tokom prve godine nakon porođaja. Međutim, treba imati u vidu da se promene neće povući “preko noći” – telo se kontinuirano menjalo tokom devet meseci trudnoće, tako da će se tim tempom i vraćati u stanje pre trudnoće.

Svi želimo blistavu i zdravu kosu – Nega kose u prvoj godini nakon porođaja

Nakon porođaja (najčešće u periodu između drugog i četvrtog meseca nakon porođaja), javiće se fiziološko (normalno), pojačano opadanje kose koje može trajati i do 15 meseci nakon porođaja. Iz tog razloga, neophodno je posebnu pažnju posvetiti nezi kose i izbegavati sve faktore koji bi mogli intenzivirati njeno opadanje.

Savet, šta izbegavati a šta može pomoći?

Dok traje faza opadanja kose, trebalo bi izbegavati hemijski tretman kose (farbanje, blajhanje, ispravljanje, kovrdžanje), nanošenje proizvoda za oblikovanje kose (lak, pena, gel za kosu), zatim grubo češljanje i četkanje, naročito mokre kose, često pranje i feniranje kose, pranje kose suviše toplom vodom i čvrsto vezivanje kose. Ne treba zaboraviti da će opadanje kose prestati (najčešće prestaje oko desetog meseca nakon porođaja), te kosu nije potrebno skraćivati. Posebnu pažnju treba posvetiti izboru adekvatnog šampona (blagi šamponi prilagođeni tipu kose i njenom trenutnom stanju), kao i pravilnoj upotrebi kondicionera.

Ukoliko porodilja ima pomoć oko bebe i može malo više vemena posvetiti sebi, ne bi bilo loše jednom nedeljno staviti masku ili pakovanje na kosu (doprineće lepšem izgledu kose).

Sa druge strane, proizvodi namenjeni sprečavanju opadanja kose ili bržem rastu kose, poput šampona ili kondicionera koji se ne spiraju (tzv. leave-on kondicioneri), a koji sadrže kofein, niacinamid, pantenol i sl., nisu efikasni u ovom slučaju (nema dokaza da će dovesti do prestanka/skraćenja fiziološkog opadanja kose nakon porođaja).

\"СроднаZašto su  važani  biotin, cink, vitaminB6 i B 12 …?

Iako je primarni razlog pojačanog opadanja kose nakon porođaja hormonski status i prelazak povećanog broja dlaka u fazu koja se završava njenim ispadanjem (telogen faza), faktor koji svakako može produžiti fazu opadanja kose i uticati na njen izgled, strukturu i stanje, jeste nedostatak nutrijenata – vitamina, minerala, proteina i esencijalnih masnih kiselina.

Sam porođaj, odnosno krvarenje tokom i nakon porođaja, dovodi do značajnog smanjenja nivoa minerala (naročito gvožđa, cinka, kalcijuma, magnezijuma) i vitamina (vitamin B, C) u organizmu. Rezerve minerala i vitamina se dodatno, ubrzano troše i dojenjem.

Da bi se kosa vratila u pređašnje stanje, a pojačano opadanje kose što pre zaustavilo, pored adekvatne nege, neophodna je pravilna, adekvatna i izbalansirana ishrana – ishrana prilagođena trenutnim potrebama i stanju organizma.

Zato je nakon porođaja, a naročito u toku dojenja, neophodan povećan unos nutrijenata koji će smanjiti opadanje kose i imati uticaj na strukturu i izgled dlake – vitamin B6, B2, B3, B12,  biotin, vitamin C i D, zatim minerali (gvožđe i cink), proteini bogati esencijalnim aminokiselinama i esencijalne (polinezasićene) masne kiseline (linolna (omega-6) i α-linolenska (omega-3)).

Treba uzeti u  obzir da prekomeran unos pojedinih vitamina (vitamin A i E) i minerala (selen) čak može imati kontra efekat – intenzivirati opadanje kose.

\"\"