Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

PROMENE NA TELU POSLE POROĐAJA

\"\"Promene na telu tokom trudnoće su i više nego vidljive, čak i ljudma oko vas – stomak raste, grudi rastu, dobijate telesne rezerve u vidu masnih naslaga najviše u regiji butina i zadnjice… Ali šta je sa telom nakon porođaja? Ovo su stvari o kojima mnogi ne pričaju, pa prvorotke često ostanu šokirane promenama koje ih zateknu nakon što izađu iz porodilišta. Mame su odlučile da budu iskrene i pričaju o svojim iskustvima kada je ova tema u pitanju. Pogledajte tekst koji sledi i saznajte kakve vas promene u izgledu i stanju tela čekaju NAKON porođaja!

Odmah na početku da napomenemo, ove promene mogu, ali i ne moraju da se baš vama dese, jer kao što je svaka trudnoća priča za sebe, tako je i oporavak od nje potpuno individulna stvar. Dok će jedna žena u roku od mesec dana već izgledati kao da nikada nije bila trudna, druga će mesecima kasnije izgledati kao da se još uvek nije porodila. 

Evo nekih promena koje mogu da vas zadese.

 

1. Stomak ,,izduvani balon\’\’

Mora da vam bude jasno da telo ne može istog momenta da se vrati u normalu nakon što je beba napustila vaš stomak. Odmah po porođaju, koža ostaje razvučena i kada pipnete stomak imaćete osećaj da dodirujete izduvani balon.

Da vam približnije opišemo osećaj – kao kada dodirujete opuštenu kožu na podlaktici bakine ruke \"smiley\". E baš tako!

Ne brinite – koža će se relativno brzo vratiti u normalu, ali to svakako zavisi od više faktora, a najviše od stanja vaše kože, kvaliteta, elastičnosti…

2. Trudnički stomak je još uvek tu

\"\"

Veliki broj žena će vam se nakon porođaja žaliti kako joj stomak izgleda kao da je beba još uvek u njoj. I ovo je potpuno normalna stvar.

Zidovi materice su se proširili i potrebno im je 9 meseci da se vrate u prvobitno stanje. Koža se razvukla kako bi smestila uvećani stomak. Ako ste uz to nabacili i koji kilogram viška u baš toj regiji, normalno je da čak i do 6 meseci nakon porođaja imate utisak da ste još uvek trudni.

Ne paničite – dajte svom telu vremena da se oporavi, jer 9 meseci je prolazilo kroz jako dramatične promene. Savet je da svoju ishranu prilagodite svom stanju i u isto vreme želji da smršate. Izbacite ugljene hidrate i neka se vaša ishrana bazira na proteinima, zdravim mastima, voću, povrću…

3. ,,Mummy tummy\’\’

\"\"

Činjenica je da se nekim ženama NIKADA stomak ne vrati u ,,devojačku formu\’\’ i ostane im tzv. ,,mummy tummy\’\’. Ovo stanje nije često, ali se dešava usled odvajanja bočnih trbušnih mišića tokom trudnoće (Diastasis Recti), pa stomak i nakon porođaja ostaje opušten i izgleda kao ,,kesa\’\’ i nema tih vežbi i fitnes programa koje mogu da ga vrate u normalu. 

Uzrok je poremećaj, tj. nedostatak elastičnosti koja pomaže vraćanje i spajanje mišića nakon što je beba napustila vaše telo.

Ukoliko sumnjate da je ovo vaš problem, konsultujte se sa lekarom i porazgovarajte, ako je to vaša želja, o eventualnoj estetskoj intervenciji.

4. Promene u stanju kose

Usled hormonalnih promena može da dođe do naglog i obimnijeg opadanja kose, pa čak i do stvaranja zalizaka. Žene naravno počinju da paniče, ali treba da znate da je i ovo normalna pojava. Nakon što se hormoni vrate u normalu, trebalo bi da počne i da vam raste  nova kosa, a opadanje zaustavi ili bar smanji. 

Svakako možete koristiti i proizvode specijalizovane za jačanje korena i sprečavanje opadanja kose.

Takođ, neke mame su nakon porođaja primetile promenu i u samom teksturi i kvalitetu dlake. I to je moguće, ali ovo ne mora da bude loša stvar, jer su neke žene primetile poboljšanje u sveukupnom stanju kose.

5. Nezgode sa bešikom

\"\"

Već vam je postalo normalno da tokom trudnoće svaki trend trčite u toalet, ali da li ste znali da mišići koji regulišu pražnjenje bešike nakon porođaja mogu da oslabe i da vam se zbog toga dešavaju nezgode toko, recimo trčanja, saginjanja, podizanja tereta i sličnih aktivnosti. 

Da biste ovo sprečile, trudite se da tokom trudnoće što češće radite Kegelove vežbe – stiskanje i ,,vežbanje\’\’ vaginalnih mišića.

\"\"

6. Sporiji oporavak carskog reza

Majke koje su se porodile Carskim rezom, znaju da u njemu nema ništa ,,carsko\’\’.

Neretko žene koje su ostale ,,obeležene\’\’ ožiljkom od carskog reza se žale na bolove i svrab oko njega čak i 2 godine nakon porođaja! I ovo je normalno i ne treba da vas zabrinjava, ali svakako ako je bl jako česti i intenivan obavezno treba da odete na pregled i proverite da li je sve u redu.

7. Rast stopala

\"\"

Tokom trudnoće, pogotovo poslednjeg trimestra, stopala otiču, pa neretko trudnice moraju da kupe novu obuću da preguraju period do porođaja.

Međutim, dešava se i da tu obuću zadrže i NOSE i kasnije, jer nije redak slučaj da stopala ostanu veća i nakon porođaja. Brojne žene se žale kako su morale da se oproste od svoje ,,devojačke\’\’ obuće, jer im je stopalo ostalo za broj veće!

Još jedna potpuno normalna stvar kada je drugo stanje u pitanju.

8. Promene na vagini

\"\"

Vagina tokom poslednjeg trimestra, pogotovo 9. meseca trudnoće prolazi i sama kroz određene promene – oticanje usled pritiska stomaka, skraćenje cerviksa. A da ne pominjemo promenu kroz koju prođe tokom porođaja.

Koža mora da se razvuče kako bi omogućila izlazak bebe. Babice uglavnom primenjuju rez, kako bi smanjile pritisak na kožu i sprečile pucanje, ali i u tom slučaju (šanse su male, ali moguće) može da dođe do pucanja, što nije dobra vest. Rez je pravilan i ravan, pa ga je lakše ušiti tako da kasnije uopšte i ne znate gde se on nalazio. Pogotovo ako je doktor posebno vešt tokom ušivanja.

Ipak, žene koje su pukle, žale se na potpuno promenjen izgled ovog područja. U pitanju je ,,puzzla\’\’ koja nanovo mora da se spoji i to neretko donosi ne tako lep izgled. Rešenje je svakako esetski zahvat, ukoliko vam novonastalo stanje mnogo smeta.

Ipak, nemoje da vas ovo plaši. Babice su danas već izveštene, a rez se nekako podrzumeva kao vid prevencije. Znamo da i on zvuči dovoljno strašno, ali nakon mesec dana zaboravićete na sve muke vezano za porođajnu ranu.

9. Krvarenje

Krvarenje nakon porođaja očekujte kao potpuno normalnu stvar, mada njegova količina sigurno vam neće delovati normalno.

Stvar je u tome što se materica čisti od svega što je 9. meseci činilo ,,postelju\’\’ za vašu bebu i to je potpuno normalna stvar. Kod nekih žena obilno krvarenje traje i do 40 dana, ali je neki optimum 20-ak.

Prvu pravu menstruaciju, ako dojite, verovatno neće dobiti sve dok traje ovaj period. Razlog za to su hormoni. 

Kada počnu prve regularne mentruacije treba da znate da i one mogu biti drugačije nego pre trudnoće. Neke žene se žale da su obimnije i bolnije, druge kažu da ih gotovo ni ne primete i da im je daleko sve lakše nakon porođaja. 

Bilo kako bilo, ako primetite razliku u obimu, bolovima, učestalosti menstruacije, znajte da je to normalna pojava.

10. Širenje bokova 

\"\"

Da, verovale ili ne, neke žene su primetile da im je obim bokova nakon porođaja veći. 

I ovo je razumljiva pojava, s obzirom da vam se i koštani sistem blago menja kako bi napravio mesta za bebu i omogućio što bezbedniji porođaj.

Dakle, mame, ako ste primetile sve ove promene, od kojih su neke zaista jako neprijatne, ne očajavajte – sve je to normalno i povrh svega NISTE SAME!

http://mogujatosama.rs