Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

BOLOVI U STOMAKU, U RANOJ TRUDNOĆI

Bolovi u stomaku, u ranoj trudnoći

Bolovi kao menstrualni, jedni su od simptoma trudnoće i ne bi trebali da vas brinu previše. Ipak, vaš ginekolog treba da bude upoznat sa time kako se osećate, naročito ako imate neke bolove, pa se ne stidite da ispičate lekaru sve o grčevima koji vas muče.

Kada žena ostane u drugom stanju, prva tri meseca, njena materica se širi. Osetiće bolove poput menstrualnih, a biće i nelagodnog osećaja, jer materica širenjem pritiska ostale organe, poput bešike, bubregra, želudca i slično. Zbog toga se javlja učestalo mokrenje ( pritisak materice na bešiku ) ili mučnine ( pritisak na želudac ), kao i drugi simptomi.

Takođe, poznato je da žene u ranoj trudnoći osećaju simptome kao pred menstruaciju, pa pored menstrualnih bolova, tu su još i bolovi u grudima, osećaj da se niste dovoljno ispraznili nakon uriniranja i slično. Zato mnoge trudnice i ne slute da su u drugom stanju, jer očekuju menstruaciju svakog trenutka. Tek kad menstruacija izostane, shvate da bi mogle biti trudne.

\"\"

Kraj trudnoće: bolovi u devetom mesecu i pred porođaj. Bolovi nakon porođaja

Bolovi nalik na menstrualne, mogu se javiti i u kasnoj trudnoći, a mogu da znače i početak porođaja, kontrakcije, lažne trudove i slično.

Sličan osećaj ćete imati i nakon porođaja. Mesec, do mesec i po dana posle porođaja, materica se skuplja, kako bi se vratila približno na staru veličinu, što vam može izazvati blage bolove poput menstrualnih.

Kako se izboriti sa bolovima?

Navikli ste da popijete neku tabletu protiv bolova kada vas zaboli stomak, naročito kada imate menstruaciju, pa osetite grčeve u stomaku prvog dana ciklusa.

U trudnoći, žene ne bi smele da uzimaju lekove, naročito ne na svoju ruku. To znači da treba da se nose sa neprijatnim bolovima u stomaku. Ova situacija može biti veoma nezgodna.

Postoji način da ublažite bolove prirodnim putem, ali ovoga puta je nešto komplikovanije nego kada jednostavno popijete tabletu, pa vas bol odmah prođe. Najbolje je odmoriti kada vas zaboli stomak. Popijte topao čaj, utoplite se ćebetom, naročito u predelu stomaka, probajte i da odspavate. Termofor će takođe pomoći. Dobar odmor je najbolji lek.

\"\"

Lažna menstruacija i krvarenje

Trudnice osećaju još mnogo simptoma menstruacije, ne samo bolove u stomaku. Dešava se i da prokrvare, baš kao i tokom menstruacije, pa neke žene saznaju tek mesecima kasnije da su trudne.

Ova pojava u žargonu je poznata kao lažna menstruacija. Kravrenje dolazi svakog meseca, nekada je ublaženo, a nekada normalno, buduće majke ne osećaju nikakve simptome trudnoće, pa se iznenade kada u nekom trenutku saznatu da su trudne već četiri ili pet meseci. Čuli ste verovatno i za slučajeve da su se žene porodile i tek neposredno pred porođaj saznale da su sve vreme u drugom stanju, premda se ovakve stvari retko dešavaju.

Krvarenje u trudnoći zahteva da se odmah javite svom ginekologu. Ako ste prokrvarili van radnog vremena vaše zdravstvene ustanove ili tokom neradnih dana, javite se dežurnom ginekologu u bolnici. Možete sačekati do prvog radnog dana ako je krvarenje bilo oskudno i ako je odmah stalo. Međutim, ukoliko je obilnije ili propraćeno bolovima, idite u dežurnu službu kako bi se ustanovio razlog vašeg krvarenja.

https://sveotrudnoci.com