Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

6 NAČINA KAKO SE TATE MOGU POVEZATI S BEBOM

Svako zna da je veza između mame i njenene bebe intenzivna i posebna, veza čiste i nevine ljubavi. Upravo zato, mnogo puta nove tate mogu se osetiti izostavljeni iz celog tog iskustva, što stvara napetost u odnosima te dovodi do osećaja nepripadnosti.

Iako mame nose i rađaju dete, i tate mogu od samog početka biti uključeni u sve radosne, ali i one malo manje radosne trenutke s novorođenčetom. 

Ovde je šest načina na koje se tate mogu osećati više uključenima i povećati svoje zadovoljstvo te sijati baš kao i mame!

1. Kontakt koža na kožu

\"\"Beba je najsrećnija kada je naslonjena kožom na kožu s mamom ili tatom. Bebina temperatura, srce i brzina disanja biće baš kako treba, a njen nivo šećera u krvi mnogo stabilniji. To takođe omogućuje bebi da se upozna s vašim mirisom, a vaš rad srca postaje umirujuć ritam za dete. Provedite vreme povezivanja, lenčarite zajedno i pustite bebu da odmara na vašim grudima dok, na primer, gledate televiziju (samo budite sigurni da to nije za vreme neke utakmice – ne želite uplašiti bebu!).

2. Zabavne igrice\"\"

Pravite smešne izraze lica, igrajte se skrivača, pevajte pesme. Svaki dan odvojite vreme koje ćete posvetiti samo bebi, bilo to nakon posla ili ujutro. Takođe, neka i kasnije postoji posebno vreme, samo za vas i vašeg mališana. Kako će beba rasti, to vreme zbližavanja postaće će deo vaše svakodnevne rutine. 

3. Vaši posebni trenuci

Dok mama odmara i uživa u stvarima koje voli, vi možete imati \’vreme sjaja\’ sa svojom bebom. To može biti vreme kupanja u kojem ćete uživati i vi i beba ili pak masaža bebe jojobinim uljem ili nevenovom kremom. Na taj način ćete umiriti i opustiti vašu bebu, ali i spremiti je za spavanje tako da mama i vi možete imati svoje zajedničko \’vreme sjaja\’. Takođe, uvek možete prošetati ulicom ili napraviti mini izlet s bebom. Zapamtite, bebe obožavaju biti napolju, u udobnosti vaših ruku. 

4. Razvijte svoje tehnike

\"\"

Mame možda vole neke stvari raditi na određeni način i čak vas često i opomenu kako ne radite nešto dobro ili vam govore kako biste to trebali raditi. Na primer, kako zagrejati flašicu, promeniti pelenu, utešiti bebu i slično. Umesto da pustite mame da vas stalno ispravljaju i pokazuju vam kako učiniti stvari na njihov način, nastavite vežbati na svoj način i s vremenom ćete razviti svoju tehniku.  

5. Podelite obaveze

Mame često imaju popis stvari koje trebaju obaviti i puno puta se osećaju kao da je sav teret na njima. Dogovorite se da vama dodeli neke stvari i podelite zajedno obaveze. Kada zadovoljite njene potrebe i smanjite njen stres, biće će oduševljena. A dobro znate kad je mama srećna, svi su srećni! Isto tako, i vi ćete se osećati produktivnijima, i bićete ćete zadovoljniji i sretniji. 

6. Nađite prijatelje koji su isto tate

Pronađi druge cool tate koji dele sličnu filozofiju, imaju decu iste starosne dobi ili su jednostavno dobri sagovornici. Uvek je dobro povezati se s ljudima koji prolaze kroz ono što i vi. Osećaj zajednice i činjenica da niste sami, ključ je uspeha budući da biti novi tata može biti vrlo izolovano i usamljeno iskustvo. A i bilo da ste novi tata ili već veteran, uvek je dobro naučiti neke nove stvari, nove savete kako da izoštrite svoje veštine, izgradite samopouzdanje i podstaknete svoju vezu s bebom. 

Izvor: https://klokanica.24sata.hr