Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

KAKO DA ZNAM DA LI JE POROĐAJ POČEO?

“Kako da znam da li je porođaj počeo”, jedno je od pitanja koje muči buduće mame. Naučite da razlikujete pravi od lažnog porođaja.

Znaju kontrakcije da zbune i te kako , taman pomislite to je to kad ono lažne . Pa da vidimo mi kako ih možemo razlikovati ?

Ali kakav je stvarno osećaj kada imate trudove?

Često trudove upoređuju s menstrualnim grčevima, samo puno, puno jačim.

“Trudovi počinju poput menstrualnih grčeva, a osećaj grčenja s vremenom postaje sve jači”, rekao je dr Pol du Tril, iz odeljenja za zdravlje majki i dece u bolnici Tur u Nju Orleansu. Možete osetiti stezanje materice. Te snažne kontrakcije guraju bebu u položaj za porođaj i napolje kroz porođajni kanal, tako da možete osetiti kako se mišići oko materice učvršćuju i stiskaju.

“Kontrakcija je zapravo snažan grč mišića, kontrakcija cele materice”, kaže dr Bart Puterman, ginekolog i akušer iz Hjustona, i dodaje kako se bol može osetiti duboko u abdomenu, po celoj levoj ili desnoj strani tela ili u leđima. Kontrakcije mogu podsećati i na bol zbog gasova, a ponekad ih mame upoređuju i s pritiskom zbog potrebe za velikom nuždom. Ako imate takve bolove, koji se ne smanjuju ni nakon odlaska u WC, moglo bi se raditi o porođajnim kontrakcijama. Bolovi u leđima takođe su česta manifestacija kontrakcija.

Lažne ili prave, večito pitanje

“Stezanje, grčevi i ponekad nepodnošljiva bol u leđima mogu biti posledica položaja deteta, ali nekad je to jednostavno način na koji žena doživljava bol”, kaže dr Puterman.

Kako prepoznati trudove i početak porođaja?\"Резултат

Promena u intenzitetu bola može biti jasan znak da je porođaj zaista blizu. Kako biste bili sigurni, možete pratiti jačinu i učestalost kontrakcija.

“Trudovi prvog porođajnog doba počinju bolnim stezanjima koja traju oko pola minuta i pojavljuju se u pravilnim razmacima od 20 do 30 minuta. U daljem toku jačina kontrakcija se pojačava, a vreme između njih skraćuje na 10 minuta i manje što se istovremeno smatra “uzbunom” za odlazak u porodilište. Ipak, percepcija bola individualna je karakteristika i ne treba se držati striktnih pravila za vreme odlaska u porodilište jer takva ne postoje”, kaže dr Senka Sabolović Rudman.

“Na početku porođaja uobičajene su tri do četiri kontrakcije u 10 minuta, potom u takozvanom drugom porođajnom dobu i pet trudova u 10 minuta. Normalni porođaj karakterišu pravilne, to jest koordinirane kontrakcije materice koje lako i efikasno šire vrat materice. Za normalan porođaj potrebno je oko 200 trudova, a sam porođaj u prvorotkinje traje oko 12 sati, a u višerotkinje pet do osam sati“, dodaje ona.

Kontrakcije – trening za matericu

Većina porođaja započinje kontrakcijama. U filmovima je to najčešće usred noći, kada žena budi muža i samouvereno saopštava da je vreme da krenu u bolnicu. U životu ništa nije kao na filmu, pa ni ovo. Kontrakcije mogu da se jave nekoliko nedelja ranije, čak i više od mesec dana, ili samo sat vremena pre porođaja, u bilo koje doba dana ili noći.

Vodenjak je pukao, krenite u bolnicu
Prskanje vodenjaka uglavnom prati pojava kontrakcija, ali one nekada mogu i da izostanu. U oba slučaja, treba otići u bolnicu. Takođe se treba javiti lekaru bez obzira da li je došlo do potpunog prskanja – kada iscuri pola, litar ili više tečnosti, ili je samo veš permanentno vlažan. Žene nekada ostaju kod kuće, misleći da treba da sačekaju da se jave kontrakcije. U tom slučaju, porođaj bi kasnije bio mnogo teži, jer bi u međuvremenu došlo do potpunog oticanja plodove vode, što može da ugrozi bebu. Ostanak kod kuće u situaciji postepenog curenja plodove vode takođe može da bude rizičan, i da dovede do komplikacija u porođaju.

Vodenjak može da pukne i pre samog porođaja, najčešće je to 12 do 24 sati, nekada šest, a izuzetno preko 24 sata. Kako se u ovoj situaciji otvara put mogućoj infekciji, treba jako voditi računa da do toga ne dođe (ne treba se kupati u kadi, treba koristiti higijenske uloške, nikako tampone). Obavezno treba otići u bolnicu, gde će vas sigurno zadržati, a u zavisnosti od pregleda i procene lekara, bićete upućeni u porodilište ili na odeljenje. Važno je da zapamtite vreme kada je došlo do prskanja vodenjaka, i kakve je boje bila plodova voda. Ukoliko je žuta, zelena, ili smeđa, obavezno to saopštite na prijemnom.

Izvor: http://devetmeseci.net