Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

MRŠAVLJENJE NAKON POROĐAJA

\"РезултатNakon što ste devet meseci nosili svog anđela, konačno ste ga ugledali i vašoj sreći nema kraja. Posvetili ste mu dane koji slede, želite mu pružiti najbolju pažnju, brigu i ljubav. Ali, svaka mama zna da u prvoj detetovoj godini pomalo zanemari sebe. Što zbog nedostatka vremena, što zbog toga da je ipak sada to maleno biće u prvom planu.

U tim prvim mesecima detetovog života, mame obično ne paze šta  jedu, već uzmu nešto u žurbi kako bi ponovo brzo bile dostupne svom detetu.

Tada vrlo često unose u telo namirnice prepune šećera, grickalice, kolače ili puno belog hleba. Sve su to prazne kalorije koje rezultuju  nakupljanjem viška kilograma.

Iako je to najljepše doba vašeg života, mnoge mame će se složiti da je to vreme i velikih briga. Uz sve brige oko roditeljstva, razmišljate sigurno i o tome kako smršaviti nakon porođaja.

Da bi mršavljenje nakon porođakja bilo zdravo i da biste se vi osećali bolje, morate usvojiti zdrave prehrambene navike koje će vam pomoći da izgubite kilograme.

\"СроднаStres s kojim se susrećete u prvim mesecima nakon porođaja prevelik je da biste sada još vagali i merili šta ćete jesti. Nemojte biti opterećeni kilogramima, uvek ima vremena da vratite liniju nakon porođaja. Najvažnije je vaše zdravlje kako biste se mogli posvetiti bebi. Iz tog razloga, bitna je i zdrava ishrana. Pogotovo ako dojite jer kroz vaše mleko dete dobija sve ono što mu je potrebno za rast i razvoj.

Kada usvojite novi životni stil i počnete se hraniti zdravo, kilogrami će se topiti i vi ćete zdravo mršaveti. Preporučuje se da se tako hranite ceo život. Naravno, to ne znači da si ne možete priuštiti kolač, kafu ili čašu vina, ali, važno je da budete umereni.

Ako dojite, to ne znači da morate i više jesti. Dojiljama je potrebno samo 500 kalorija više nego inače. Važno je izbalansirati ishranu i jesti zdravo jer će samo tako i vaša beba zdravo rasti. Dojenjem mame troše velik broj kalorija što na kraju takođe pomaže u zdravom gubitku kilograma.

Da biste smršali i održali novu težinu, nemojte gladovati. Rasporedite obroke kroz dan i vodite se time da uvek imate tri glavna obroka i dva međuobroka. Nemojte preskakati obroke jer ćete tako organizam staviti u stanje gladovanja. Telo će prilikom sledećeg obroka početi skladištiti hranu za posle i to u obliku masnih naslaga. Jedino što tako možete dobiti je spor metabolizam.

Jedite puno voća i povrća, žitarica od celog zrna, mleka i mlečnih proizvoda. U ishranu uključite i jaja te meso. Od mesa se preporučuju piletina, ćuretina i riba te soja.

Crvenog mesa poput svinjetine, junetine i govedine, jedite što manje.\"Mršavljenje

Pijte puno vode i čaja, a izbegavajte zaslađene sokove i čajeve koje vam ne donose ništa dobro. Ti jednostavni šećeri krivci su za nakupljanje praznih kalorija i kilograma, a da nam se pritom čini da ništa nismo uneli u telo. Bolji izbor svakako su prirodni voćni sokovi koje možete pripremiti u blenderu i tako zdravo započeti dan. Kombinujte razno voće i povrće i osetite i razliku u količini energije. Takvi sokovi doneće vam samo ono dobro jer su prepuni vlakana, vitamina i minerala. Sve to, sada vam je i više nego potrebno.

Pripazite na nedostatak gvožđa u krvi i anemiju. Veliki broj mama se nakon porođaja susreće s manjkom gvožđau krvi. Razlog tome su, osim što beba u trbuhu uzima gvožđe za rast i razvoj, i veliki gubici krvi tokom porođaja. Proverite krvnu sliku i svakako unosite gvožđe kao dodatak ishrani.

Uz ovakav način ishrane, kilogrami će padati i vaše telo će  polako početi poprimati izgled pre porođaja. Važno je da se ne opterećujte. Hranite se zdravo i uživajte u majčinstvu. Izađite s bebom u šetnju, puno se krećite, a nije na odmet uključiti i fizičku aktivnost tri meseca nakon porođaja. Upišite se na vežbanje s bebom i u prijatnom društvu s drugim mamama, zdravo mršavite.

\"Mršavljenje