Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

O POROĐAJU: SVE ŠTO ZANIMA BUDUĆE MAME A STIDE SE DA PITAJU!

Porođaj je i dalje nešto o čemu mnoge žene znaju veoma malo, pa čak i kada same dođu u tu situaciju, što u njima izaziva osećaj straha i nelagode prema samom činu i životu posle. Treba da znate sve, od toga kakav je seks posle porođaja, pa do svega drugog vezano za vaše psihofizičko stanje. Vagina, grudi, kukovi… Sve vas zanima, znamo. Profesorka i doktorka sa Jejla Meri Džejn Minkin odgovara na škatljiva pitanja.

\"\"

1. Obavljanje velike nužde u toku porođaja

– Svima se dešava, jer ako se ne “ukakite” znači da se ne naprežete dovoljno. To stalno govorim svojim pacijentkinjama – navodi doktorka.

2. Možda ćete morati da koristite kateter

– Ako ste primili epiduralnu anesteziju, mišići koji služe za kontrolu bešike neće se pomerati. Tako da neke žene često moraju da koriste kateter dok dejstvo ne prođe – kaže Meri.

3. Beba će imati kupastu glavu kada izađe

– Zato im doktori stave kapice. Obično se već za nekoliko dana zaobli glava – navodi ona.

4. Mnoge žene “ispuštaju vetar” u toku porođaja

– Dešava se dok ste otvorene 4, pa 8 centimetara. To je refleks i znak da se porađate. Kao i mučnina.

5. Vagina se vrati u normalu posle porođaja

– Samo je nekoliko slučajeva koji moraju na sužavanje vagine. Ono što ja preporučujem mojim pacijentkinjama su Kegelove vežbe – kaže doktorka Minkin.

NIJE BAŠ SVE VEZANO ZA POROĐAJ TAKO VESELO

6. I kukovi se rašire… Ali, i oni se povrate

– Pubične kosti se u toku trudnoće i porođaja razdvajaju, kao i cela ta regija. Ali, vremenom sve dolazi u normalu.

7. Stomak ne postaje odmah ponovo ravan

– Mnoge žene nedeljama posle porođaja moraju da nose odeću za trudnice. To je zato što se materica sada nalazi ispod pupka, a potrebno je oko šest nedelja da se spusti – kaže Meri.

8. Ako dojite bebu posle porođaja, vagina vam može biti suva

– Oslobađa se estrogen, koji je zaslužan za vaginalne tečnosti, tako da ona ponekad može biti veoma suva jer ga nema dovoljno. Mnoge žene koje doje zato koriste lubrikant, kupljen u apoteci.

9. Seks možete da imate tek dve ili tri nedelje posle porođaja

– Obično je to tako, jer po unutrašnjim zidovima postoje ranice od cepanja, pa je neprijatno. Naravno, postoje izuzeci. Ali, ne zaboravite, obavezno koristite kontracepciju, jer čak iako dojite može da se desi da ostanete opet u drugom stanju – navodi doktorka Minkin.

10. Porođaj je najgori bol koji ćete u životu osetiti

– Boleće. Mnogo će boleti i ako osetite bol kao nikad u životu, to verovatno znači da je porođaj počeo – zaključuje doktorka Meri Džejn.

izvor.zena.blic.rs