Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

Pravila hranjenja bebe na flašicu

Koju flašicu odabrati: staklenu ili plastičnu?

Staklo je postojan materijal pa se staklena flašica lako pere i sterilizuje, a i dugotrajna je. S druge strane, teža je i postoji opasnost da se razbije.
Poslednjih decenija plastične flašice gotovo su potisnule one staklene iz upotrebe jer su praktične, lagane i nelomljive. Za razliku od stakla plastika je materijal koji je skloniji bakterijama pa stručnjaci upozoravaju da takve flašice treba dobro održavati. A razlog zbog kog su roditelji nekada radije birali staklene flašice više nije aktuelan. Naime, današnji proizvođači plastičnih flašica https://www.cialispascherfr24.com/commander-cialis-au-canada/ izbacili su štetne sastojke, uključujući i bisfenol A.

\"\"

Kako odabrati cuclu?

Postoje dve vrste cucla: gumene i silikonske. Gumena je napravljena od prirodnog kaučuka, mekana je, elastična i otporna na ugrize. Zbog toga je pogodna za malo stariju decu kojoj rastu zubići i koja je mogu grickati. No budući da je od prirodnog materijala, na nju se lakše hvataju mikroorganizmi, a čestim sterilizacijama gubi na kvalitetu.

S druge strane, silikonska cucla je tvrđa, manje elastična pa je dete lako pregrize ako ima zube. Zato je silikonska cucla pogodnija za bebe do 6 meseci, odnosno pre rasta zubića. Otporna je na visoke temperature, a lako se sterilizuje u vrućoj vodi ili mikrotalasnoj pećnici.

Higijena flašice

Operite flašicu posle svake upotrebe. U početku ćete flašicu sterilizovati pre svakog obroka. Za svaki tip flašice dobro pročitajte uputstva za sterilizaciju jer će od toga zavisiti uspešnost održavanja i trajnost flašice, ali i njena neškodljivost za dete.

Posle trećeg meseca dovoljno je oprati flašicu običnom vodom i deterdžentom. No treba je temeljno oprati i isprati sve delove flašice koji su bili u upotrebi, ne samo one koji su u kontaktu sa mlekom. Pošto se u mleku mogu izrazito lako razmnožavati bakterije, takođe je važno da znate da se preostala mlečna formula u flašici ne sme opet podgrevati i ponovo ponuditi detetu. Preostalu formulu uvek bacite, operite flašicu i pripremite novu, svežu hranu.

\"\"

Šta ponuditi novorođenčetu u flašici, mlečnu formulu, vodu ili sok?

Svojoj novorođenoj bebi nudite u flašici samo majčino mleko ukoliko imate problem sa bradavicama  ili mlečnu formulu.

Majčino mleko u prvih šest meseci zadovoljava sve nutritivne potrebe i potrebe za tečnošću jer sadrži čak 88% vode, pa u prvim mesecima nema potrebe dodavati bebi dodatne količine vode, osim ako vam pedijatar ne kaže drugačije. Isto važi i za bebe hranjene mlečnom formulom. Mlečnu formulu pripremite tačno prema uputstvima navedenim na ambalaži. Nemojte dodavati ni više ni manje vode od navedenoga.

Kako odabrati mlečnu formulu?

Najbolja mlečna formula je ona koju beba prihvati i na kojoj dobro  napreduje. Važan je i sastav mlečne formule i kontrola proizvoda u procesu proizvodnje. Kada dete ima neku od smetnji sa varenjem tipičnih za taj uzrast (bljuckanje, grčevi, zatvor), preporuka je upotreba posebno prilagođene mlečne formule.

Da li se mlečna formula sme pripremiti unapred?

Mlečnu formulu najbolje je uvek pripremiti neposredno pre obroka jer jedino tako možemo biti sasvim sigurni da je formula besprekorna. Za jednostavnije hranjenje noću roditelji mogu unapred prokuvati vodu i čuvati je u termos boci.

Kako pripremiti mlečnu formulu?

Pridržavajte se uputstva na ambalaži. Kod pripreme je važno da voda ima 40 °C. Tako se mleko najbolje otapa, a istovremeno se zadržavaju korisni sastojci (kao što su vitamini i probiotici). Međutim, neke formule zahtevaju i vodu više temperature. Preporučujemo vam da flašicu najpre „protrljate“ među dlanovima i onda lagano promućkate da se mlečna formula rastvori. Kada je nudite bebi, neka bude ohlađena na 37 °C.

Kako ćete znati da je hranjenje gotovo?

Dete će najbolje samo regulisati unos u skladu sa svojim potrebama. Umesto da se držite fiksne količine, dozvolite mu da vam samo pokaže kada je dosta. Ako postane nemirno za vreme hranjenja, verovatno želi da prekine hranjenje. Ako i nakon što sve popije nastavlja da sisa i povlačiti iz prazne flašice, još je gladno.

\"\"

Kako pomoći bebi da podrigne?

Zadržavanje vazduha u crevima može uzrokovati bol. Obično beba treba jednom da podrigne tokom obroka, a onda još jednom posle završetka hranjenja. Posebno je to važno kod male odojčadi (u prvim mesecima života).

Stručnjaci predlažu ove položaje:

1. Držite bebu u sedećem položaju u vašem krilu, tako da gleda u stranu. Jednu ruku položite joj na leđa, a drugu na stomačić. Privucite je sebi i energično trljajte njena leđa pokretima gore-dole.
2. Uzmite bebu u naručje i položite joj glavicu na svoje rame, a onda joj trljajte leđa.
3. Položite je na stomačić na vaše krilo i trljajte joj leđa. Kada je ponovo stavite u sedeći položaj, ona će podrignuti.

Uz podrigivanje, može i malo bljucnuti, što je normalno. Svakako imajte na umu da nemaju sve bebe potrebu da podrignu posle svakog hranjenja.

Bljuckanje

Reč \“bljuckanje\“ upotrebljavamo kada hrana iz želuca lagano izlazi na usta, obično u malim količinama. Bljuckanje je pojava svojstvena bebama u prvim nedeljama i mesecima života. Kako biste smanjili bljuckanje, posle hranjenja bebu polako podignite u vertikalni položaj i tako neka ostane oko 20 minuta, bez obzira na to da li je podrignula ili ne. Još je važnije da joj želudac ne bude previše pun jer je u tom slučaju bljuckanje neizbežno.

Da li treba da promenimo formulu?

Odojčad se međusobno razlikuju, stoga svima ne odgovara uvek ista vrsta mlečne formule. Ako primetite da odojčetu mlečna formula ne odgovara, zamenite je. Ponekad bebe imaju proliv, povraćaju, imaju suvu kožu sa crvenilom, razdražljive su i nemirne, što mogu biti simptomi alergije i o tome treba da obavestite odabranog pedijatra. Pedijatar će vas verovatno uputiti na posebnu mlečnu formulu.

https://www.novalac.rs