Škola za trudnice i roditelje ,,Čarolija"

Stres inkotinencija u trudnoći

Stres inkotinencija u trudnoći

 

Većina trudnica će doživeti neki stepen stres  inkontinencije urina, koja se manifestuje kao nekontrolisano mokrenje ili prolaz male količine urina. Ova pojava se obično javlja prilikom kašljanja, kijanja, ili smeha. Vežbanje i dizanje teških predmeta može izazvati neželjeno mokrenje. Stres inkontinencija urina u trudnoći može biti blaža ili teška i može se dogoditi u bilo kojem trenutku za vreme trudnoće, ali se najčešće javlja u poslednjem tromesečju trudnoće.\"Резултат

Stres inkontinencija urina u trudnoći može biti neprijatna i uznemirujuća ali postoje načini kako se pojava iste može sprečiti.  Stres inkontinencija urina u trudnoći i učestalost nevoljnog mokrenja će biti manja ukoliko se naviknete na češće pražnjenje mokraćne bešike. Možete se odlučiti za nošenje dnevnog uloška. Vaš ginekolog će vam savetovati da svakodnevno izvodite Kegelove vežbe .

Stres inkontinencija urina u trudnoći se može smanjiti izvođenjem Kegelovih vežbi. Jako je važno pravilno izvođenje Kegelovih vežbi, odnosno da vežbate isključivo mišiće karličnog dna.

Za izvođenje Kegelovih vežbi, trebate stegnuti mišiće dna karlice, a mišiće trbuha  i zadnjice pokušajte držati opuštene. Stegnite mišiće dna karlice, dok brojite do 10, a potom opustite mišiće i ponovite brojanje do 10. Ove vežbe možete ponavljati u više navrata tokom dana, kada god imate vremena. Pokušajte napraviti raspored vežbi (deset Kegelovih vježbi ujutro, deset u poslepodnevnim satima, a deset noću). Na ovaj način možete smanjiti učestalost nevoljnog pražnjenja mokraćne bešike i simptome koje uzrokuje stres inkontinencija urina u trudnoći.

Izvor: https://kozaric.ba